Minecraft s příštím updatem dostane moderní 4K kabát

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Populární budovatelská hra Minecraft se po téměř deseti letech své existence dočká zatím největšího updatu, který převratným způsobem vylepší grafickou stránku hry. „Už bylo na čase,“ netají se nadšením autor téměř 170gigového updatu Mike Craft. „Dnešní herní stroje už rozhodně nejsou tak zaostalé, abychom nechali hru běžet v původním režimu 640×480 pixelů.“ Hra díky plánovanému updatu získá až 4K rozlišení, přičemž ikonické pixely, které většina lidí pokládala jednoduše za stavební kostky, prakticky zmizí.

Vývojáři dali uživatelům ochutnat několik prvních srovnávacích fotek s novým balíkem vylepšení.

Tvůrci hry Minecraft čelili prakticky od uvedení titulu na trh kritice, neboť abstraktní svět budil v malých dětech (kteří hru v drtivé většině hrají) poněkud mylnou představu o fungování okolního světa. Desetileté děti kupříkladu kreslí dům jako kostku s dírou ve zdi. Takové dětské výtvory obvykle postrádají žalostné množství detailů. Dveřím kupříkladu chybí klika, namísto oken se nachází mříže a komín bývá postaven obvykle kolmo k šikmé střeše. Psychologové se přitom shodují na společném faktoru: Minecraft zdebilňuje naše děti a nevratně poškozuje jejich smysl pro vnímání. Alespoň takto zní neoficiální důvod, proč se tvůrci rozhodli k tak radikálnímu kroku a nabídnou uživatelům ke stažení update, který je o 700 % větší, než původní hra.

Pokud vaše dítě kreslí podobně surrealisticky, je z něj s největší pravděpodobností díky nízkému rozlišení Minecraftu nadobro kretén.

„Plánovaný update je spíše otázkou evoluce, než nějaké revoluce,“ míní Mike Craft. „Je důležité si uvědomit, že původní design vznikl před deseti lety, kdy jednak nebylo tak kvalitní připojení k internetu, o nějakých extra výkonných herních počítačích si mohl běžný smrtelník nechat jenom zdát. S ohledem na náročnost komplexního světa Minecraftu jsme se nakonec hru pro malé stavitele rozhodli uvést do prodeje ve fixním rozlišení 640×480 pixelů. Z nějakého důvodu se lidem pixely zalíbily. Dost možná proto, že stavební kostka odpovídala zhruba velikosti jednoho pixelu.“

Srovnání kozy a 4K kozy

Po dekádě, kdy se populární hra nijak nevyvíjela, však přišel zřejmě ten správný okamžik pro změnu. V prvé řadě už doma nevýkonnou mrdku nemá už skoro nikdo. Krom dalších důvodů taktéž tvůrci evidovali stále častější stížnosti hráčů, pro které bylo hraní Minecraftu na 32palcových monitorech doslova utrpením, a museli hru spouštět ve vzdálenosti dvaceti metrů od obličeje aby vůbec poznali, co se ve hře děje.

„Náš update nabídne nejen lepší rozlišení, ale navíc textury, které jsou reálnější než ty venku. Neexistuje tedy prakticky žádný důvod, proč byste měli courat po světě. Buďte doma a postavte si vlastní,“ míní Craft. Podle něj je nová verze Minecraftu zcela připravena na revoluci virtuální reality, která klepe na dveře.

Celý Minecraft se převlékne do úchvatné grafiky. Přesto by měl zůstat snadno ovladatelný, aby se i nadále líbil i malým dětem, na které chce Minecraft především cílit i nadále.

Nejnovější update se začne automaticky stahovat v prvních dnech příštího měsíce. Autoři hry vyzývají majitele zastaralejších sestav, aby si na pevném disku rezervovali alespoň terabyte volného místa, rozšířili operační paměť na minimálně 32 giga a upgradovali grafickou kartu. V opačném případě Minecraft s největší pravděpodobností nebudou moci spustit a budou se muset spokojit s ošklivým budovatelským světem tam venku.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi