Husarský kousek českých úředníků: Když nemůžeme Krejčířovu vilu prodat, uděláme z ní tábor pro uprchlíky!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Řeč je samozřejmě o větší Krejčířově vile v Černošicích, kterou se stát neúspěšně pokouší prodat již téměř deset let. Na vině je nejen nedostatek zájemců, kteří by byli ochotni zainvestovat nemalou částku jak do koupi, tak i renovace, ale především nekončící strkanice s Krejčířovou manželkou Kateřinou, která prodej všemožně komplikuje.
Nyní se ale zdá, že stát našel kličku, jak chátrající budovu využít, a to formou, která je právně nevyvratitelná. Objekt bude revitalizován v rámci eurodotace, a ČR zde vybuduje vůbec první uprchlický tábor na území republiky.

Krejčířova vila rozléhající se téměř na 2000 metrech čtverečních se naposledy dostala do hledáčku médií v červnu tohoto roku, když do objektu vnikli teenageři vystupující pod jménem TVTwixx, aby zde natočili video z vloupačky do objektu, které později vyvěsili na Youtube. Zřejmě díky své nízké inteligenci si neuvědomili, že video může sloužit zároveň jako důkazní materiál, a výrostci skončili v klepetech. Na stránku druhou to nebylo poprvé, neboť protagonisté mají zářezy na pažbě z pokusu vykolejení vlaku za pomocí batohu na kolejích nebo odpálení autobusu petardou.

TWTwixx právě dokončili natáčení dalšího videa

Svojí aktivitou nicméně znovu otevřeli ránu v podobě Krejčířovy vily, která již mnoho let osciluje mezi státem, exekutorským úřadem a rodinou Krejčířů.

„Ano, potvrzuji tuto variantu. V případě, že je majetek pod váhou exekuce, je varianta státního vyvlastnění v zásadě mnohem jednodušší, než za standardních okolností,“ komentoval situaci mluvčí Českého exekutorského úřadu Roman Grešle.

Projekt, který by měl být dokončen do poloviny příštího roku mimo jiného počítá s celkovou rekonstrukcí objektu v řádech desítek milionů. Pro stát je v tomto případě nespornou výhodou, že se rodiny Krejčíře nemusí ptát, neboť vyvlastnění je pro obecně prospěšnou věc, a rodina stíhaného Krejčíře tak dostane pouze zlomek prodejní hodnoty, za kterou mohla objekt prodat ještě před měsícem. (Pozn. redakce: Odhadovaná cena nemovitosti je 97 milionů korun, přičemž vyvolávací cena při dražbě byla stanovena na 67 milionů. Jaká je ona příslovečná zlomková cena, se redakci bohužel nepodařilo zjistit.)

Menší vnitřní bazén před rekonstrukcí

Koncept zároveň klade důraz na samotnou Krejčířovu vilu, která byla od základu vystavěna jako centrum pro odpočinek. Díky částečně zapuštěným základům do skály je vila vevnitř mnohem větší, než při pohledu zvenku. Jsou zde jak vnější, tak vnitřní bazény, kurty, terasy, vířivky i sauny, jídelny i zasedací sály vhodné pro společenský život a výuku, což by mělo uprchlíkům zajistit dostatečný komfort v rámci aklimatizace v České republice. Živě se hovoří i o napuštění legendárního akvária, ve kterém by mohl znovu plavat žralok.

Podkrovní apartmán před rekonstrukcí

Vzhledem k tomu, že objekt je již nyní kompletně monitorován kamerovým systémem, nebude v rámci zabezpečení v tomto ohledu mnoho nákladů. Ministerstvo zahraničí, které má celý projekt pod svou záštitou zároveň očekává, že by mohlo být na pozemku 2.000 metrů čtverečních vybudováno až 15 apartmánů pro celkem 45 uprchlíků.
Ministerstvo zahraničí zároveň pokukuje i po dalších sporně financovaných nemovitostech, které by mohlo použít k podobnému účelu. Mimo jiných objektů jsou zraky zaměřeny například na Čapí hnízdo, které v případě soudu s Babišem propadne státu. V tomto případě by mohlo být v objektu s vlastní zoologickou zahradou a wellness centrem umístěno až 55 dalších uprchlíků.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi