V hrobce faraona Romadura II byly nalezeny artefakty Heleny Vondráčkové


Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Je to téměř zázrak, ale přestože se zdálo, že jsou duny egyptského písku pročesány skrz naskrz, Údolí králů skrývalo hrobku prakticky neznámého faraona Romadura II. Nález je o to kurioznější, neboť hrobka byla zloději naprosto nedotčena. Dává nám tak celistvý obraz o této dávno zapomenuté době. Krom sarkofágu se zde našly například i faraonovy osobní věci, mumifikované kočky, manželky a platinová deska největších šlágrů mallshopových melodií Heleny Vondráčkové.

Pohřební komora byla přeplněna osobními předměty a manželkami

„Může se jednat o objev desetiletí,“ sdělil naší redakci archeolog Tom Braider, který má epochální nález na svědomí. „Přestože se nám zatím spolehlivě nepodařilo určit stáří hrobky a dobu, ve které Romadur II žil, předpokládáme, že se mohlo jednat zhruba o dva až tři tisíce let před naším letopočtem, kdy byla Helena Vondráčková v Egyptě považována za bohyni spravedlnosti. Ač byla již tehdy ve své době Helena považována za členku rodu Prastarých, je zcela zřejmé, že svoji hudební kariéru teprve startovala.”

Podle nálezců byl faraon Romadur II. po tak dlouhé době dokonale naleželý

Na dochované hliněné platinové desce jdou pak přehrát pouze dva tehdejší hity – píseň Dlouhá noc, která byla ve své době oblíbena zejména mezi manželkami faraonů, jež byly pohřbívány společně se svými panovníky. Druhou dochovanou písní byl letní hit Přejdi Jordán, což byla militaristická píseň motivující egyptské vojáky ke vpádu do Sumeru, právě přes řeku Jordán, která byla v letních měsících téměř vyschlá. Ostatní skladby jsou na nalezené desce buďto poškozeny a vyžádají si další restaurování, nebo nenávratně ztraceny.

„Přesto nám nález dává poměrně přesné představy o poměrech v té době. Není například pravda, že ženy byly pokládány pouze za pracovní sílu. Postavení Heleny Vondráčkové coby bohyně spravedlnosti je jasným důkazem. Je až s podivem, že se o Nefér-pipi (jak si Helena v té době nechávala říkat) dochovalo tak málo záznamů,“ vysvětluje Tom Braider.

Vykopávky odhalily i sochu s podobou údajné Nefér-pipi

Lingvisté specializující se na egyptské hieroglyfy nicméně krotí Braiderovo nadšení. Podle přesného překladu může Nefér-pipi znamenat jednak bohyni spravedlnosti, ale také je ji možné přeložit jako bohyni poprav. To dokazuje i to, že něco jako spravedlnost bylo vynalezeno až okolo 16. století našeho letopočtu a do té doby se jednoduše řešily spory podle toho, kolik má kdo peněz a jestli má kat zrovna ostrou sekeru. Nefér-pipi by tak ve své době vůbec nemuselo jít o spravedlnost, ale právě naopak by vyhledávala soudní spory. Znalci práva navíc alarmují, že s přihlédnutím k faktu, kolik má Helena Vondráčková jen v moderních dějinách otevřených soudních sporů, ve starém Egyptě by se tak mohlo jednat o největší vražedkyni všech dob, a že byla doba Romadura II. zapomenuta naprosto záměrně. Z poslední doby připomeňme například anketu, ve které se pořadatel ptal, jakou celebritu by si lidé přáli přivést zpět k životu. V anketě byla nejenže omylem zařazena, ale stala se i vítězkou Helena Vondráčková, která následně všechny hlasující fanoušky zažalovala.

Žalobu si Tom Braider přečetl z tradičního papyru, který podle starého receptu dělá Helena úplně sama

Do celé spekulace by samozřejmě vnesla nejvíce světla samotná aktérka. Tu se rozhodl oslovit přímo nálezce hrobky Romadura II., Tom Braider. Bohužel nebyl do termínu vydání článku propuštěn na svobodu a stále čeká na rozsudek kvůli údajné pomluvě.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi