Američané se chlubí prvním vozidlem na oběžné dráze Země. „Není první“, vzkazuje Rusko!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Ačkoliv se vám možná zdálo, že souboje v dobývání vesmíru skončily společně se studenou válkou, situace se má poněkud jinak. Nasvědčuje tomu i zpráva z posledních dnů, podle které Američané na oběžnou dráhu vynesli vůbec první automobil. Jenomže prvenství by si právem měli připsat Rusové, kterým se to podařilo již v roce 1986!

Problém tak nabírá na obrátkách a přilévá olej do ohně konfliktu, který měli všichni již za uhašený. Svět totiž obletěly záběry raketoplánu Falcon Heavy, který 6. února 2018 vynesl na oběžnou dráhu i elektromobil společnosti Tesla. Když pomineme fakt, že toto vozidlo je pro cestování ve vesmíru naprosto nepoužitelné, stojíme zde ještě před zásadním faktem. Tesla nemá prvenství!

Američané si zveřejněnými snímky nakáleli do vlastní kapsy. Pokud je Tesla první automobil ve vesmíru, jak potom vysvětlíte tohle?

O to se postarali ruští vědci totiž už v roce 1986, když z vesmírné základny Černobyl odpálili vozidlo znašky LADA Žiguli. To dosáhlo orbitu Země naprosto samo a bez pomocných raket. Díky atomovému pohonu navíc vozidlu ještě koncem loňského roku svítila světla! -než praskly žárovky.

Ve srovnání amerického a ruského inženýrství předběhlo Rusko opět svoji dobu! V tomto případě o více, než 30 let. I samotná konstrukce Žigulíku je totiž mnohem lepší, než je tomu v případě Tesly. V prvé řadě připomeňme, že Žigulík je prakticky nezničitelné auto. K většině oprav vám stačí mít po ruce dostatek izolepy. Na Tesle musíte sáhnout pořádně hluboko do kapsy i když třeba jen píchnete pneumatiku… které jsou pro meziplanetární cestování mimochodem také naprosto zbytečné. O naprosté absenci elektrostanic ve vesmíru, kde svoji Teslu dobijete snad ani nemluvě.

Dobová fotografie raketové základny Černobyl po úspěšném startu Žigulík1

Pompézní marketingová reklama, která měla dostat americký tým do čela dobývání vesmíru tak skončila fiaskem. Mluvčí ruského vesmírného programu Vasilij Uranov se nechal slyšet, že nepokládali v roce 1986 za tolik důležité informovat svět o tak banálním úspěchu, jako je vynesení osobního automobilu na oběžnou dráhu Země. Přesto si však cení píle svých soupeřů, kteří se konečně skutečně odlepili od Země, namísto toho, aby utráceli miliony dolarů za falešné snímky z vesmíru a Měsíce.

Polárkový dort si budeme moci brzy vychutnat ve své nejpřírodnější podobě!

Rusové však nehodlají nechat nic náhodě. Že se Američané konečně odlepili od Země totiž značí, že jejich technologie dosáhla takového stupně, aby se mohli stát pro Rusko vážnou konkurencí v dobývání vesmíru. Proto Rusové již nyní plánují ambiciózní projekt, který bude mít za úkol zabodnout ruskou vlajku do povrchu Slunce dříve než Američané. Ve fázi příprav je také výprava na Polárku, která by měla zajistit vybudování těžební stanice a pravidelnou dodávku polárkového dortu na Zemi bez toho, aby se musel v továrnách složitě vyrábět.

 

 

Jediný skutečně vlastenecký eshop!

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi