Americká vláda chce zaříznout projekt Timeshift. Je nákladný a za 20 let nevykazuje žádné výsledky.

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 7 minut.

 

Projekt Timeshift byl představen téměř před dvaceti lety veřejnosti jako ambiciózní pokus napravit linku dějin návratem do minulosti, kde by se skutečnosti narovnaly podle potřeby. Co se na začátku zdálo být fenomenálním plánem, se později ukázalo spíše jako černá díra amerického rozpočtu. Speciálně vycvičené komando nejenže za dvacet let nemělo jediný zásah, ale pravidelná údržba stroje času je navíc extrémně nákladná. Plukovník Emmett Brown velící jednotce Timeshift rezolutně nesouhlasí. „Jak máme dokázat lidstvu záchranu světa, když vždy předejdeme jeho zkáze?“

Problém jednotky Timeshift spočívá v kauzalitě. Ohledně tohoto vedlejšího efektu koneckonců varoval již vynálezce stroje času Stephen Hawking. Podle jeho teorie je jakýkoliv zásah do časové linky nežádoucí, nicméně pokud lidstvu hrozí zánik, mělo by se pokusit o spásu i nekonvenčními metodami. V tomto případě máme na mysli projekt Timeshift, který je velmi důkladně sledován americkými úřady, aby nedošlo k jeho případnému zneužití. Problém ale spočívá v tom, že není možné spolehlivě určit, zda komando skutečně svět zachránilo, nebo si jen vymýšlí a do hlášení píše předem připravené historky.

„Tohle není žádná debilní Hvězdná brána. Pracujeme se skutečným nepřítelem, a to je rozpočet. Nic jiného populaci neohrožuje!“

Senátor Biff Tannen, navrhovatel zrušení nákladného projektu

Probrali jsme s plukovníkem Brownem hlouběji jeho popis práce a to, čemu Země bude čelit v případě, že by došlo ke zrušení projektu. „Asi největší problém spočívá v tom, že náš návrat je vždy načasován na stejný okamžik, kdy se vracíme do minulosti. Asi by to chtělo jen malý zásah do programu, abychom se vrátili třeba o minutu později. Ale problém je v tom, že tvůrce stroje času Stephen Hawking je už po smrti, a neodborný zásah by mohl stroj zcela zničit.“

Stephen Hawking v roce 1996 představuje svůj stroj času a vítá členy komanda Timeshift.

Každá mise je přitom velmi pečlivě hlídána americkými úřady. Vláda se totiž domnívá, že se Timeshift připravuje na vůbec první zásah. Že má Timeshift už téměř padesát zářezů na pažbě, pochopitelně nikdo soudný není ochoten připustit. O misích neexistují žádné důkazy, ani záznamy.

„Dostáváme se tak do nekonečného algoritmu, kdy je svět vystaven smrtelnému nebezpečí. Naše komando se vrátí do minulosti přesně před okamžik, než problém vznikne, vyřeší ho a vrátí se. V naší realitě už ale problém neexistuje.“

Komando sice po zásahu vypracuje podrobnou zprávu, tu ale úřady vnímají spíše jako povedenou sci-fi historku, než jako úspěšné odvrácení katastrofy.

15. 8. 1969 – jednotka Timeshift se vrátila v čase na Woodstock a zasáhla proti mimozemské invazi. V naší realitě k zotročení nikdy nedošlo.

„Máte vůbec ponětí, kolik Hitlerů jsme už za těch dvacet let poslali k ledu? Tři! Jen toho původního necháváme řádit s druhou světovou válkou. Jednak to byla zdaleka ta nejmenší hrozba, se kterou se potýkáme, a potom taky potřebujeme nějaký hmatatelný maják v historii padouchů. Jo a samozřejmě nesmíme šťourat do historie před narozením Stephena Hawkinga. Kdyby se nedejbože díky našemu zásahu nenarodil, nedokážeme přesně určit, co by se s námi v minulosti stalo a jaké by to mělo globální následky.“ (poznámka redakce: Podle nepodložených studií by mohlo dojít k resetu všech hrozeb v realitě, ve které stroj času neexistuje. Osudové setkání Ládi Hrušky a Kim Čong Una v roce 2014 by byl jen začátek dlouhé řady nešťastných příhod)

S požadavkem na ukončení projektu Timeshift se komando nesetkává poprvé. V alternativní realitě k němu mělo dojít již v roce 2016. Pak ale agresivní malí šedí mimozemšťané zabili prezidentku Kardashien, a po vyřešení problému už v naší realitě pokus o zrušení projektu neexistoval. Až doteď.

Kim Kardashian spadá do takzvané éry “Udělejme kretény slavnými”. V jiné realitě byl například za prezidenta zvolen Donald Trump. Ten se ale v noci udusil vdechnutým příčeskem.

„Rodina nás má za blázny, úřady nás mají za blázny. Pro zbytek světa jsme jen banda pomatenců, která ždímá státní rozpočet. Jasně, že toho můžu kdykoliv nechat. Už jsem to na své pozici plukovníka šestkrát udělal. Ale vláda pak přijde s prosíkem, že je svět na hraně zkázy a že musíme něco udělat. Někdy si přeji, abych v minulosti omylem způsobil to, že se nenarodím. Asi by to bylo jediné vysvobození z tohoto schizofrenního pekla,“ uzavírá plukovník Brown.

Plány se strojem času má už i senátor Tannen. Ten je názoru, že by na sebe ztrátové zařízení mohlo alespoň částečně vydělat. Lobbuje proto za prodej stroje do Disneylandu s prominentní atrakcí cesty do pravěku pro rozmazlená dítka pracháčů.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi