Pražské golfové hřiště nezanechává žádnou ekologickou stopu. Trávník sečou veganské zombie!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

V době, kdy Damoklův meč ekologie visí nad každým z nás a kdykoliv odhodíte papírek od bonbonu, může se stát, že se na vás ošklivě zamračí Gréta, se najdou tací, co se nebojí nových trendů – naopak, vnímají je jako možnost oslovení nových zákazníků. Jednou z takových společností je golfový areál Nebe v pražských Strašnicích. Už půl roku jede společnost na obnovitelné zdroje. Trávník jim dokonce sekají veganské zombie.

„O elektřinu se stará fotovoltaika, kterou máme na střeše,“ rozpovídal se o inovacích majitel golfového areálu Jaroslav Sekáč. „Teplo zase získáváme díky kompostaci zbytků. A vodu bereme z vlastní čističky dešťové vody. Ale vy jste zcela jistě přišli kvůli našim ekosekačkám, že?“

Golfová hřiště jsou oblíbeným místem pro mrhání volného času nejen pro znuděné milionáře, ale i pojišťováky a jiné ohnouty.

Golfový areál již dříve koketoval s takzvanými ekosekačkami. Krávy ale produkují příliš mnoho CO2, králíci se přemnožili a dělali jamky i jinde, než bylo třeba. Kozy a ovce zase trhaly návštěvníky, což se ne vždy setkalo s pochopením. Nakonec Sekáč sáhl po poněkud neortodoxní variantě, kterou si ovšem nemůže vynachválit. Lidské čelisti totiž sekají trávník přesně na výšku 2 cm, což je pro golf naprosto ideální.

Český zázrak už před několika týdny překročil hranice republiky, a dobývá svět v úžasu. Ekonomové po celém světě glosovali český případ, že “i na něčem, jako je jaderná katastrofa, se dá postavit ekologický byznys”. Dokonce i malá ekoteroristka ekoaktivistka Gréta navštívila hřiště, zahrála si pár jamek a ocenila areál Nebe jako první golfové hřiště na světě, které nijak neznečišťuje přírodu.

2 cm pokosu trávy. Naprosto ideální výška pro golf.

„Je to pro nás pochopitelně čest. Chtěli jsme přijít s něčím opravdu inovativním. A když se po té malé nehodě v jaderné elektrárně začaly trousit po okolí oživlé mrtvoly, řekli jsme si, proč toho nevyužít,“ vysvětluje Sekáč, který je zároveň nominován na držitele Bílého lva. „Celá myšlenka je vlastně velmi jednoduchá. Jak jistě víte, klasická zombie je poměrně nebezpečný nemrtvý tvor. To je však odůvodněno tím, že lidé, kteří se v zombie proměnili, měli jako hlavní součást jídelníčku maso. Právě tato skutečnost byla příčinou toho, že se z těchto nešťastníků po nesmrti stala agresivní forma neživota. Zcela raritní skupinou jsou tedy zombie-vegani. Obvykle je poznáte podle hipsterského plnovousu, kostkované košile, brýlí se širokou obroučkou, kelímkem Starbucks v ruce a Macbookem pod ramenem. Jo a samozřejmě se taky odlišují akusticky. Nesípou svoje charakteristické ‘BRAINNNNZ‘, ale obvykle něco jako ‘GRAINNNNZ‘. Musíte dávat pozor. Rádo se to přeslechne. A to jsou přesně exempláře, o které máme zájem. Přál bych vám vidět tu jejich radost v očích, když je vypustíte na golfové hřiště, a oni se mohou v klidu napást!“

Oproti klasickým spalovacím sekačkám mají vegan-zombie výhodu ve zvládání i složitějšího terénu

Pan Sekáč ovšem nemyslí jen na byznys. Každou neděli pořádá takzvaná rodinná setkání. „Každá zombie byla kdysi lidskou bytostí. Měla vzpomínky, přátele, a samozřejmě rodinu. A pozůstalí projevili zájem navštěvovat své příbuzné, když tu možnost na hřbitově nemají. Většinou s sebou přinesou kousky mrkve, celeru nebo květáku, aby je nalákali. Vždy je to velmi emotivní setkání, plné štěstí a radosti,“ uzavírá Sekáč.


 

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi