Hrad plánuje modernizovat a investovat celkem 2,7 miliardy korun

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Hradní mluvčí, Jiří Ovčáček, dnes na mimořádné tiskové konferenci oznámil záměr proinvestovat během příštích dvou let dohromady 2,7 miliardy korun. Chystají se obří modernizace, jednak v areálu Hradu, ale například i na zámku v Lánech.

Jedná se o největší investici Hradu v historii České republiky. Financovat ji chce ze svého rozpočtu a z darů občanů. Na dotazy, zda je v rozpočtu dostatek peněz na takové utrácení, nám mluvčí neodpověděl. Dle něj to není naše starost. Dobře informovaný zdroj zevnitř nám ovšem prozradil úmysl Hradu podat žalobu na Českou poštu. Ta totiž údajně ztratila pozlacenou desku s nápisem “Financováno z rozpočtu RF.” Co může tajemná značka RF znamenat, se nám bohužel nepodařilo zjistit. Jen připomeneme, že Hrad minulý rok utratil o 84 milionů korun více, než byl plánovaný rozpočet. Celkem za svůj provoz během minulého roku utratil 522,5 milionu korun.

Miloš Zeman plánuje mimo jiné vrátit všechny pivní lahve, které momentálně skladuje v přístavbě na jižní straně Hradu.

Dary veřejnosti budou vybírány pomocí internetové platformy Hithit, kde občané výměnou za podporu obdrží různé odměny, které se odvíjejí od výše příspěvku. Obří kampaň na HitHitu hodlá Hrad rozběhnout během příštího měsíce. Odměny slibuje vskutku pestré. Za pouhých 100 Kč získá přispěvatel poděkování v hromadném e-mailu, který bude po skončení kampaně rozeslán. Za 1 000 Kč dostanete speciální popelníček, za 5 000 Kč potom exkluzivní rudé trenýrky. Podstatně více, a to sice 20 000 Kč, si musíte připlatit, pokud chcete získat pamětní zvratky prezidenta republiky. Nabídce však vévodí tři položky, každá za 100 000 Kč. Jednou z nich je romantický večer s večeří při svíčkách v luxusní restauraci s Jiřím Ovčáčkem. Druhou v pořadí je možnost zvolit si politika, na kterého pan prezident použije svůj odzbrojující bonmot. Jako třetí si pak můžete zakoupit vstupenku na hradní silvestrovskou párty.

Crowdfundingový web HITHIT pomohl splnění nejednoho snu. Pomůžete Mildovi splnit jeho sen – vlastnit sídlo jak z filmu o Pablu Escobarovi?

Mluvčí zároveň nastínil, na co budou vynaložené finanční prostředky použity. Na zámek v Lánech poputuje celkem 500 milionů. První položkou na seznamu jsou exotické šelmy. Dále pak mezi nákupním seznamem najdeme pozlacenou hůl osazenou diamantem nebo třeba obrovského hada (dále nespecifikováno). Nejnákladnější položkou za celkem 300 milionů je však vinný sklípek, který má být postaven přímo pod zámkem. Podstatně větší změny se týkají Pražského hradu. V rámci usnadnění pohybu pana prezidenta přibudou eskalátory. Katedrála sv. Víta bude přestavěna na kasíno. V plánu je také přesunutí ruské ambasády přímo do prostor Hradu. Ve výčtu najdeme i palírnu alkoholu nebo třeba nádrž se žraloky. Plánují se i personální změny. Obměnou projde hradní stráž, která obdrží havajské košile a žabky. Modernizace nabídne nová pracovní místa, a to až pro 100 hostesek a 10 barmanek. Obrovský bar má vzniknout v dnešním Vladislavském sále. V neposlední řadě bude také pořízen bílý klobouk z krokodýlí kůže, kožich z pravých tygřích kůži a lví hřívy a sada prstenů, řetízků a náhrdelníků z 24karátového zlata. Po zahájení rekonstrukce bude Hrad návštěvníkům uzavřen, jeho opětovné otevření již však není v plánu.

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.