O Zemanův příběh se zajímá Hollywood! Filmaři chtějí natočit moderního Van Helsinga.

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Hluboké lesy. Krajina bičovaná prudkými lijáky. A v neposlední řadě hrad tyčící se vysoko nad svým okolím. Špatné dostupné podmínky a změna v daních a přístupu k zahraničním filmařským týmům v Rumunsku donutila hollywoodský štáb změnit lokaci natáčení nového snímku o jedné z největších a nejvražednějších historických postav, o Hraběti Drákulovi.

Spisovatel Bram Stoker finální podobu svého Drákuly přepsal. První kapitola, která odkazovala na události Třeboňska zničil raději úplně.

Do hledáčku se dostala Česká republika poměrně velmi rychle. Je veřejným tajemstvím, že když Bram Stoker v roce 1897 publikoval původní verzi Drákuly, bylo to na motivy evropských událostí, kdy se na území Českobudějovicka rozmáhala podivná choroba a spekulovalo se o tom, že v ní má prsty tamější šlechta s podivnými choutkami. Tehdejší feudální systém nicméně nebylo vhodné dráždit holou nohou, a tak Stoker nakonec zasadil historický hororový příběh do Rumunska, kde propůjčil Vladovi III Draculovi, též známému jako Vlad Napichovač, další nadpozemské vlastnosti.

„Je načase vrátit dílo domů.“

J. J. Abrams

 

Zraky filmařů nicméně aktuálně upoutala spíše Praha než jih republiky, kde už nikdo upíra minimálně dvacet let neviděl, a sedláci se spíše potýkají s úhynem drůbeže v souvislosti s čupakabrou.

Praha je navíc pro filmaře lukrativní i kulisami, které jsou vlastně připraveny. Výrazně se ani nebrání myšlence, že by byl připravovaný upírský horor natáčen v poněkud modernějším časovém období. S upírskými filmy datovanými v současnosti má koneckonců Praha zkušenosti. Natáčel se tu totiž legendární Blade II, díky čemuž si na chleba vydělal jako křoví nejeden český herec.

I s dílem Stokera má ale Naše republika své zkušenosti . Van Helsing se koneckonců natáčel také nedaleko Prahy.


S Markem Vašutem jsme udělali krátký rozhovor na téma jak on sám vnímá natáčení
hororových snímků v České republice, a jestli by se účastnil znovu jeho natáčení.

Z tvůrců se nám nicméně podařilo vymámit, o čem by horor mohl být. Upírské téma je přece jen poněkud vyčerpané, a jakýkoliv nový pokus zfilmovat legendu skončil v posledních letech fiaskem.

Detaily jsme se samozřejmě nedozvěděli, ale z náznaků je patrné, že se filmařům zalíbil Pražský hrad společně se současnou hlavou státu. Zdá se tedy, že věhlas Miloše Zemana dorazil už i na stříbrné plátno. A i když to může být jen slepá cesta, aby nás filmaři zmátli, musíme se ptát. Mají snad filmaři důvod myslet si, že je Miloš Zeman upír?

A vlastně ano. Trvalo nám jen několik málo minut, abychom přišli na tyto indicie, které by Zemana spojovaly s nesvatým životem. A dost možná se najdou i další:

  • Sídlí na hradě, odkud terorizuje své poddané.
  • Zeman se stýká s podivnou společností. Pro vybrané přisluhovače pořádá i narozeninové plesy.
  • Miloš Zeman se pohybuje na veřejnosti s velmi nejistým krokem. Skoro, jako by nejraději ve dne spal.
  • Existují určité pochybnosti o tom, že Zemanovi stále tluče srdce.
  • Je veřejným tajemstvím, že prezident pije krev polovičce populace.
  • Na pouti ho nejvíce láká strašidelný hrad.
  • Hradní pán se na veřejnosti často objevuje v zanedbaném stavu, což by nasvědčovalo tomu, že se nevidí v zrcadle.
  • Je velmi pravděpodobné, že by ho zabil dřevěný kůl nebo stříbrná kulka v srdci.

Jak to nakonec všechno dopadne se pravděpodobně dozvíme až v polovině roku 2019, kdy je plánována světová premiéra. Živě se ale diskutuje o tom, že by si postavu moderního Van Helsinga mohl střihnout legendární Johny Depp.

 

 

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi