Ordinace v růžové zahradě po letech znovu dostane scénář!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Jedno z mála potěšení, která drží běžného českého občana alespoň trochu v náladě se blíží zásadnímu vylepšení! Po letech vyčkávání a nejasných signálů televize Nova rozhodla, že investuje do scénáristů, aby tím zvýšila sledovanost tohoto českého nekonečného seriálu.

Takzvaná “Růžovka” si přitom nevede vůbec špatně. Seriál momentálně startuje jedenáctý rok své existence a za tu dobu si získal své věrné fanoušky. Neduhem a často opakovaným problémem seriálu nicméně je, že nemá prakticky žádný děj. Herci tak v rámci improvizace souloží každý s každým, neboť režisér se někde dočetl, že “sex prý táhne”.

Sex možná ano, ale jak všichni víme, sex je zábava pro chudé. Proto se televize snaží zacílit i na lidi, kteří jsou mentálně vyspělejší než polovina republiky. Před časem se dokonce štáb rozhodl provést experiment, kdy namísto dialogu herci recitovali návod na přípravu instantní polévky. Nikdo si ničeho nevšiml. TV Nova se tak právem domnívá, že její diváci jsou již nějakou dobu niterně mrtví a v televizi reagují jen na zvuk a světlo, které tyto loajální diváky Ordinace určitým způsobem stimuluje.

Nad Kamenicí bez scénáře se stahují černé mraky

S tím je teď ale konec! Scénáristé se podívali na celý příběh Ordinace z pohledu nezaujatého diváka. Mimo jiného se zjistilo, že postava doktora Mázla má již 12 let vyčerpaný příběhový potenciál. Situace je o to závažnější, neboť seriál se točí teprve 11 let. Podobně jsou na tom však i další postavy. Některé z nich se tak po přežívání v herecké agonii rozhodly opustit svoji roli samy. Je to případ i Magdy Mázlové, která se nedokázala vyrovnat s vyhlídkou očistce v podobě nekonečných hodinových epizod o ničem, a zemřela na následky krvácení po uhryzání levé nohy nudou. V seriálu byla smutná událost nakonec sehrána jako zástava srdce. Ta byla nicméně následkem, ale ne příčinou.

„Existovalo několik variant, přičemž Ordinaci v rýžové zahradě jsme nakonec zavrhli, neboť by příliš odkazovala na našeho sponzora,“ uvedl mluvčí TV Nova.

Scénáristé se tak snaží začít s čistým listem papíru a původní bezduché “šukací stroje” vyměnit za osobnosti, které budete mít rádi. Vše se nicméně musí udělat pozvolna a citlivě, aby příběhová linie splňovala požadavky aktuálního diváka a zároveň aby přitáhla k obrazovkám i nové dosavadní fanoušky Ordinace.

Podle prvních zpráv by měla Kamenici zasáhnout podivná epidemie. Pacientem 1 bude prý záhadný Miloš Z., který po cestách za krásami Kamenice dorazil i do místní nemocnice, aby si načepoval trochu chutného mozkomíšního moku. A protože nemocnice je obvykle zárukou, jak se něčeho s určitostí nakazit, další události na sebe nenechají dlouho čekat.

Podle neoficiálních informací je v plánu během sezóny vyměnit celé herecké obsazení a nahradit je lidmi, kteří umí hrát a artikulovat. Celý příběh by se měl navíc nově směrovat více mimo nemocnici, což prý zase nebude takový problém, protože seriál se jmenuje po externí ordinaci, a přesto nikomu za dekádu nepřišlo divné, že se v epizodách téměř nevyskytuje.

Úbytku původních diváků se televize neobává. Koneckonců, seriál nyní začne být skutečně o nich a podle scénáristů bude postav bez schopnosti vlastního myšlení v nekonečném seriálu stále přibývat. Kromě toho nedojde ke změně hudebního podkresu ani světelných efektů, takže vyhořelí diváci by neměli sledovat žádnou změnu ve svém oblíbeném vysílacím pořadu.

Jedinou změnu tak čeká pravděpodobně úvodní znělka. Ta je sice stále v konceptu rozpracovanosti, ale dává nám určitou představu o směru, kterým se bude seriál nadále ubírat.

 

Pokud vše dopadne podle plánu, můžeme se prý dočkat i tzv. crossoveru Ordinace s Ulicí, která si taktéž poměrně dlouhou dobu vystačí bez jediné řádky scénáře. Zde jsou však sexuálně laděné scény zaměněny za bezduché žvatlání, což celý seriál orientuje spíše na mentálně retardované publikum, než na živé-mrtvé diváky Ordinace.

Jak to celé nakonec dopadne, nedokážeme s určitostí říci. Pokud ale plán vyjde alespoň z poloviny tak, jak produkce TV Nova nastínila, budeme se mít v televizi patrně zase na co koukat. Koneckonců fakt, že si ocenění Český lev za nejlepší český dokument odneslo zrnění při poruše vysílače, je varovný prst nad kvalitou českých televizních titulů.

Snímek z odvysílaného dokumentu, který byl odměněn prestižní cenou Český lev

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi