TSMC a Samsung nestíhají vyrábět čipy, dojde k opoždění dodávek vakcín

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Velké problémy hlásí největší světoví výrobci polovodičových součástek. Současná krize souvisí se zvýšenou poptávkou po počítačových čipech z důvodu rozvoje 5G sítí, po čipech na těžbu Bitcoinu a poptávce vlád po vakcinaci svých občanů. Z těchto důvodů dojde k opoždění dodávky čipů do vakcín a s tím spojeného zdržení vakcinace občanů. Snížení objemu dodávek pro Českou republiku již nyní hlásí Pfizer i Moderna, a to zhruba o 30%. Evropská unie momentálně jedná o zvýšení výrobních kapacit, bohužel se však zatím nepodařilo najít nikoho, kdo by byl schopen kapacitu navýšit dostatečně rychle.

Do úzkých se letos dostali výrobci čipů a součástek do osobních počítačů, z nichž většina hlásí, že nestíhá vyrábět dostatečné množství polovodičových součástek na pokrytí poptávky. Problém začal už s rozvojem 5G sítí. Vysílače pro 5G sítě potřebují velké množství těchto komponentů a v této chvíli je o ně po celém světě velký zájem kvůli jejich rozvoji. Dle výrobců však začala být situace opravdu kritická, když v zimě loňského roku začala skokově růst cena bitcoinu. Tehdy začali jednotlivci, ale i společnosti, hromadně skupovat hardware potřebný pro jeho těžbu. Ke kolapsu celého systému však došlo až nyní, kdy se začíná s očkováním. Na pokyn Billa Gatese totiž musí být každá vakcína vybavena speciálním čipem zaznamenávajícím různé údaje o jeho nositeli, ale i měnícím jeho psychiku. Jedná se o poměrně značně sofistikovaný kus technologie, a ne každá společnost je schopna ho vyrobit. Výrobní kapacity těchto firem tak byly napjaty až k prasknutí a nyní došlo k zhroucení celého řetězce. K celé situaci se vyjádřil tiskový mluvčí organizace zastřešující výrobce polovodičových součástek do vakcín “Bohužel v této chvíli nemáme dostatečné kapacity pro výrobu čipů do požadovaného množství vakcín. Chceme však všechny ujistit, že situaci bereme extrémně vážně a výroba čipů pro vakcíny je prioritou. Momentálně organizujeme rozšíření výroby. Obáváme se však, že nepřijde dostatečně rychle. Očekáváme tak celosvětově zdržení v očkování globální populace.” Dá se tedy očekávat, že vakcinace proběhne pomaleji, než se původně plánovalo. V této chvíli tak začaly vznikat různé občanské aktivity pořádající sbírky víček na pomoc výrobcům k dokončení nových výrobních linek. Velkou mírou se taky chystá pomoci Nadace Billa a Melindy Gatesových. Ta se podle posledních informací chystá věnovat na zvýšení produkce čipů až 1000 miliard víček.

Post Author: Hermor

Neustále opilá a zdrogovaná kreatura, která zapomněla, na jaké planetě a v kterém století se nachází. Obvykle jej můžete potkat na hlavním nádraží v Praze, jak po vás chce drobák. Vyznavačem názoru, že nejlepším lubrikantem jsou dětské slzy.