EU zakázala používat slovo “negramot”. Jediné přípustné slovo je nyní “černochamot”.

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Zákazem a nepopulárním přepisováním ve slovnících spisovné češtiny skončila stížnost českého občana Hali Beliho, který se do České republiky přistěhoval před třemi lety z rodného Somálska. Se svoji stížností uspěl u Evropského tribunálu potom, co jeho stížnost český Nejvyšší soud smetl ze stolu. Podle Haliho je termín “negramotný” rasově nekorektní, a snižuje tak šanci na získání důstojné práce.

Český občan Hali Beli vyhrál soud v Evropské unii.

Evropská unie se při mezinárodní arbitráži přiklonila ke stížnosti občana České republiky, pana Hali Beliho, který se cítil být diskriminován pojmem “negramotný”. Je sice pravdou, že neumí číst a psát, a pro komunikaci musí využívat státem placeného překladatele, zároveň ale správně poukázal na etymologickou problematiku slovního obratu, který automaticky podsouvá myšlenku, že člověk, který neumí číst a psát, musí být automaticky snědé pleti.

„Hlásil jsem se například na pozici ředitele jaderné elektrárny,“ sdělil naší redakci postižený Beli. „Jen se na mě podívali a pak mě poslali domů s tím, že s negramotnými odmítají ztrácet čas. Podobnou zkušenost jsem zažil i s přihláškou na ředitele České televize. Nepochodil jsem ani u tak podřadné práce, jako je pilot Boeingu. I zde jsem se lidem zdál příliš negramotný. Jsem rád, že alespoň Evropská unie dbá na práva jednotlivce, když České republice je to úplně jedno.“

Evropská unie zároveň žádá všechny občany České republiky, aby provedli ve svých slovnících spisovné češtiny nezbytné úpravy.

Česká republika přitom ve sporu argumentovala faktem, že jen podle volebních preferencí SPD, posluchačů Ortelu a milovníků Putina je v naší zemi přes čtvrt milionu negramotných, a ti rozhodně mají slovanské kořeny. Je tedy možné předpokládat, že rozhodně nebudou tmavé pleti, a jediným poznávacím znamením tak můžou být genetické choroby vznikající při incestu. Podle Evropské unie však slovo “negramot” bez diskuse obsahuje N-word, které přísně trestá například i Zuccova asociální síť Facebook. Stížnost pana Beliho tedy je opodstatněná.

Žáky základních škol tak čeká již příští týden na lavicích během výuky českého jazyka a občanské výchovy výtisk spisovné češtiny, který vyžaduje revizi tak, aby byl použitelný dle Evropské unie. Slovo “negramot” bude vyškrtnuto a nahradí jej nerasistický termín “černochamot”. Malé vítězství ale můžou slavit i voliči SPD a milovníci Ortela. Díky rozsudku je slovník spisovné češtiny přestane označovat za negramoty, neboť ve slovníku přibyde i termín “buranot”, který více vystihuje buranský způsob života protkaný splátkami u Homecreditu a jízdou na pracák v rezavé Felicii.

Klasický negramot je rozhodnutím Evropské unie zhnusen a pokládá ji za pošlapávání nezávislosti České republiky.

„S výsledkem jsem šťastný,“ vyjádřil se naší redakci Hali Beli. „Sice mi nevyšla přihláška na chirurga, ale lidé na mě jako na černochamota koukají úplně jinak. Je to správná cesta k rovným právům v České republice. Jen je škoda, že to musela Čechům vysvětlit až Evropská unie.”

Oproti tomu se cítí být buranoti novým označením poškozeni. Slibují pomstu, násilí a anarchii, pokud je sociální úřad znovu nezačne nazývat jako negramoty. Naštěstí, na jejich přáních nikdy nikomu nezáleželo.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi