Zastaralý Havlův teleskop nahradí S0R05-1

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

NASA dnes během plánovaného brífinku oznámila plánovanou modernizaci optiky a s tím spojenou výměnu Havlova teleskopu, který od svého vypuštění v roce 1990 dosluhuje a potřebuje nutně nahradit. Tuto “vesmírnou observatoř” počátkem příštího roku nahradí teleskop S0R05-1.

Havlův teleskop začíná dosluhovat a míří do starého železa

Devadesátá léta minulého století byla charakteristická nejen z důvodu rozvoje moderních technologií, ale i humanismu. Když se v bezvýznamné malé zemičce uprostřed střední Evropy objevil Havel, bylo to pro zbytek demokratického světa opravdové překvapení. Česká republika byla totiž vnímána spíše jako rezervace vymírajících rudochů a komančů, než jako kolébka demokracie a hnízdo sluníčkářských krys. Havla tak Američané, jak všichni moc dobře víme, dosadili na pozici českého prezidenta a aby toho nebylo málo, uspořádali mu po světě turné a nechali jej řečnit v Capitolu a kongresu. Také naplival Billu Clintonovi do saksíku a potřásl si během roku rukou s více prezidenty, než Miloš Zeman za dvě volební období. Nebylo ani otázkou zda, ale kdy se hvězda Václava Havla katapultuje do sfér Matky Terezy nebo Dalajlámy. A aby toho nebylo málo, americká vláda se rozhodla pojem “sluníčkář” zhmotnit, a v roce 1990 tak vystřelila na oběžnou dráhu teleskop nesoucí jméno Havel.

Téměř 30 let tak Havlův teleskop posílal na Zemi snímky vzdáleného vesmíru a plnil humanitární mise v Kosovu. Servisní lety jsou však v posledních letech stále častější a nákladnější. Sám ředitel techniků NASA Adolf Lebensborn se nechal slyšet, že je to jako transplantovat mrtvému nové plíce. Zcela logicky tak přišel v potaz program výměny zastaralého železa. Popovídali jsme si s panem Lebensbornem o nově připravovaném projektu.

George Soros se podívá do vesmíru!

„V úvahu pochopitelně přicházel logický nástupce jména, Havel2. Ten byl ale nakonec smeten ze stolu a nahradil jej název S0R05-1, který je mnohem příznačnější pro dnešní dobu a mimo jiného George Soros Dagmar Havlovou přeplatil, takže si projekt v podstatě koupil. Situaci přitížila i skutečnost, že Dagmar Havlová odmítla vložit z fondu jakoukoliv částku, a dokonce požadovala poplatek za využití jména Havel.“

George Soros se tedy stal osobností, která se alespoň symbolicky dostane do vesmíru. Plnit by přitom měl podobnou úlohu jako Havlův teleskop. Technici nám zároveň potvrdili, že na oběžnou dráhu Země vypustí satelit se špičkovou technologií. V neposlední řadě bude zabudována nová optika a S0R05-1 bude na Zemi posílat fotografie v rozlišení 2 Megapixely, což je oproti Havlovi rozhodně krok kupředu. Zatímco Havel dokázal mimořádně otravným hlasem pouze popisovat, co pod sebou vidí, S0R05-1 dokáže čočku otočit i pod sebe a snímek pořídit. V boji proti potencionálním nepřátelům demokracie jsou tak tyto špionážní snímky velmi cennou informací.

„Pod námi je, viďte že ano, nemilá zemička, ehm ehm, s nedemokratickým systémem…“
– fragment přepisu hlášení teleskopu Havel

„O spolupráci již zažádal i Google,“ oznámil nám s určitou dávkou hrdosti Lebensborn. „Rád by se dostal k novým snímkům pro Google Maps pro Severní Koreu. Zatím však zůstává otázkou, zda má Google zájem o snímky před špionáží, nebo po ní.“

Pro všechny případy bude totiž teleskop vybaven i novou generací laseru SLAG (poznámka: Space-Laser-Air-Ground). Připomeňme, že Havel byl na oběžnou dráhu vypuštěn s balistickými raketami, ale od konfliktu v Kosovu, který se zapsal do dějin jako “humanitární bombardování”, zůstávala tato funkcionalita nevyužita. Částečně proto, že Havel všechny rakety vyházel. Laser má v tomto případě mnohem větší přesnost, a navíc je ho možné dobít během předstírání focení Slunce.

S0R05-1 při řešení demokratického konfliktu v Moskvě; umělecká tvorba

„Nespornou výhodou je, že nový teleskop je připraven plnit i svoji sekundární funkci, a tedy nahlížet do vzdáleného vesmíru, stejně jako Havel. S tím rozdílem, že v případě kontaktu s mimozemskou civilizací je schopen laser namířit i mimo naši sluneční soustavu a o demokracii s našimi novými spojenci vyjednávat. Oproti Havlovi, který v zásadě jen šmíroval, to vnímáme jako obrovský krok pro lidstvo,“ doplňuje Lebensborn.

Laserem vytištěná stopa Neila Armstronga na Měsíci. Fotografii pořídil Havlův teleskop.

„Optika laseru je velice přesná. Minulý týden jsme například testovali jeho možnosti a konečně na Měsíci vypálili stopy Neila Armstronga. Teď už tam musíme jen nějak dopravit vlajku, a i tento americký sen bude po padesáti letech splněn.“

Poplatky za užití jména Václava Havla nebyly uhrazeny


 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi