O čem výrobci elektromobilů mlčí?

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Elektromobily jsou prostě trendy. Jsou pěkné, jsou ekologické, a jsou také pekelně drahé, což je důvod, proč jsme na našich silnicích zatím moc elektromobilů nepotkali. Přitom situace může být za několik let znatelně jiná. Taková Škodovka třeba od roku 2020 plánuje vyrábět pouze elektromobily, a chce se tak postavit po boku legendární Tesly, která se elektromobily už nějaký ten pátek zabývá.

Majitelé pejsků to znají nejlépe. Vaši mazlíčci mají na procházce talent nejen ulevit si v té nejméně vhodné chvíli, ale navíc nejsou schopni pochopit, že když jsou na obojku a potkáte se například s lampou, zcela logicky nemůže jít páníček na jednu stranu a pes na druhou. A když už teda jsou špatnou stranou, musí se tou stejnou cestou vrátit… Učíte to toho debila 15 let a pak se to nejenže nenaučí, ale nakonec i chcípne (jak by řekl pan Bělobrádek z KDU-ČSL). Přitom něco podobného se chystá i na budoucí majitele elektromobilu. Tedy ne zrovna to kálení na ulici, ale spíše to honění za špagátem… I když… Možná se z toho poděláte taky.

Zlý sen každého majitele elektromobilu a psa

Přední výrobci totiž stále ještě nevyřešili otázku napájení elektromotoru, a elektromobily jsou tak stále tak trochu science fiction. Uznejte sami. Chtěli byste vlastnit auto v hodnotě několika milionů korun, které za sebou táhne prodlužovací kabel z vašeho domova?

Za příplatek si můžete k elektromobilu pořídit i prodlužovací kabel, který vás pustí dál než na projížďku okolo bloku. I tak zůstává dojezdová vzdálenost poměrně malá.

Ne? Nedivíme se vám. Majitelé elektromobilu se navíc setkávají s příslovečným fenoménem “debilního psa”, protože cestu z práce musí absolvovat stejnou cestou, jako se do ní dostali. Objet jediný blok jinak by znamenalo fatální problém s nabíjením a přetrženým prodlužovacím kabelem. A pak přijedete konečně domů, namotáte zpět do kufru prodlužovačku, abyste byli další den připraveni na další cestu a jdete vyvenčit psa, na kterého potom řvete že je debil, protože vám nestojí u nohy a zamotal se okolo lampy.

Elektromobily mají navíc ulehčit životnímu prostředí a celkově se postarat o plynulejší provoz v hustě obydlených městech. Otázkou nicméně zůstává, jak se vypořádat se zácpou prodlužovaček při dopravní špičce.

I takto může vypadat dopravní špička v blízké budoucnosti

Elektromobily jsou jasným důkazem toho, že pokrok nemusí být nutně tím nejlepším směrem a nemusí životy lidí jen usnadňovat.

Pokud by tvůrci vozidel chtěli skutečně chránit životní prostředí, proč tak zarputile bojují proti tradičním nosítkám a drožkům?

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi