Kousnutí medvědem může způsobit boreliózu!


Délka textu: Článek přečtete zhruba za 2 minut.

S blížícím se podzimem a sílící houbařskou sezónou roste i riziko nákazy lymskou boreliózou. Málokdo si však uvědomuje, že nakazit se touto vážnou chorobou můžete i jinou formou, než je kousnutí klíštětem.

Svoji zkušenost má i Pavlína P.: “Vůbec mě nenapadlo, že se mohu nakazit boreliózou tak snadno,” popisuje událost Pavlína, která je nyní s boreliózou hospitalizována v nemocnici. “Klasicky jsem se celá potřela repelentem, aby na mě žádné klíště nevlezlo. Ještě jsem si vzala takovou tu síťku přes obličej, aby mi ta havěť nevlezla třeba do vlasů. Že se z ničeho nic z křoví vyřítí medvěd, který mě kousne, s tím jsem opravdu nepočítala.” Pavlína odhrnula pokrývku a ukazuje pahýl po medvědem amputované noze, kde má kůže zarudlý kruh charakteristický pro lymskou boreliózu.

“Nikdy jsem si neuvědomila, jak moc mi může borelióza zkomplikovat život. Kdybych to tušila, samozřejmě bych se předtím nechala očkovat.”

Infografika při vstupu do lesa nabádá k opatrnosti. Medvědy nakažené boreliózou se nedoporučuje ani hladit!

V šumavských lesích a v Beskydech se objevily infografiky instalované myslivci ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví. Pro postižené, mezi které se řadí i Pavlína, je však již pozdě a jejich život se změnil od základu.

Pavlína P. dnes patří mezi několik málo lidí postižených lymskou boreliózou, kteří o své nemoci nemají strach mluvit. Pokud vás tedy v lese něco kousne a na kůži se vám objeví červený kruh, případně pokud následují další komplikace jako horečka, závratě, bolesti kloubů a nechutenství, neváhejte kontaktovat lékaře. Ušetříte si tím životní komplikace, se kterými se nyní potýká například Pavlína.

 


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi