Stovky Romů si musí na Facebooku změnit zaměstnání. Louis Vuitton je vyhodil

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Většina bývalých zaměstnanců se shoduje v tom, že je to od korporátu podpásovka, na kterou se Romové nemohli připravit dostatečně včas. Sílí dokonce hlasy o tom, že hromadné propouštění má ze strany společnosti Louis Vuitton rasistický podtext. „Co mám teď jako dělat?“ táže se například uživatelka Facebooku a hrdá členka Spolku přátel párových profilů Eržika Lentvoja Jožkova, která jako samoživitelka čtyř dětí vyčkává na propuštění Jožky v roce 2023 z vězení se zvýšenou ostrahou a které náhlé propuštění u korporátu udělalo nemalou díru v rodinném rozpočtu.

Stovky zaměstnanců Louis Vuitton se ocitli na dlažbě a musí si změnit status na Facebooku

„Bohužel je aktuální situace poměrně nešťastná,“ komentovala propuštění několika set zaměstnanců mluvčí společnosti Louis Vuitton pro Českou republiku Fif Lena. „Nastupující hospodářská krize si jednoduše nevybírá mezi malými ani velkými podnikateli, a my jsme se v rámci ztenčování nákladů rozhodli sáhnout nejprve po zaměstnancích, kteří dlouhodobě porušují pracovní kázeň,“ vysvětluje Fif Lena, podle které byli propuštěni bez výjimky zaměstnanci, kteří dlouhodobě ignorují docházku v pracovní hodiny. Podle mluvčí Louis Vuitton není ani výjimkou, že takový zaměstnanec ani neví, na jaké pobočce přesně pracuje. „Přijde nám fér snížit náklady v prvé řadě u takovýchto zaměstnanců. Že je Louis Vuitton prominentní značka s miliardovými obraty ještě neznamená, že budeme chtít nadále zaměstnávat i takové lidi, kteří naší společnosti nepřináší žádný užitek. Je to možná z naší strany drsný přístup, ale doba si toho žádá.“

Krize se dotkla i společnosti Louis Vuitton. Do budoucna si plánuje ponechat jen zaměstnance, kteří chodí do práce.

Jiného názoru je Aranka Lakatošová, která sama sebe zařadila jako terénní pracovnici se specializací na kabelky Louis Vuitton. „Né, to já ty znaškový khabelečky poznám po čůchu,“ obhajuje znojemská rodačka svoji dlouholetou praxi v ulicích. „Drahou khabelku poznám od čínskýho šuntu na první pohled,“ míní Aranka, která by svoji zaměstnaneckou pozici popsala jako zajímavou variaci práce u pásu na veřejnosti, kdy nejdříve opticky zhodnotí finanční hodnotu příručního zavazadla a pokud shledá, že se jedná o originál, otočí ji a dá nohy na ramena. I ona se ocitla na dlouhém seznam uživatelů Facebooku, kteří si z osobních informací musí odstranit informaci o zaměstnání u společnosti Louis Vuitton. „Né, to nechapu. Co ty si o sobě myslej, jako dyliny,“ rozčiluje se Aranka, která nám ukázala grafy s počty meziročně zcizených příručních zavazadel, čímž podle svých slov aktivně zvyšuje poptávku po nových kabelkách prominentní značky. „Dybych je nevotočila, tak si vod nich kabelku nikdo nekhoupí,“ říká doslova Aranka, která se cítí být stejně tak důležitým kolečkem v promazaném stroji korporátu, jako třeba řadová prodavačka v butiku. A když ne to, tak alespoň jako nějakej malajsijskej parchant, kterej si volné chvíle mezi šitím tenisek a kopačáků vyplňuje šitím kabelek pro Louis Vuitton.

Aranka ukazuje redakci kupu otočených kabelek, které půjdou zpět do oběhu v nějakém jiném rozvojovém státě

„Myslím si, že jsme pro bývalé zaměstnance vyšli maximálně vstříc, a v rámci tříměsíční výpovědní lhůty tak mají dostatek času, aby si informace o naší společnosti z Facebooku smazali,“ uzavírá Fif Lena. I přes poměrně vysoké pokuty, které budou ze strany společnosti následovat v případě neuposlechnutí, však existují možnosti, jak striktní nařízení obejít. Jednu například objevila bývalá zaměstnankyně Vanessa z Ostravy, která pojmenovala svoje čerstvě narozená dvojčata jako Louis a Vuitton. „Tady jsme museli udělat výjimku,“ přiznává kysele Fif Lena. Podmínkou pro užívání informace ‘Pracuje pro Louis Vuitton‘ v tomto případě ovšem je, že ji smí využívat pouze po dobu, kdy se bude starat o potomky a pobírat za to státem přiznanou mateřskou. Nesmí ale na Facebooku zároveň využívat pracovní pozici ‘Na mateřské ale rozhodně ne dovolené‘.

Pro poškozené zároveň zůstává stále jediná jistota, a to je dokončené kvalitní vzdělání. Zkušenosti z trhu práce nám totiž napovídají, že absolventi Harvardu nebo Oxfordu jsou zaměstnavateli obvykle velmi kladně přijímáni. Jistě není náhodou, že bývalí zaměstnanci většinou navštěvovali právě tyto věhlasné instituce. Své zkušenosti z předchozího zaměstnání tak mohou poměrně jednoduše najít u značek jako Dolce & Gabbana nebo Versace.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi