Exploze v Severodvinsku byla součástí natáčení ruské verze Černobylu

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Po více než měsíci zapírání, mlžení a polopravd zveřejnilo ruské ministerstvo zatloukání novou, v pořadí již šestou verzi průběhu incidentu u Severodvinsku. Výbuch doprovázený zvýšením radiace byl součástí natáčení ruské (a nutno podotknout jediné pravdivé) verze seriálu Černobyl. Nový celovečerní velkofilm by měl přinést nový úhel pohledu na katastrofu v černobylské jaderné elektrárně a zároveň být protikladem minisérie z dílny HBO. Ta údajně pracuje s mnoha nepřesnostmi a úplně vynechává strůjce nehody, agenta CIA.

Letos na jaře měla na HBO premiéru minisérie Černobyl, která údajně věrohodně zachycuje průběh a následky výbuchu 4. reaktoru černobylské jaderné elektrárny. Odbor překrucování historie ruského ministerstva propagandy se ovšem proti událostem popsaných v seriálu ostře ohradil. Mluvčí ministerstva Oleg Lhalcov označil seriál za fantasmagorickou frašku z pera béčkového scénáristy.

“Jediná pravdivá informace je, že se opravdu v r. 1986 stala v Černobylu menší nehoda. Už ale zamlčeli, že v tom měli prsty kapitalisti. Počty otrávených radiací, postižených rakovinou a mrtvých v žádném případě nesedí. Bylo jich tak minimálně třikrát víc. A reaktory RMBK rozhodně neměly žádnou skrytou vadu, o všech osmi stech pětapadesáti devíti závadách jsme věděli,” rozčiluje se Lhalcov.

Ve verzi od HBO mluví herci anglicky. To je dle ruské strany jeden z důkazů, že se jedná o pouhou fikci.

Proto se Rusko rozhodlo, že natočí vlastní alternativně-pravdivou verzi. Hlavní zápletka představuje agenta CIA, který původně do země přicestoval za záměrem troušení Mandelinky Bramborové. Agent Ronald McDonald ve volném čase předčítá negramotným dělníkům komunistický manifest, pomáhá při stavbě škol a na základě lží bonzuje ostatní straníky. Pro nedostatek vzdělaných lidí v důsledku pravidelných čistek, je pro svůj zápal při okopávání brambor převelen do elektrárny v Černobylu na pozici staršího inženýra. Neváhá ani chvíli a důvěry sovětského lidu zneužívá k sabotáži reaktoru číslo čtyři v zájmu nepřátelské mocnosti.

Incident v Severodvinsku byl poté řízenou explozí právě během natáčení. Za účelem co možná největší autenticity a nedostatku financí na umělé efekty, se režisér rozhodl odpálit opravdový jaderný reaktor. Netřeba zmiňovat, že se sice točilo na první dobrou, ale režisér byl připraven nechat odpálit další reaktor. Vlivem mírného zvýšení radiace při detonaci se udělalo několika členům štábu nevolno. Museli být proto hospitalizování v moskevské fakultní nemocnici pro nemoc z ozáření. Jednou z potvrzených obětí je asistent režiséra, který značně překročil doporučenou dávku ozáření na celý život. Přivolaný soudní lékař určil jeho poločas rozpadu přibližně na 3,6 milisekund.

Ruská státní agentura pro jadernou energii Rosatom prohlásila, že všichni měli odpovídající ochranné pomůcky. Konkrétně každý nafasoval crocsy, pláštěnku, panáka samohonky a králičí pracku. Úroveň radiace by již nyní měla být relativně v pořádku. “Asi to je v cajku. Dozimetry jsme akorát nechali hned vedle toho reaktoru, co vybouchl a moc se nám pro ně nechce. Ale viděl jsem támhle v lese běžet veverku.  Nebo to byl chlupatý jelen, nevim. Tak jako tak, zvířata tam jsou, žít se tam asi dá.” uvedl jeden z inženýrů Rosatomu, Ruslan Jadrovič.

Podle úřadů je situace v Severodvinsku stabilní. Dobrovolníci pomáhají s vypícháváním očí a řezání nadbytečných končetin.

Tato verze incidentu by, zdá se, mohla zabrat. Obyvatelé přilehlého okolí jsou daleko klidnější, když vědí, že šlo o řízený výbuch. “Přece by nám tu jen tak neodpálili reaktor, kdyby nám to mohlo něco udělat, navíc nás pozvali na slavnostní promítání tady u nás v kině,” vyjádřil se jeden z občanů Severodvinsku, zatímco se drbal na pahýlu třetí ruky. Premiéra je plánována již na tyto Vánoce, které budou pro obyvatele Severodvinsku i filmový štáb pravděpodobně poslední. Režisér Ivan Filmov se vyjádřil, že odcházet by se mělo ve velkém stylu a svůj nejnovější výtvor považuje za třešničku na dortu své filmové kariéry.

 


 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.