Ovčáček dostane za svůj Twitter účet Pulitzera!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Neobyčejné úsilí Jiřího Ovčáčka, který denně spamuje sociální sítě i třiceti zprávami, se rozhodla ocenit Kolumbijská univerzita ve státě New York Pulitzerovou cenou. Ta je tradičně udělována za žurnalistickou a uměleckou tvorbu. Mluvčí prezidenta si medaili odnese v kategorii psychopolitické sci-fi.

Největší baron Prášil české žurnalistiky bude konečně vyznamenán za svoji práci v Haló novinách a Twitteru!

„Co pan Ovčáček zvládá, to je naprosto jedinečné,“ sdělil nám profesor Charles Schindler, který každoročně připravuje seznam kandidátů na Pulitzerovu cenu. „S ohledem na to, že vykonává náročnou práci mluvčího, a zvládá při tom během pracovní doby za hodinu metat i čtyři tweety, je obdivuhodná!“ rozplývá se nad uměleckou tvorbou profesor Schindler. Jiří Ovčáček letos skončil na jeho seznamu jako jediný myslitelný vítěz. „Po poradě s porotou jsme nakonec ocenili zejména přetrvávající kvalitu obsahu. Ta sice není nikterak vysoká, zároveň to ale znamená, že nemá, kam klesnout. Zároveň jsme vstoupili rovnýma nohama do éry elektronických médií. Knihy už dneska skoro nikdo nečte. Logickým krokem tedy bylo, podívat se na periodika na internetu.“ Popisuje Schindler. Podle jeho slov až do poslední chvíle nebylo jisté, zda zvítězí americký prezident Donald Trump, nebo právě český Jiří Ovčáček. Nakonec ale rozhodlo přihlédnutí ke kvantitě, a zároveň jedinečná schopnost, vytvořit z tisíckrát opakované lži pravdu. Té sice krom Jiřího Ovčáčka i nadále nikdo nevěří, ale obsahově se jedná o jedinečný textový počin.

Pracovní náplně mluvčího prezidenta je skutečně náročná. Přesto během výměny plen zvládá i zásobit své fanoušky kvanty smyšlených historek.

O plánovaném ocenění jsme se rozhodli promluvit i s Jiřím Ovčáčkem. Ten se ale při spatření novinářské licence pokusil utéct, jak je jeho dobrým zvykem. Ovšem nepočítal s tím, že jsme s jeho taktickým ústupem počítali. Náš redakční pes Himmler, který nám nosí z trafiky noviny a v parcích prohání transvestity totiž zrovna v hubě žádné noviny neměl, což určilo směr a rychlost, jakým se bude interview s Jiřím Ovčáčkem ubírat. Když jsme jej nahnali do slepé uličky, obzvláště neobratně se ukryl v kontejneru v domnění, že pes neumí svoji kořist vyčenichat. V popelnicích se bohužel Himmler hrabe vždy, když nenosí noviny nebo neprohání transvestity, takže ani to mluvčímu nevyšlo podle představ. Když pak nevyšel ani poslední nejistý útok kabelkou s ukrytou cihlou, souhlasil s rozhovorem pod podmínkou, že nenapíšeme nic o tom, že v lodičkách se fakt blbě běhá.

Pulitzerova cena bude poprvé udělena elektronickému periodiku

„Ano, pan Schindler mi volal minulý týden, že mě má na seznamu. I pro mě samotného to bylo překvapení, ale na stránku druhou jsem rád, že moji tvorbu ocení alespoň v zahraničí. Je to nezvratný důkaz toho, že patologická sedlina demokracie jen přiživuje pseudointelektuální kavárenské móresy,“ vysvětlil nám laureát, který medaili z rukou poroty slavnostně převezme již příští týden. „Je to pro mě a moji tvorbu takové zadostiučinění. Z rukou pana prezidenta totiž nemohu převzít žádný řád ani ocenění. Ani ne tak proto, že bych si ho nezasloužil, ale pražská kavárna by kvičela, že prezident uděluje plaketky kdekomu,“ postěžoval si mluvčí Miloše Zemana. „Rozhodně není chyba, že mě moji odpůrci pokládají za kolaboranta. Všechno je to jen sci-fi,“ míní Ovčáček, který odkazuje na první tweet z roku 2015. Zde čtenáře totiž informuje, že všechny publikované zprávy jsou smyšlené a slouží pouze pro pobavení. Jakákoliv podobnost s realitou je tedy čistě náhodná. Ovčáček ovšem zároveň přiznává, že proscrollovat se až na úplný začátek přes téměř dvacet tisíc tweetu nedá úplně každý, a může tak své čtenáře uvádět v nevědomost.

 


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi