Proč lidi věří horoskopům, aneb ztratili jsme víru v sebe

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Bez zbytečného přemýšlení určitě i vy najdete ve svém okolí člověka, který bez horoskopu neudělá ani krok. Někteří z nich dospěli do fáze, kdy se sami pomocí různých internetových návodů pochybné důvěryhodnosti snaží vyvěštit svoji budoucnost v lógru po ranní kávě. Společným znakem by pro ně mohlo být utrácení za cigarety a alkohol, pokud něco zbyde, jde to na sportku, či šťastných deset, protože dnes byl ten lógr v dosti podivném tvaru a ono by to mohlo vyjít. Místo toho, aby těch pár drobných ušetřil třeba na Vánoce či dovolenou a nemusel se kvůli ní zadlužovat, aby ukázal ostatním, jak je za vodou, radši je utopí v povrchních prožitcích. Schválně jsem využil slovo “mohlo”, protože se to zdaleka netýká jen jedné vrstvy obyvatel. Až chorobnou víru v to, že jejich životy ovládá jistá vyšší síla má znepokojivé procento lidí.

Já osobně na horoskopy nevěřím, tedy alespoň to v tom horoskopu psali, že my, vodnáři, jsme k nim tak trochu skeptičtí. Každopádně zpět k tématu. Do horoskopu můžete těmto lidem napsat cokoli. Uvěří tomu. Vždy tomu věří. Můžeme si to uvést na názorném příkladu.

To si takhle ráno vstanete, včera jste byli u kartářky, takže víte, na čem jste. Tenhle měsíc bude špatný a ten příští ještě horší. Za těch pár stovek, no neber to. Venuše je v zákrytu s Marsem, neměli byste tedy spát na levém boku. V noci jste se několikrát probudili v šoku, jen abyste se ujistili, zda opravdu spíte na pravém boku a ne na levém. Čert ví, co by se mohlo přihodit. Ráno pokračuje tou obvyklou denní rutinou, kdy napůl rozespalí sledujete jedním okem na mobilu internetovou příručku pro věštění z lógru a druhým se snažíte přijít na to, jaké zvíře vám to připomíná. Ono to vždy vypadá jak hromádka výkalů, ale vy tam prostě vidíte toho vlka. Osudovou lásku tedy dnes znovu nepotkáte, stejně jako včera, předevčírem a vlastně celou dobu, co takhle věštíte. Vyjma jednoho dne, kdy obrazec připomínal skunka. Toho samozřejmě v příručce nemůžete najít, spokojíte se tedy již tradičně s vlkem. Samozřejmě tam ve skutečnosti žádné zvíře není a pořád je to jen hromádka lógru, to se vám jen váš mozek snaží vsugerovat, že by bylo vhodné, když už věříte každé kravině, začít věřit i v deodoranty.

Obrázek vlka v lógru.

Spěšně opouštíte byt, přemýšlíte a v půli cesty na zastávku přemýšlíte, zda jste zamkli. Takhle se to stává každý den, ale dnes to bylo v horoskopu. Tryskem tedy vyrazíte zpět zkontrolovat, zda je opravdu zamčeno. Samozřejmě zamčeno je. Za ta léta to je automatická činnost a normálně by vás to ani nevzrušilo. V práci vás čeká rutinní činnost. Co jiného by vás tam také mohlo čekat. Odpoledne samozřejmě odpočinek, to dá rozum, vždyť je pátek. Pravděpodobně skončíte někde v putyce, kde necháte účet dlouhý jak roli toaletního papíru, a to se dostáváme k dalšímu bodu – penězům. Je třeba si dát pozor na peníze, stojí v horoskopu. Otevřete peněženku a i když je týden po výplatě, není to tak daleko od pravdy. Ve skutečnosti by to tam mohlo být každý den a vy se stejně do té peněženky podíváte a souhlasně kývnete hlavou. Není třeba věšet hlavu, může se totiž objevit možnost zajímavého přivýdělku. Ono to samozřejmě symbolizuje žádost šéfa, abyste odpracovali další sobotu. A i kdyby ne, je pisálek, který si ty horoskopy vymýšlí, krytý slovíčkem může. Večer, zmoženi alkoholem, uleháte do svého lože a přemýšlíte, co si pro vás vesmír nachystal na další den. Ono to v podstatě již víte, půjdete na extra sobotní směnu a poté se pravděpodobně znovu vylijete. Dokud to však nebude zapsáno v horoskopu, odmítáte tomu uvěřit.

Není nikterak těžké napsat horoskop. Stačí do něj vložit obecné věci, trochu toho špatného, trochu toho dobrého a máte hotovo. S trochou snahy toto dokáže sestavit i počítačový program, který by pouze skládal věty z databáze. Není tedy načase, aby lidé začali více věřit v to, co dokáží, než aby svůj život přizpůsobovali pár náhodně vymyšleným řádkům a obrazcům na dně šálku kávy?

Nevpustím sem ani migrující lososy

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.