Česká pošta zavádí službu Vyzvedni si balík sám u odesílatele

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Je to jen pár dní, co jsme naše čtenáře informovali o převratných změnách v rychlosti doručování balíků, čehož bylo dosaženo snížením pracovních kapacit na polovinu, a už se Česká pošta může pochlubit dalším esem v rukávu. „Přemýšleli jsme, jakým způsobem by šla skloubit dohromady naše oblíbená služba Balík v prdeli s expresním doručením,“ vysvětluje mluvčí České pošty Jan Ztracený. „Stále existovalo poměrně velké procento zákazníků, kteří nebyli spokojeni s rychlostí ztráty očekávaného balíčku. Když jsme klientům nabídli příplatek za instantní ztrátu, také se jim to nelíbilo. Vlastně se jich poměrně hodně vyjádřilo slovy, že by rádi dostali balíček, za který si zaplatili,“ míní Ztracený, který je na oddělení vývoje neskutečně pyšný. To totiž analyzovalo všech 825 dopisů, 721 balíčků, kočku a dva křečky, které se letos České poště podařilo doručit bez újmy, a výsledek je jednoznačný: Pokud klienti chtějí mít balíček co nejrychleji a nejlevněji bez toho, aby se během transportu ztratil, měli by si ho vyzvedávat u odesílatele sami.

Tato kočka štěstí měla a transport Českou poštou během tří týdnů přežila. Byla však letos jedinou.

„Heleďtese, milej pane. Proč si mám jako platit za Balík do ruky, když si pro něj stejně musím na poštu? Teda pokud ho vůbec doručí. To si rovnou můžu zaplatit levnější službu Balík v prdeli, a vím hned, kde jakože skončí. Nebo si pro něj můžu zajet osobně,“ sdělila nám nespokojená klientka České pošty Karen Dočekalová, která už sedm hodin čeká ve frontě na okénko označené cedulí „Přijdu hned, jsem na obědě“. Nepomohla podle všeho ani hlasitá žádost o manažera pošty. Příběh paní Dočekalové je jen jeden z mnoha a podle všeho se Česká pošta snaží zachránit svoji reputaci a zajistit, aby se dočkala i Dočekalová, stejně jako statisíce dalších zákazníků. Pomoci tomu má poště hned několik revolučních služeb.

Karen Dočekalová se manažera nakonec nedočkala

„Třeba teďka před Vánocemi. Dopisy Ježíškovi jsou vyložené peklo a jen zvyšují procento nedoručených dopisů,“ vysvětluje Ztracený, který nám ukazuje graf s prudkým nárůstem dopisů, které nebylo možné ztratit, protože adresa doručení „Severní pól 1“ jednoduše neexistuje a pytle dopisů zůstávají netknuty v třídírně. „S analytickým oddělením jsme ovšem přišli na to, že kdyby si Ježíšek dopis vyzvednul sám, kapacity pošty by byly opět na normálu a zásilky bychom zvládali ztrácet v termínu,“ míní Ztracený. Podle Ztraceného by stejně tak dobře mohla fungovat například i dobírka. Není nic jednoduššího, než se vydat osobně k adresátovi a dobírat si ho pěkně z očí do očí, domnívá se Ztracený, který eliminaci pracovníků České pošty obhajuje nejen kvůli hygienickým opatřením, ale zejména kvůli tomu, že jakmile se zásilky dotkne pošťák, prudce vzrůstá pravděpodobnost, že se balíček nebo obálka ztratí. „A to je přesně to, čemu se chceme vyhnout. V rámci služby Vyzvedni si balík sám u odesílatele jsme se totiž vůbec poprvé za existenci České pošty rozhodli garantovat doručení bez ztráty.

Česká pošta garantuje neztracení zásilky při využití služby Vyzvedni si sám u odesílatele

„Garance doručení bez ztráty samozřejmě není úplně levná záležitost, proto jsme se službu Vyzvedni si sám u odesílatele rozhodli nacenit na 100 korun za každých 100 gramů zásilky. S ohledem na to, že se ale jedná o expresní službu, kdy si navíc odesílatel i příjemce mohou sami určit, kdy bude zásilka odeslána, respektive přijata, domníváme se, že jde v rámci komfortnosti spíše o symbolickou cenu služby, a pokud se neztrátovost zásilek potvrdí, mohla by se cena po vyhodnocení výsledku ještě zvýšit,“ uzavírá Ztracený, který vidí v nové službě příležitost, jak se dostat ještě více před služby konkurence.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi