Tomio Okamura monetizuje plastová víčka!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Tomio Okamura je známým propagátorem uzávěrů plastových lahví. Mezi lety 2012 a 2016 zmínil odhadem 1.845x informaci o tom, že na proradné uprchlíky stát dává neziskovkám peníze a na naše děti se zatím musí sbírat víčka. Od této rétoriky náhle Tomio zcela upustil a za poslední rok víčka ve svých proslovech nezmínil ani jednou. Proč? Zeptali jsme se přímo budoucího premiéra.

Pane Okamura, existuje důvod, proč ve svých prohlášeních již plastová víčka nezmiňujete?

Maličko jste mě předběhli. Tento plán jsem chystal uvést v platnost až ve chvíli, kdy se stanu na podzim premiérem. Je to snadné. Má strana a já jsme za jedno, že je nepřijatelné pomýšlet na přijetí Eura jako měny v České republice. Hledáme proto legální cesty, jak tuto eventualitu znemožnit.

K tomu Vám mají pomoci víčka?

Víte, vlastně ano. Původně jsme zamýšleli, že si necháme korunu. S odstupem času musím konstatovat, že koruna jako měna je díky neziskovkám natolik pošpiněna, že si monetní systém České republiky zaslouží přestavbu od samého základu. Jen ať si ti darmožrouti dál sypou peníze do uprchlíků. Brzy bude mít koruna hodnotu jen v podobě sběru, v papíru a kovu.

Proč zrovna plastová víčka? Proč to není něco jiného?

Plastová víčka se díky mým vystoupením a komentářům stala všeobecně rozšířeným a podporovaným tématem. Nebojím se přirovnat sbírku víček k národnímu obrození, kdy i ti nejchudší vlastenci přispívali na obnovu Národního divadla. Dokonce se nebojím tvrdit, že víčko vzbuzuje v srdcích skutečných Čechů stejné emoce, jako třeba národní hymna. Jen si to představte… Koruna česká, nebo raději vzletný název měny “Víčko české”? Navíc jsou víčka krásná a ekologická.

To máte zcela určitě pravdu. Nebojíte se však padělání nebo inflace?

Ale vůbec ne. Důvod, proč jsem o víčkách téměř rok mlčel, bylo, abychom zamezili případnému hromadění víček. Měli jsme možnost všechna víčka, která nám lidé za ty roky poslali, vyměnit za 2 504,56 korun a dát je nějakému dítěti… nebo je prostě schovat a počkat, až získají víčka na hodnotě. SPD má pronajatou halu na tajném místě, kde máme všech 64 tun víček uskladněných. Odtud budeme víčka rozdělovat a zasílat dle potřeb občanů. Padělání se zároveň nebojíme, protože padělek bude mít vyšší cenu, než originální víčko emitované státem.

Jak ale chcete určit hodnotu měny?

I toto máme do detailu promyšlené. Bavil jsem se s mnoha lidmi a ti pokládají za obrovskou křivdu zrušení haléřů. Protože jsme zároveň národem pivařů, je zcela logické, že nejvíce víček je pivních. Proto tato víčka použijeme jako alternativu haléře. Aby bylo možné víčko použít jako měnu, bude nutné jej v rámci emitace zcela zploštit. Domácímu kutilovi postačí velká palice nebo položit víčka na koleje a počkat, až projede vlak. Víčka plastová potom samozřejmě budou mít vyšší nominální hodnotu. Lví podíl práce odvedli už samotní výrobci, kteří prozíravě víčka dodávají v mnoha barevných variantách. Neprozradím vám detaily, ale budeme vycházet ze zaběhnutého a fungujícího konceptu, kdy červená víčka mají vždy vyšší hodnotu. A potom plánujeme samozřejmě i speciální emise pamětních mincí. V návrhu je například pamětní mince Miloše Zemana pro rok 2019, kdy prezident ve svém druhém volebním období dovrší 75. narozenin. Jednáme s likérkou Becherovka o možnosti dodání stříbrných a zlatých víček zploštělých po úderu palice.

Děkujeme za rozhovor.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi