Bankovky budou nově zdobit skutečně významné osobnosti!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Karel IV., Jan Amos Komenský nebo i Tomáš Garrigue Masaryk. Ti všichni nám doposud zdobili české bankovky. Zřejmě však nepotrvá dlouho a známé osobnosti z českých bankovek vymizí. Z Hradu totiž přišel další návrh v rámci programu Rekonstrukce státu!, který probíhá již od března. ,,Co komu řekne nějaký Karel IV. nebo Ema Destinová? Co ti dali naší krásné zemi? Nic! Dnešní mladí potřebují vzor, někoho, ke komu by mohli vzhlížet,” komentuje návrh mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Nově vzniklé bankovky by totiž, dle slov samotného prezidenta Miloše Zemana, měly podpořit vlastenecké cítění obyvatel České republiky a dosáhnout uznání pro významné české osobnosti, které si jej zaslouží rozhodně víc než “jakýsi Karel”. Plánované bankovky mají již dokonce svého autora, uznávaného umělce, skladatele a zpěváka. Ilustrací se tak po Oldřichu Kulhánkovi nezhostí nikdo jiný než František Ringo Čech. Mince by měly projít také reformou, zde je však plán ze strany Hradu jasný – posílit národní vlastenecké hodnoty. Mince tak budou zdobit sandále v ponožkách, utopenec a pivo.

Z původního plánu, který jsme zmiňovali v článku ČNB bude v případě znovuzvolení Miloše Zemana emitovat novou bankovku! nakonec sešlo a osobnosti, které by měly na bankovkách být, prošly důkladným výběrovým řízením. Pro zachování co největší objektivity je navrhl a schválil sám prezident. Dle nejnovějších informací na nich budou vyobrazeny tyto významné osobnosti:

  • 100 Kč – Miloš Zeman
  • 200 Kč – Miloš Zeman
  • 500 Kč – Zdeněk Troška
  • 1000 Kč – Michal David
  • 2000 Kč – Helena Vondráčková
  • 5000 Kč – Miloš Zeman
Takto by měla vypadat bankovka s nominální hodnotou 5 000.

,,Je důležité si uvědomit, že při hodnocení významu a přínosu těchto osob pro Českou republiku, jsem nemohl brát v potaz pouze jejich nominální hodnotu, ale i četnost výskytu. Byla by škoda, aby nejdůležitější osobnosti zanikly jen proto, že je zvykem, aby jedna osobnost byla pouze na jedné bankovce,” vyjádřil se k seznamu vyobrazených osobností prezident Zeman.

Takto vypadá zamýšlený vzhled dvěstěkoruny.

Tato změna je přitom jen další v pořadí chystaných nebo již proběhlých změn. Po úpravě státní hymny se mimo reformy bankovek chystá i úprava státní vlajky: ,,Abychom vyjádřili, že barva pleti není v našem státě rozhodující, usnesli jsme se, že dlouhodobě utlačovanou modrou barvu je třeba umístit rafinovaně doprostřed, čímž vznikne krásná nová česká vlajka bez rasistického podtextu,” řekl na tiskové konferenci Jiří Ovčáček. K plánovaným úpravám se do budoucna řadí i demolice Karlova mostu a přestavba sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí. Celý projekt je ještě v plenkách, ale dle našeho důvěrného zdroje na Hradě bude nová socha vyobrazena uprostřed s prezidentem Zemanem na koni, po levé straně by pak měl stát Vratislav Mynář, po pravé Martin Nejedlý a za stolečkem u chvostu koně by měl dle posledního návrhu sedět Jiří Ovčáček.

Nová vlajka České republiky bude vypadat takto. ,,Klín na vlajce evokuje klín. Neboli Kundu, což je passy. Tři vodorovné pruhy jsou zcela korektní.”

V původním plánu byla v rámci projektu Rekonstrukce státu! plánována i přestavba sochy Jana Žižky. Namísto něj měl být vysochán Andrej Babiš a celá přilehlá část Prahy by se měla přejmenovat z Žižkova na Babišov. Krutý žižkovský národ se však vzbouřil a pod vedením Roberta Vilíma, rodilého žižkovana, se vrhl do ulic s kyji, mačetami a háky na ryby. Celá akce se začala vymykat z rukou. Naštěstí Magistrát hl. m. Prahy v čele s primátorkou Krndáčovou přišel s neotřelým řešením. Od původního plánu, tradičně zbořit všechny přilehlé mosty, se muselo upustit, jelikož zde žádné nejsou. Celý Žižkov tak nyní zdobí cedule “Musíme to opravit”, dopravní tepny jsou zavřeny, dělníky zde však nikdo od položení cedulí neviděl. Jak dlouho bude karanténa Žižkova trvat, nevíme, žižkované teď jen čekají, kdy jim v Penny Marketu dojdou potraviny. Naše redakce jim drží palce!

 

Post Author: admin

Zakladatel webu. Nudný, cynický, sarkastický, otravný, ironický, samolibý, paličatý jedinec, který má krom těchto i další kladné vlastnosti.