Lesní správa téměř po deseti letech odstranila nebezpečný kořen


Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

„ZDENOOOOOO!“ Legendární reportáž zná dnes doslova každý, neboť se z investigativní práce reportérů televize Nova stala kultovní záležitostí. Lesní správa přiznává, že se až téměř po deseti letech odhodlala k odstranění legendárního bludného kořene, pod kterým paní Zdena uvízla. Zároveň byly exhumovány ostatky, které zde zůstaly potom, co paní Zdenu po reportáži zapomenul štáb televize Nova vytáhnout. Její volání bohužel nebylo slyšet.

Paní Zdena si na žádost štábu televize Nova pod kořen znovu sama vlezla. Bohužel ji zapomenuli zase vytáhnout.

„Samozřejmě jsme chtěli nebezpečný kořen odstranit již v roce 2012, kdy reportáž vznikla,“ vysvětlil nám hned na začátku rozhovoru lesník pan Jaroslav Hejkal. „Když jsme ale oznámili, že bude v rámci bezpečnosti svah zpevněn a kořen odstraněn, strhla se na nás vlna kritiky. Prakticky jsme měli až do dneška svázané ruce a odvážili jsme se zasáhnout až potom, co popularita kořene opadla.“


Reportáž televize Nova je pokládána za zlatý fond žurnalistiky
 

Připomeňme, že paní Zdena Novotná se společně dvěma kamarády o jednom letním víkendu vydala do lesa na chatu v horách. Při procházce jí ale sjela noha, a zůstala po celou noc kořenovým vězněm. Během chladných červencových nocí, kdy se rtuť dostává hluboko pod bod mrazu paní Zdeně nezbývalo nic jiného, než se zahřívat vlastní močí. Celý incident nakonec získal takový ohlas, že se mu začala věnovat i televize Nova. Ta v rámci rekonstrukce narvala paní Zdenu zpět pod pořen. Podle všeho už jí ale štáb televize po dotočení nevytáhl a strašlivá muka paní Zdeny se tak opakovala. Ve stresových situacích bohužel nemohla mluvit z důvodu postraumatický-ká poruchy po autonehodě.

Bludný kořen správa lesa v minulých dnech odstranila

„Plánujeme tady z toho udělat poutní místo,“ chlubí se pan Hejkal. „Společně s dalšími přáteli Vlkem, Myslivcem a Srnou jsme založili příspěvkovou organizaci.“ Hned na louce vedle tančí za měsíčku víly a na svahu pod bludným kořenem se navíc nachází masový hrob vojáků z první světové války, kteří se zde za úplňku zjevují. Mystické místo v poslední době doplnila paní Zdena, která mezi půlnocí a jednou hodinou ranní bušila pěstí do kořene. „Ale s tím je teď konec. Bludný kořen jsme uřezali ,ostatky paní Zdeny jsme dali do pytle a zakopali na starém indiánském pohřebišti na nedalekém vrcholku. Snad duše paní Zdeny konečně najde pokoj,“ vysvětluje Hejkal.

Z posledních sil paní Zdena těsně před smrtí vyryla zubní protézou vzkaz. Na levé straně je patrné trouchnivění kořene po kontaktu s močovinou.

Poutní místo by mělo být zpřístupněno veřejnosti v polovině července na den výročí reportáže televize Nova.  Předpokládá se, že se bude jednat o oblíbenou atrakci zejména pro rodiče s dětmi. Na svahu, kde se bludný kořen nacházel, budou například rodiny moci zkusit štěstí s magnety a zahrát si na masovém hrobě vojáků z první světové války na lovce pokladů. „Jakoukoliv nábojnici, kterou děti najdou, si budou moc nechat na památku jako suvenýr,“ míní Hejkal. „Do té doby budeme samozřejmě i nadále lokaci budoucího poutního místa tajit. Musíme to tu všechno projít a zbavit se případných dalších bludných kořenů. To poslední co chceme, je, aby se nám sem narvaly rodiny s dětma a my je pak z každého druhého kořene museli tahat ven,” říká Hejkal. Riziko podle všeho tvořily i bludné balvany. Ty se ale podařilo vysbírat a jsou umístěny na louce, kde bylo zřízeno coby atrakce improvizované bludiště.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi