Vláda plánuje povolit pálení těžkých alkoholiků v tepelných elektrárnách

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Do boje proti znečištěnému ovzduší vyráží druhá vláda Andreje Babiše. Z dílny Ministerstva životního prostřední přichází návrh na povolení kremací těžkých alkoholiků v tepelných elektrárnách. Vzhledem k povaze českého národa může tato novinka přinést snížení emisí z elektráren až o 53 %.

Na dnešním tiskovém brífinku vlády nám autor zákona Richard Brabec (ANO) osvětlil, co jej vůbec vedlo k návrhu takového zákona. ,,Jde o to, že máme mezi našimi občany velké procento těžkých alkoholiků. Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví jsme si nechali zpracovat analýzu, zda je možné těžké alkoholiky léčit. Mohu prozradit, že výsledky nebyly nikterak příznivé, proto jsme se rozhodli předložit tento zákon. Pokud stát dostane písemný souhlas, bude po smrti nebožtík spálen v kotli tepelné elektrárny, čímž pomůže k ekologičtějšímu provozu,” prozradil nám.

Kremační byznys je v ohrožení, dle organizace Přátelé žehu hrozí zavření některých krematorií zejména na Ostravsku.

Vše bude fungovat na základě dobrovolnictví. Za svého života bude mít občan, který projde lékařskou prohlídkou určující způsobilost pro kremaci, v tepelné elektrárně možnost poskytnout k takovémuto úkonu souhlas. Souhlas je nevratný, avšak pro dárce je připravena široká škála benefitů. Už při podpisu dostanou stravenky na alkohol, tzv. “alkoholenky”, za které si budou moci kupovat alkohol. Měsíčně budou mít nárok až na 1 000 Kč v alkoholenkách. Ke každým narozeninám dostanou navíc bednu vodky, nebo tuzemského rumu (dle vlastního výběru) značky LEON. Dalším významným benefitem je zaplacení nákladů spojených s posledním rozloučením. Stát za rodinu zaplatí obřad a následný převoz do tepelné elektrárny. Navíc rodině vyplatí až 50 000 Kč v závislosti na době hoření v kotli.

Někteří odpůrci zákona považují za neetické nabízet nekvalitní alkohol, jehož konzumace by mohla vést k předčasnému úmrtí.

Dle mluvčí polostátního energetického gigantu ČEZ, Gabriely Hanke, ušetří ČEZ na palivu několik desítek milionů korun ročně. ,,Navíc snížíme emise, ročně až o 53 %, záleží ovšem na počtu zájemců. Navíc si netroufáme odhadnout, kdy začnou umírat první dobrovolníci,” shrnula mluvčí. Právě z ušetřených peněz tento podnik přislíbil spolufinancovat výhody pro občany, kteří se rozhodnou výhodnou smlouvu podepsat. Vyloučena je však podpora Evropské unie. Ministerstvo životního prostředí si nechalo zpracovat analýzu, ze které vyplývá, že naprostá většina lidí z cílové skupiny má k Unii skeptický nebo až zcela nesouhlasný postoj. Proto neplánuje podat žádost o dotaci na pořízení pohřebních aut pro převoz nebožtíků do elektráren, i když by na ni mělo nárok.

Elektrárna Dětmarovice. Pravděpodobné místo posledního odpočinku pana prezidenta.

Návrh zákona se již teď těší všeobecné oblibě. Jeho schválení je tak v době psaní tohoto článku velice pravděpodobné. Ostatně podporuje ho například i prezident Miloš Zeman. Ten přes Twitter svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že návrh podpoří projevem před poslanci a zároveň plánuje také podepsat dárcovský list svého těla společnosti ČEZ. Prezidentovo jednání schvaluje ministerstvo životního prostřední, které je doslova nadšeno jeho iniciativou. Dle mluvčí firmy ČEZ spočítali technici dobu hoření prezidentova těla na cca 2 až 4 roky. ,,Máme v plánu prezidentovo tělo umístit do kotle v elektrárně Dětmarovice, čímž pomůžeme zlepšení ovzduší na Karvinsku, které je jedno z nejhorších v republice,” oznámila mluvčí plány společnosti. Ostatně právě v Moravskoslezském kraji najdeme největší procento těžkých alkoholiků. Brzy budou mít tedy obyčejní lidé možnost udělat něco pro zlepšení ovzduší. To platí i pro Mostecko. Není to však pouze Miloš Zeman, kdo zákon podporuje. Mezi další příznivce se řadí například i Miroslav Kalousek, který slíbil, že pokud zákon projde, doporučí jej k podepsání všem svým známým z hospody. Předseda vlády Andrej Babiš vítá jednak iniciativu pana prezidenta, ale nemá ani výhrady k Miroslavu Kalouskovi, kterému jinak není schopen přijít na jméno. Připomínáme, že návrh musí schválit Parlament, poté Senát a nakonec ho musí podepsat prezident, který již ostatně oznámil, že zákon podpoří.

 

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.