Trapas NASA: Vozítko Curiosity před lety omylem namísto Marsu přistálo na rozestavěné dálnici

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) řeší v poslední době jednu nemilou záležitost za druhou. Nejenže řeší skandál s přistáním, nebo lépe řečeno nepřistáním na Měsíci. V posledních dnech začíná doutnat i něco mnohem většího. Vozítka Opportunity a Curiosity podle všeho nepřistála na Marsu, ale na rozestavěné dálnici v České republice.

Obtisk tenisky Neila Armstronga na Měsíci z roku 2013

„Znáte to. Jsou prostě věci, které se serou od začátku. A můžete se přetrhnout, a prostě nic nezmůžete“, posteskl si plukovník Datt Madon, který má celý projekt už od počátku na starosti. „Chtělí jsme využít gravitační tah Měsíce a vystřelit sondu s Opportunity k Marsu. Díky navigační chybě se však sonda vydala namísto k rudé planetě zpět k té modré. Prakticky se stejnou chybou jsme se setkali o několik let později při startu Curiosity… Podle všeho jsou obě vozítka na Zemi. A zkoumají rozestavěnou dálnici někde v prdelákově ve střední Evropě.“

Jedná se tak zřejmě o další z dlouhé řady pochybení NASA. Připomeňme si legendární šlápotu Neila Armstronga na Měsíci, která byla kompletně natočena na jeden zátah ve filmových ateliérech Holywoodu. Na misi pak odstartovala alespoň raketa s fotografií Armstrongovy manželky, kdyby se Rusové pídili po jeho šlápotě na povrchu Měsíce. Protože ale tlak veřejnosti v posledních letech sílil, NASA nechala umístit do měsíčního prachu obtisk boty až v roce 2013, což americkou ekonomiku vyšlo mnohem dráže, než kdyby to NASA udělala hned napoprvé. Vědom si je toho i aktuální prezident Donald Trump, který plánuje NASA přiškrtit rozpočet a jen čeká na další chybu, aby měl záminku. A právě to se teď možná stalo.

 

„Všechno to vypadalo dobře. Občas naše vozítka narazila na nějaký zajímavý kamínek, nakreslila do písku čurák, nebo prostě jen tak utrácela miliony dolarů z rozpočtu bloumáním po okolí a děláním selfieček. Dokonce i fotky jsme dostávali červené. Než se teda ukázalo, že máme na přijímači rozštelovaný kontrast. To, a pak ještě ta plechovka gambáče, na kterou narazila Curiosity minulý týden. Byli jsme si skoro jisti, že tohle by se na Marsu nacházet nemělo. A taky že ne“, můžeme se doslova dočíst v tiskové zprávě, kterou NASA uvolnila toto pondělí.

Jedná se tak o poměrně velké zklamání i ve vědeckých kruzích. Očekávalo se totiž, že vozítka přinesou zprávu o existenci života na jiné planetě. Důkaz o životě mimo Zemi nakonec nepřinesla. Bohužel však nepřinesla zprávy o životě ani na planetě Zemi, což mnohé lidi poměrně zaskočilo.

„Na Zemi neexistuje místo, kde by se po desetiletí neobjevila živá noha“, vysvětlil nám historik Tom Braider. „V dnešní přetechnizované době je to prostě nemožné. Až později nám při pohledu na místa, kde se vozítka nacházejí, došlo, co se vlastně stalo. Obě vozítka přistála na staveništi dálnice v České republice. Toto místo, jak dobře víme, generuje časový paradox. Věděli jste třeba, že za rok 2018 postavili při miliardovém rozpočtu jen 3 kilometry dálnic? Pátráme po časoprostoru a černých dírách, a přitom máme jednu přímo pod nosem…“

Rover Curiosity při šmejdění po planetě Zemi

Zároveň se podařilo vysvětlit, co se v roce 2018 stalo s vozítkem Opportunity. Až do minulého týdne se předpokládalo, že rover poháněný slunečními panely byl zasypán prachem při mohutné bouři. Důvod, proč přestalo vozítko vysílat, je mnohem prozaičtější.

Opportunity přistálo na nově budované dálnici D7. Bohužel se nacházelo právě v úseku tří kilometrů, které byly dokončeny v roce 2018 . V době přistání byla ve výstavbě a signál se v roce 2018 ztratil těsně po tom, co byla vozovka zalita asfaltem. To NASA mylně vyhodnotila jako písečnou bouři, která vozítko zasypala. Žádný únos mimozemšťanů. Žádná bouře.

Ministr dopravy Dan Ťok při otevírání nových 3 kilometrů dálnice v roce 2018. Na levé straně je možné pozorovat Opportunity pohřbené v asfaltu

Zároveň se ovšem otevřela otázka, co s Curiosity. Rover toto úterý narazil na cenduli “TECHNOLOGICKÁ PŘESTÁVKA” a definitivně potvrdil teorii, že se vozítko nenachází na Marsu. Zároveň má NASA obavu, že by Curiosity mohl stihnout stejný osud jako Opportunity. Kolují totiž zvěsti, že by se v České republice letos mohlo dokončit až 10 nových kilometrů dálnic, ale nikdo neví přesně kde.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi