Opravdu za to tvůj mléčný shake stojí, ptají se Attention Whorebellion

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

O pozdvižení se během dnešního odpoledne na pražském Václavském náměstí postarala skupinka demonstrantů před pobočkou McDonalds. „Přišli jsme demonstrovat za práva nebohých kraviček,“ sdělila nám jedna z demonstrujících v kostýmu krávy. „A taky proti globalismu, skleníkovým plynům, drancování neobnovitelných zdrojů, kácení deštných pralesů a Kalouskovi,“ vysvětluje kráva důvod, proč se s kolegy rozhodla právě dnes obtěžovat centrum Prahy svojí existencí.

Objednáte si svůj milkshake i teď, když víte, jak jej v McDonalds připravují?

„Není to snadná práce, ale někdo to dělat musí,“ sdělila nám kráva, která si nepřála být jmenována civilním jménem. Kuriozní přitom je, že u krávy nemůžeme s určitostí určit pohlaví, a navíc podle stupně ochlupení lze předpokládat, že letošní zima bude mimořádně tuhá. „My tu s kolegy z Attention Whorebellion protestujeme proti všemu, co je teď zrovna moderní. Dneska jsme si z klobouku vytáhli protestování proti smutnému osudu kraviček, které nadnárodní společnosti odporně zneužívají k nasycení lidí v rámci globální McDonaldizace světa,“ sděluje nám kráva a kopýtkem ukazuje na pobočku McDonaldu.

Kráva z Attention Whorebellion se identifikuje jako “to”. Důsledně protestuje proti označení “ten pošahanej maniak se zvoncem”

Ostatně není tu sama. Společně s krávou je tu například i slepice Pája, která dnes přišla demonstrovat proti nehumánním kuřecím nugetům. Ta vztekle na rohu ulice rozhrabuje odpadkový koš a klove kartonovým zobákem do zbytků trdelníků, aby tím vyjádřila boj za větší podíl zeleniny v kuřecích nugetách a nedostatek pánských menstruačních vložek v regálu hygienických potřeb řetězce Kaufland. „Bylo nás tu více, ale už jsme tu zůstaly jen my dvě,“ vysvětluje slepice, na které už je také vidět notná dávka únavy. Ráno se nás tady sešlo skoro šedesát, ale pak přišla ta přeháňka a většina naprosto odhodlaných krav bojujících za práva krav to zabalila, než aby riskovala nachlazení. Pak tu také byli dobrovolníci, kteří se dlaněmi přilepili k výloze. Bohužel měli už okolo půl deváté do jednoho prošacované kapsy a po odštípání od tabulí skla se odebrali nahlásit zločin na policii. A pak tu byla ještě Berta… Tlustá Berta přišla reprezentovat práva za samičky zvířátek, která jsou pobíjena kvůli kožešinám“ (Poznámka redakce: Podle slepice Páji Berta demonstruje jen proti vybíjení samiček, protože všichni chlapi jsou šovinistická prasata a do jednoho si zaslouží, aby jim někdo zakroutil kejhákem). Ostatně Berta coby nejchlupatější feministka široko daleko při svých úctyhodných dvou stech kilogramů vzbuzovala respekt před nejedním myslivcem. Dneska přišla demonstrovat v obleku fretky. Bohužel na ni někdo zavolal policii a po následném odchytu byla Berta chemicky kastrována v městském útulku, kde ji omylem zaměnili za toulavou kočku. „Jó, bejt v dnešní době aktivista, to je řehole,“ posteskla si Pája, típla viržínko a jala se rozhrabovat další odpadkový koš.

Lidé bohužel nepochopili, že se jedná o demonstraci, a slepici s krávou identifikovali jako nové maskoty McDonaldu. Jako reklamní kampaň to zafungovalo skvěle

Na dotaz, jak přesně si myslí, že dnešní demonstrace ovlivní záchranu planety, bohužel nedokázala odpovědět ani slepice ani kráva. Shodně ovšem oba dobytci očekávají, že je jen otázka času, než první korporát cukne. A až se tak stane, půjde jeho bankrot příkladem ostatním. A nakonec, nakonec pochopí i Čína, která odmítne přesunutí veškeré výroby do Asie a raději zahájí sériovou výrobu oblečení z kukuřičných zbytků.

Areál na dožití pro krávy, které splatily svůj dluh společnosti, by se mohl nacházet třeba v Alpách

„Já jsem sice vegan, ale snažím se chápat potřeby masožroutů,“ sděluje nám nám kráva. „Nižší formy inteligence potřebují k životu utrpení nebohých zvířat. Já to naprosto chápu. Osobně jsem přešla na pránu po tom, co jsem si uvědomila, že i rostliny trpí, když se z nich škube listí nebo plody. To nechci. Přitom Slunce nám dává tolik potřebných živin… Osobně chci dosáhnout alespoň nějakého útulku pro zvířata. Není přece nutné, aby se kvůli pár hamburgerům kravička musela hned porážet celá. Stačí si z ní přece vzít jen kousek. Třeba nohu. Taková kravička, která splatila svůj dluh společnosti, by pak dostala třeba protézu, a mohla dožít spokojeně na alpských pastvách,“ uzavírá kráva.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi