Marie (+48) se utopila v Chorvatsku. Aktivisté ji čtyřikrát vtáhli zpět do moře!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Neštěstím skončila dovolená české občanky v Chorvatsku. Ta se po koupání v moři nedostala na souš. Vysílena se utopila po tom, co ji zdejší ochránci přírody čtyřikrát vtáhli zpět do moře. Domnívali se totiž, že se jedná o zatoulaného plejtváka. “Jen jsme se pokoušeli zachránit ohrožený druh”, brání se ekoaktivisté Děti z Gréty.

„Marie byla neskutečně vitální žena. Ohromná duchem… I v jiných směrech“, sdělil nám zdrcený manžel. „Do Chorvatska jezdíme každé léto, ale něco takového se nám stalo poprvé. Nejsem si jistý, jestli se sem po tomto incidentu ještě někdy vrátíme.“

Marie byla na své faldy patřičně hrdá. Každý z nich představoval roky úsilí a žrádla

Jako viníky za utonutí byla označena odnož GreenPeace, která si říká Děti z Gréty. Její členové se zrovna nacházeli na pláži, kde se snažili ochránit raka na kůži rekreantů potřených krémem s nízkým pH faktorem. V tom se na otevřeném moři ozvalo plácnutí do hladiny, tolik charakteristické pro máchnutí plejtváka ploutví. Tucet aktivistů nechal raka rakem a běžel na pomoc velrybě, která uvázla na souši. Nemotorně s sebou škubala a vydávala chraplavé zvuky.

Aktivisty nezaskočil ani fakt, že se kytovci ve Středozemním moři běžně nevyskytují

Ekoaktivistům bohužel nepřišlo divné, když jim Marie při prvním útoku děkovala. Kytovci jsou totiž dle studií velmi inteligentní a domníval se, že mluvený projev patří k běžným vlastnostem tohoto savce. Marie si v prvních okamžicích mylně myslela, že ji dobrovolníci spěchají na pomoc s plastovou židličkou, do které uvízla během třetí snídaně. O židličku sice přišla, záhy ji ale ekoaktivisté začali táhnout zpět do moře, což se setkalo u Marie s určitým nepochopením.

Už při druhém pokusu o vyplavení na pláž přitom Marie aktivisty zřetelně žádala, aby ji ty „sluníčkářské kundy“ nechaly na pokoji. Marně. Čeština byla zahraničními aktivisty mylně identifikována jako velrybština.

Zřejmě poslední fotografie Marie, na které byla zachycena živá

„Ale ona opravdu vypadala jako velryba. Jak jsme to měli poznat?“ brání se nařčení z úmrtí z nedbalosti nizozemský aktivista Helmut von Bahnhof. „Nenesla žádné znaky humanoidní bytosti!“ Teorii Dětí z Gréty potvrzuje i fakt, že Marie měla na sobě během koupání natažená tanga. Ovšem při tunové váze tento typ spodního prádla postrádá jakýkoliv význam, neboť se zaryje do faldů a není prakticky vidět. Marie totiž trpěla na pomerančovou kůru a z dálky připomínala spíše hrocha. Není tedy zase takový zázrak, že aktivisti nerozeznali tradiční českou machnu od kytovce.

Záchranu kytovce ekoaktivisté oslavili táborákem na pláži

Při čtvrtém pokusu o vyplazení se na břeh se Marie z posledních sil docákala k útesu a pokusila se vyškrábat po kamenech zpět na souš. Bohužel už tady na ni čekali informovaní ekoaktivisté a bidlem ji šťouchli zpět do vody. Když pak Marii vzal odliv na otevřené moře, prohlásili aktivisté misi za úspěšnou a svůj boj oslavili tancem okolo hořící pneumatiky. Byli tak zřejmě poslední, kdo Marii viděl naživu.

 


 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi