Na kuřáka v restauraci použila hasičák! Za zlomenou čelist se musí omluvit.

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Po měsících nejasností byl tento týden uzavřen případ údajného napadení s vážnými zdravotními následky. Ten se měl stát již letos v lednu v nejmenované brněnské restauraci. Josef Vajgl nedbal upozornění ostatních návštěvníků, že restaurace je nekuřácká. Na kouřícího Josefa Vajgla nakonec jeden z hostů použil hasící přístroj. Podle soudu sice přeražená čelist hasičákem není ideální řešení, jak přinutit někoho, aby típnul cigaretu, v rámci možností byl však útok stále přijatelný.

Vajgl vyrazil s přáteli osudový lednový víkend z Prahy na venkov zažít trochu povyražení a v hledáčku pochopitelně nemohlo zůstat opomenuto Brno. Posilněni pivem podivné barvy a konzistence usedli nakonec v nejmenované brněnské restauraci, aby si dali večeři. Shodou okolností se zde právě nacházelo i stádo kojících maminek, které hlasitým bučením dávaly najevo, že si nepřejí, aby jejich neočkované biodítě kvůli inhalaci cigaretového kouře dostalo rakovinu. Pan Vajgl na výzvu nejenže nebral zřetel, ale přišla mu dokonce směšná. „Tak si jděte na zahrádku, když jste tak dlouho bojovaly, aby vám na ní nikdo nehulil”, řekl prý doslova Vajgl, a dodal „A bacha, ať vám to nepomrzne”. To vedlo k celkovému pohoršení a vyhrocení konfliktu. Na Vajgla totiž v záchvatu vzteku Lucie Striková použila hasící přístroj. Konflikt si vyžádal měsíční rekonvalescenci v nemocnici a přeraženou čelist. Dva zuby změnily místo pobytu bez udání nové adresy. Předpokládá se ale, že se zdržují někde na zemi na místě činu.

Vajgl odkázal mamulky odkojit své ekoratolesti na zamrzlou zahrádku

Celý případ se po měsících odkladů a přezkoumávání konečně dostal před brněnský krajský soud, kde stanula obžalovaná Striková. Soudce T. Abák měl nakonec pro útočnici pochopení. Během čtení rozsudku dokonce prohlásil, že „Postup mamulky byl sice nestandardní a za hranicí slušné diskuse, ale na krabičkách cigaret je jasně psáno, že kouření může vážně ohrozit vaše zdraví. V tomto kontextu pokládám tedy útok za přiměřený.“ Soudce zároveň přihlédl k tíživé situaci Strikové, které dítě v létě zemřelo na skvrnitý tyfus a spalničky a momentálně prochází rizikovým těhotenstvím, aby celý proces opakovala. Za incident se tak tedy musí Striková pouze omluvit.

Podle záznamů bezpečnostní kamery byl útok Strikové na Vajgla mimořádně brutální

Panu Vajglovi tak zůstaly krom zdrátované huby jen oči pro pláč. Mimo záznam dám doslova sdělil, že „z-rzdním-z-udu-nez-hl-sm. Zvj-pv-bd i ndle b-r-t a pzn t t-b-r k nvsm s-du!“ Na náš dotaz, zda by mohl svoje prohlášení opakovat, nám ukázal prostředníček, což jsme pochopily jako odmítnutí.

Soudce Abák dal Strikové za pravdu

Případ Vajgl versus Striková nám nicméně ukázal, že i nekonvenční boj proti kuřákům může být úspěšný. Podle lékařských záznamů totiž Vajgl po konfrontaci s dvacetikilovým hasičákem už nebude nikdy schopen udržet v puse cigaretu. Rozhodnutí soudu nicméně stále není pravomocné a předpokládáme, že se Vajgl odvolá. Zproštění viny mezitím ostře odsoudil Václav Klaus junior. Ten se chce v nejbližší době obrátit na patentní úřad, neboť podle jeho slov je on ten jediný, kdo by měl být v České republice litován za hubu na půl žerdi. Striková tak podle Vény útokem na Vajgla porušila Vénův patent.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi