IT experti se obávají, že rok 2020 by mohl pokračovat i po 31. prosinci

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 7 minut.

S děsivou zprávou přišli IT specialisté z ČVUT, kteří narazili v kalendáři Windows během plánování českého mistrovství pivního pongu pro rok 2021 na nebezpečnou anomálii. Zdá se totiž, že po 31. prosinci žádný další rok nepřijde, a rok 2020 bude jednoduše pokračovat 32. prosincem. „S ohledem na to, čím vším si lidstvo letos muselo projít, to může být ta pomyslná poslední kapka,“ domnívá se docent Jaroslav Pavěda. Jedním dechem ale dodává, že samozřejmě nikdo není schopen předem určit, co by pro nás pomyslný rok 2021 čekal, a je možná lepší, že zůstaneme v roce 2020.

Těšíte se, až tenhle všivej rok skončí? Možná to nebude tak jednoduché!

„Samozřejmě ani toto není něco, s čím by se lidstvo v minulosti již nesetkalo,“ vzpomíná Pavěda, který správně poukazuje na spojitosti s příchodem roku 2000, kdy IT specialisté varovali, že svět není na něco tak dramatického připraven, a proto se elektronika vrátí do letopočtu nula a lidé začnou zase matlat hovna po zdech. Nic podobného se pochopitelně nestalo, ale kdokoliv, kdo v byznysu Y2K začal podnikat, na lidské hlouposti poměrně významně zbohatl. Vzpomeňme například na bezvýznamného programátora Elona Muska, který si po roce 2000 mohl dovolit nastřelit na holou lebku brajgl z podpaždí, aby se zase líbil ženskejm a začal fušovat do technologií. „U nás na ČVUT by chtěl být jako Musk úplně každej. Mít vlasy, peníze, ženskou… ,“ přiznává Pavěda, který ve vzniklé situaci s nekonečným rokem 2020 vidí určitý potenciál. „Je to příležitost, jak zbohatnout na tom, že lidem zajistíme plynulý přechod do roku 2021. Taková příležitost se naskytne maximálně jedenkrát za dvacet let,“ vysvětlil docent, který nenechal nic náhodě a vypsal pro zimní semestr na ČVUT programátorský Hackathon2021, jehož výsledkem má být softwarová záplata, která pomůže kalendáři ve Windows k ukončení současného roku a nástupu nového, lepšího.

Fotografie Elona Muska z roku 1999. Po roce 2000 se zbavil PayPalu a dalších projektů bez budoucnosti, nastřelil si na lebku veverky z podpaždí a spálil za sebou mosty.

Podobné zásahy do kontinua se pochopitelně nesetkávají s pochopením na všech stranách. Příkladem může být kardinál Duka, který patří spíše k tradicionalistům. Pokud by to bylo jen trochu možné, nejraději by svět vrátil o nějakých tisíc let nazpět. Spokojí se ale i s tím, že se letopočet zastaví na roce 2020. „Ani Mayové se nechtěli se svými kalendáři srát donekonečna. Lidstvo by mělo pochopit, že naše éra jednoduše přesluhuje a je třeba se vrátit ke kořenům, i kdyby to měla být třeba doba temna.“

Kardinál by se cítil nejlépe někdy okolo roku 1000 po Kristu, kdy se pedofilie normálně tolerovala. Ta se ale toleruje i dnes, takže by mu stačilo zůstat v roce 2020.

Kardinál Duka přitom argumentuje, že lidstvo stojí nad propastí. Jen za letošní rok se objevilo tolik kritických událostí, které by bylo možné za jiných okolností očekávat v průběhu desetiletí. „Může to znamenat blížící se konec světa,“ připouští Duka, kterému se ale k Poslednímu soudu nechce, zejména proto, že jeho kotel v sedmém kruhu pekla je hned vedle Caliguly a Stalina. Není tedy překvapivé, že se právě kardinál Duka pokouší zastavit běh dějin a striktně protestuje proti tomu, aby se programátoři ČVUT pokoušeli zvrátit boží vůli v kalendáři Windows.

Výčet katastrof v roce 2020

Leden: Náběh na třetí světovou válku na Blízkém východě

Únor: V Austrálii hoří klokani. Čína popírá neznámou nemoc.

Březen: V Austrálii se topí klokani, kteří neuhořeli při požárech. V Evropě začíná COVID roadshow.

Duben: Požár lesů v okolí Černobylu. Tříhlaví hasiči ubezpečují, že je vše v pořádku.

Květen: V KLDR byl představen nemrtvý Kim. V ČR proběhlo vzkříšení tisíců mrtvých.

Červen: V USA se rozhořela nová občanská válka.

Červenec: Kanye West oznámil kandidaturu na prezidenta USA, COVID odcestoval z ČR vlakem společně s dovolenkáři do Chorvatska.

Srpen: Mykologická sezóna byla odstartována tzv. bejrútským hřibem. Evropská unie uspořádala raid eurohujerských demonstrantů na Bělorusko.

Září: COVID se vrátil z dovolené v Chorvatsku do České republiky. Disney oznámilo desátý díl trilogie Star Wars.

Říjen: Únik zubatých žab z Bruntálu.

Listopad: V USA byl opětovně zvolen jako americký prezident Donald Trump.

Prosinec: Díky chybě Microsoftu nejde rok 2020 ukončit.

S uměle vyvolaným koncem roku 2020 nesouhlasí ani ekoaktivisté Děti z Gréty. Ti zase poukazují na to, že zásoby fosilních paliv jsou k dispozici pouze do roku 2065. Pokud by se podařilo zastavit tento nemilosrdný odpočet a zůstat na co nejdelší dobu v roce 2020, byla by tím i tato blížící se krize zažehnána. Naopak, proti zastavení odpočtu protestují výrobci stolních papírových kalendářů, kterým hrozí velké množství reklamací kvůli tomu, že prodávají nekompletní kalendáře.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi