Pražská výstava Muchy se těší nebývalé pozornosti. Láká na nově objevené obrazy!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Jako kulturní událost roku hodnotí znalci expozici nově objevených obrazů známého umělce Muchy. Okolnosti jsou o to kurióznější, že rané dílo mistra nemuselo být objeveno, pokud by ještě dnes neprobíhalo usilovné hledání Peroutkova článku. Ten se sice nenašel, ale po Arše úmluvy, Svatém grálu a Kamenu mudrců vyvrhly archivy a depozitáře další poklad!

„Je to naprostý skvost,“ sděluje nám hned v úvodu kurátorka výstavy Johana Nohatá. „Vůbec jsme neměli tušení, že Mucha v raném období inklinoval spíše ke kresbě. Původně jsme se domnívali, že se jedná o kresby Mikoláše Alše, které by technikou i místem nálezu inklinovaly spíše k tomuto umělci. Okolnosti nás ale přesvědčily, že se skutečně jedná o Muchu!“

Každodenní život. Nejčastější téma Muchových prvotin. (Zvětšeno 3:1)

 

To ostatně potvrzuje i soudní znalec Karel Křižák, který se specializuje na umělecká díla. „Víte, abyste tomu rozuměli. I přesto, jak Mucha vystupoval, že ho měli lidi rádi, i přesto všechno to byl ve skrytu duše pořád jen divnej pavouk. Dokazují to mimo jiné i právě nalezená díla, která krom minimalismu koketují i s jistou autobiografickou krizí osobnosti. Mucha je zde vyobrazen při běžných denních rituálech, jako je třeba sekání trávy, zatímco paní Muchová cucá limonádu a válí se na lehátku.“

Mucha se v mládí specializoval na minimalismus (Zvětšeno 3:1)

Možná právě proto někteří kritici odsuzují Muchovy prvotiny za příliš surové a bezcitné. Je to svým způsobem paradoxní, protože z obrazů je doslova cítit navázání na přírodu, bez které by tato díla nevznikla. Nic podobného v Muchových pozdějších obrazech vidět není, a právě proto je výstava natolik unikátní.

Muchovy obrazy jsou přeplněny nejen životem, ale i jistou dětinskou hravostí a naivitou. (Zvětšeno 3:1)

Expozici k dnešnímu dni navštívilo již téměř 100.000 návštěvníků. Přesto je výstava vyhledávána především zahraničními turisty. Ti čeští o ni přes všechna očekávání nejeví zájem. Během návštěvy galerie jsme tak měli možnost zeptat se pouze zahraničního turisty, jak se mu obrazy líbí. „とてもいいですね。 彼らはちょうどそのような小さな写真ですが、彼らはほとんど信じられないほど日々の生活に多くの参照を隠している。 スラブ叙事詩のように日本のイメージを盗むのを楽しみにしています,“ řekl nám Si Pav´ok, který kvůli nově objeveným obrazům přiletěl až z Japonska.

Některé obrazy jsou i po 100 letech stále aktuální! (Zvětšeno 3:1)

Expozice bude po celé léto otevřena na Pražském výstavišti. Díky minimalistickým rozměrům obrázků (každý z nich má velikost maximálně 5 x 10 cm) se tak Muchovi splní posmrtně alespoň jedno přání, ke kterému se Praha zavázala. Postaví pro jeho dílo samostatnou galerii. Ta měla být sice původně pro Slovanskou epopej, ale Prahu vyšlo levněji odstěhovat ji do Japonska, než kvůli ní stavět novou budovu. Nově objevené prvotiny tak dávají šanci alespoň částečně vylepsit pošramocenou reputaci, kterou Praha jako kulturní město získalo.

Budova Muchy o půdorysu zhruba 3 x 5 metrů se nachází hned vedle Matějské. V rámci expozice je uvedeno 60 obrazů. Další budou k vidění po jejich restauraci za několik měsíců.

Autor muších dílek: Magnus Murh

 

Jediný skutečně vlastenecký eshop!

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi