Vzduch v Ostravě je nejčistší za poslední půlstoletí, místní na protest zapálili vrakoviště


Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Neustálá honba za snížením škodlivin vypuštěných do ovzduší a útlum průmyslu v důsledku pandemie koronaviru nemusí nutně přinášet pouze pozitiva. Těžko tomu uvěřit, ale čisté ovzduší může mít pro Ostravu katastrofální následky. Momentálně je totiž ve slezské metropoli nejčistší vzduch, jaký tam byl za poslední půlstoletí, a lidé si dohlédnou nejen na špičku nosu, ale v určitých městských částech bylo dokonce pozorováno slunce. Místní mluví o ekologické katastrofě, ztrátě identity a nejhorším dni v dějinách města od založení Prahy.

Zpráva, která by v jakémkoli jiném městě způsobila vlnu euforie a nadšení, vyvolala v Ostravě pouze nespokojené reakce. Dle dnešního měření již není vzduch v Ostravě nutně toxický a nově narozené děti nedostávají do vínku rakovinu plic. Občané označující se za patrioty jsou od rána v pohotovosti a vyhlásili stav klimatické nouze. Dle jejich společného prohlášení každý, kdo se cítí být ostravským patriotem, hodí do kotle několik pet lahví, podpálí kontejnery s třízeným odpadem nebo na sídlišti zapálí alespoň pneumatiku. Jedním z protestujících je i pan Kamil Kouř. Ten svědomitě vykuchal výfukovou soustavu svého naftového automobilu, od rána jezdí okolo bloku a poctivě vypouští škodliviny do ovzduší. “To je strašné todleto. Přišli jsme o jedinou věc, kterou Praha neměla. Nedýchatelný vzduch. Zkurvení Pražáci, my jim ukážem. Katalyzátor sem prodal. Za ty prachy jsem koupil novou autobaterii a hodil ji do řeky,” chlubí se Kamil svým dílem k záchraně duše Ostravy.

Dopoledne také vzplálo vrakoviště nedaleko centra města. Štiplavý černý kouř se šíří celým městem a halí jej do neproniknutelného hávu. Asi hodinu po zapálení vrakoviště již nebylo možné ve městě pozorovat slunce. Na místo se zprvu sjely hasičské jednotky z celé Ostravy a přilehlého okolí, avšak z areálu je vyhnal majitel vrakoviště. Sám by totiž chtěl, aby z hořící skládky vzniklo poutní místo, kde by mohli turisté do ohně hodit pneumatiku a něco si přát. Ostrava by pak, dle jeho slov, mohla usilovat o zapsání skládky na seznam dědictví UNESCO, což by zcela jistě napomohlo turistickému ruchu. “Máme právo na to mít rakovinu plic, vykašlávat brikety prachu a žít v obdobě nukleární zimy,” domnívá se majitel vrakoviště Autonín Vrakovič. U skládky by pak vznikl obchod se suvenýry jako například přívěšky ze seškvařených palubovek autovraků, turistické známky nebo pytle s odpadky certifikované pro hoření na skládkách pro ty, kteří by si snad zapomněli donést vlastní odpad ke spálení.

Požár vrakoviště má mezinárodní přesah. Škodliviny vypuštěné z hořící hromady mají na svědomí celé kolonie mořských koníků, pštrosů a surikat.
Požár vrakoviště má mezinárodní přesah. Škodliviny vypuštěné z hořící hromady mají na svědomí celé kolonie mořských koníků, pštrosů a surikat.

Do budoucna chce Ostrava podobné krizi předejít. Všechny stanice vyhodnocující ovzduší by tak měly pracovat v obráceném režimu. Zvýšenou výstrahu by signalizovaly v případě nulového smogu a dobré viditelnosti. Zároveň bude město usilovat o zavedení nových tradic, jako je například lití elektrolytu do jezírka s kachnami, kácení vzrostlých topolů nebo strouhání azbestu.


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.