STALO SE: ČVUT zachránilo zmrzačenou srnu! Minulý týden se vrátila do přírody.

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Stačilo málo a i tato nebohá srna mohla být mrtvá. Ročně tak kromě krvelačných myslivců decimují počty těchto nevinných zvířat také automobily. Podobný případ se stal též na jaře letošního roku, kdy kamion převážející syrské migranty nedobrzdil v nepřehledné zatáčce a srazil srnu přecházející mimo vyznačený přechod.

Možná si vzpomenete, jak tento smutný případ před několika měsíci otřásl celou republikou. Naštěstí se podařilo vysbírat dostatek plastových víček na experimentální léčbu. Když pak pan prezident věnoval letošní příspěvek namísto Klokánku zraněné srně, dala se dlouhodobá rekonvalescence ubohého zvířete konečně do pohybu.

Kamion s uprchlíky po nárazu do srny vzplál. Srna se prakticky okamžitě stala miláčkem všech vlastenců a symbolem odvahy.

„Nejsložitější bylo asi udržet srnu naživu. Chápejte. Když do vás ve 120kilometrové rychlosti vrazí kamion, nevyváznete prostě jen s odřeninou,“ vysvětluje student ČVUT Honza T. „Nakonec jsme hledání jednotlivých údů vzdali a rozhodli se je nahradit robotickými protézami,“ dodává Honza, který společně se spolužáky na jaře zraněnou srnu našel a v rámci studijního oboru jí zaštítil celý projekt. Ten nese jméno právě po duchovním vůdci myšlenky a v dokumentaci je dohledatelný jako T1000.

Srnka T1000 už zase běhá v přírodě!

Naší redakci se podařilo zjistit, že skupina okolo Honzy T. je parta velmi dobrých přátel, kteří po víkendech už delší dobu sestavují roboty do arény. S mechanickými protézami mají tedy zkušenosti.

„Nebylo otázkou, jestli srně pomůžeme, ale jak moc jí dokážeme pomoci!“
Honza T.

Jak se zdá, vynaložené úsilí se vyplatilo. Srna po několika nejistých měsících nejenže znovu chodí, ale podle technických testů je schopna se o sebe sama postarat a splňuje tabulkově navíc i emise.

„Softwarová stránka má ještě drobné mouchy. Tak například se nám ještě nepodařilo doladit, aby srna před medvědem utíkala a nerozsápala ho. To je ale jen otázka opravy jedničky a nuly v kódu. Jen to najít. Na co jsme naopak hrdí, je spalování. Srnku jsme totiž upravili tak, aby se živila odpadem, který v přírodě nalezne. I tady ještě musíme vychytat drobné nedostatky. Na stránku druhou, ti skauti ve vojenském areálu neměli co dělat.“

Robotí arény jsou oblíbenou zábavou domácích kutilů, studentů ČVUT a geeků

Srna byla za obrovského zájmu médií v rámci testovací fáze vypuštěna do volné přírody minulý pátek. Televize Nova si například neodpustila obvyklý nadhled na věc a celou záležitost odsoudila jako blížící se konec světa, o kterém se více dočtete na TN.cz. Naopak britská BBC vnímá mechanickou srnu jako obrovský krok pro vědu a humanismus. O partu přátel okolo Honzy T. se již začal zajímat i miliardář a majitel Tesly Elon Musk, který přišel se smělým nápadem přimontovat na hřbet srny dron a využívat ji jako cenově dostupnou bombardovací jednotku v Afghánistánu.

„Nic takového neplánujeme. Elon si může nechat zajít chuť. Až budeme chtít, přivoláme si srnu zpět. Míchat zábavu s komercí ale nehodláme. Maximálně ji tak zapojíme do souboje v robotí aréně,“ uzavírá Honza T.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi