Vodňanská drůbež je ekologickou firmou roku 2018!


Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert se letos dočkala prestižního ocenění za ekologii. Firma tuto cenu vyhrála vůbec poprvé a své soupeře přejela doslova o parník. Za tímto úspěchem stála tuze nelehká cesta. Více o této strastiplné cestě nám prozradil generální ředitel Vodňanské drůbeže, pan Bondy. “My jsme eko… ekogoli… eko… globalizovali ekologizovali postupně, až minulý rok přišla ta finální fáze, kdy jedeme naprosto bez odpadu. Všechno nějak využijeme, co nevyužijeme to prodáme k dalšímu zpracování. Zůstává po nás tedy minimální stopa.” pyšnil se pan Bondy.

V dnešní době, kdy se na ekologii klade velký důraz, jde o krok správným směrem. V dnešní době je tedy ekologizace již něco očekávaného, přirozeného. Řešení Vodňanské drůbeže však vystupuje z řady. Celý tento projekt je nestál ani korunu. Tomuto se dá jen těžce uvěřit, je to ovšem pravda. Firma totiž všechny nevyužité zbytky z výroby, které by jinak vyhodila, prodává za zlomek Kosteleckým uzeninám. Ti tento výrobní odpad dále zpracovávají do svých výrobků, ani gram odpadu nepřijde vniveč, vše je využito.

Tisková mluvčí Kosteleckých uzenin nám vše potvrdila. “Ano, zhruba od poloviny ledna přebíráme veškerý výrobní odpad z Vodňanské drůbeže a dále a dále jej zpracováváme do našich výrobků,” prozradila. Dá se tedy říci, že firma na tom ještě vydělala, což je neobvyklé, jelikož takovéto projekty jdou většinou do stamiliónů a nakonec se promítnou i do koncových cen pro zákazníky.

České vegany už nebaví opékat si mrkev! Chtějí bezmasé buřty a steaky.


Výše zmíněné Kostelecké uzeniny se zároveň hlásí ke statutu “vegan friendly” firmy. Od Února se upravilo složení drtivého množství portfólia firmy. Výkonný ředitel, vegan a zároveň člen spolku Žer trávu!, Milan Bezmasý, nám prozradil ambiciózní cíl firmy, stát se jedničkou na trhu ve veganské stravě. “O bezmasé výrobky je neuvěřitelný zájem, jdeme tedy cestou moderní firmy a přizpůsobujeme se našim zákazníkům. Zatímco do konce měsíce ledna mohli naši zákazníci najít v některých výrobcích, například v javořických párcích najít stopové množství masa, od začátku měsíce února jsou tyto párky kompletně bez masa. A mimochodem, jsem vegan, to tam taky někde zmiňte, jo,” pochlubil se a šel si pro další sójové latté a bezmasou klobásu.

Nejde jen o javořické párky, složení změnilo 82% výrobků a další změny se chystají do konce roku. Z některých výrobků zmizelo maso úplně, někde ještě část zbyla.

“Největší výzvou byla úprava produktů, jako jsou třeba hovězí steaky. Upravit párky je jednoduché, tam prostě člověk narve do těch střev co chce, ale steak už je složitější. Přišli jsme vskutku s originálním řešením, vepřové pomeleme a smícháme se zbytky z kuřat, jako jsou třeba pařáty, šlachy, kosti, zobáky a podobně v poměru jeden díl masa na 10 dílů odpadu,” prozradil nám vedoucí výroby Kosteleckých uzenin, pan Bledý. Firma ve své vizi deklaruje opuštění od zpracovávání masa do roku 2021.

 

Jediný skutečně vlastenecký eshop!

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.