Užijte si letos naposledy chlebíčky. EU je přejmenuje na vekíček kvůli absenci chleba

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Štulec do žeber všem milovníkům zdobených plátků veky s vybranými specialitami studené kuchyně chystá hned na začátku příštího roku Evropská unie. Podle norem totiž produkt v rámci složení nesplňuje předepsané množství mouky a konzistencí se podobá spíše toustovému chlebu. Na toto označení má však již autorská práva zakoupen Penam. V lahůdkářství tak tradiční chlebíček naleznete od prvního ledna pod označením vekíček.

„Vlastně jsme šli českým spotřebitelům trochu na ruku a ukázali vlídnější tvář EU,“ vysvětluje Helmut Schweinerei, který má v Bruselu na starosti řešení dotěrných požadavků českých občanů a jiné zbytečnosti. „Podle předpisu by se totiž výrobek měl správně jmenovat plátek veky potřený pomazánkou a ručně zdobený produkty studené kuchyně. S ohledem na to, že Češi jsou tak trochu prasata a každý nazdobený chlebíček obsahuje jiný seznam delikates, kterými je dozdoben, druhá část názvu by pak obsahovala složení uzenin, sýrů a zeleniny či dochucovadel, a pochopitelně by nesměl chybět seznam alergenů, a to alespoň v číslech,“ míní Schweinerei, který je se statusem vekíčku spokojen, ačkoliv do budoucna počítá s tím, že by se v rámci lokální speciality měl název změnit kompletně, aby v zahraniční nedocházelo k jeho napodobování či záměně.

Od 1. ledna si pod označením chlebíček nekoupíte už vůbec nic

Tepelně neopracovaný plátek pečené veky potřený pomazánkou z vaječného žloutku a hořčice, ručně zdobený polovinou loupaného slepičího potratu přešlého varem, majonézou z vaječných bílků a slunečnicového oleje, zdobeno petrželkou kadeřavou, kyselou okurkou z nálevu, šunkou dušenou ze separátu s maximálním podílem kostí a kůže 30 %, paprika červená investiční. Seznam alergenů: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 12. Může obsahovat stopové množství korýšů, spermatu a měkkýšů. Není určeno ke konzumaci osobám mladším tří let – hrozí vdechnutí malých částí!

Ano. Takto nějak by se měl podle směrnic správně jmenovat obložený chlebíček s vejcem. Brusel si nicméně uvědomuje složitost při objednávání takto přesně definované potraviny, u které skončí minimální trvanlivost dříve, než se vlastně vyžvejknete co chcete, a proto bude prozatím dostačovat označení vekíček.

Helmut Schweinerei nechápe, s čím mají otravní Češi zase problém.

K situaci se pochopitelně vyjádřili i tři nejznámější konzumenti obložených chlebíčků v České republice, které shodou okolností spojuje nesnášenlivost vůči Evropské unii. Zřejmě nebude překvapením, že ani jeden z milovníků studené kuchyně není plánovanou změnou úplně nadšen. Kupříkladu bývalý prezident Václav Klaus je názoru, že obložené chlebíčky jsou tradice hluboce zakořeněná v socialismu, a proto je možné je pokládat za levicové. „Evropská unie by se měla na naše chlebíčky vysrat,“ prohlásil doslova. Helmutovi to nicméně přišlo nehygienické.

Obdobný postoj má i známý moderátor XXXaver Veselý, který zahájil protestní žravku, a plánuje zplundrovat v restauraci Sežer co můžeš jakýkoliv chlebíček na který narazí, dokud se, citujeme „ti čuráci nechytí za rypák a nepotáhnou odkud přišli.“ 

Jana Zwyrtek Hamplová je zděšena. Dnes dopoledne byla dokonce svědkyní toho, jak tiché české maminky mlčky koukaly na to, jak zaměstnanci studené kuchyně mění popisky u chlebíčků za vekíčky, což za hlasitého pokřikování a hajlování uvítali především ukrajinští migranti. „Na příští měsíc už nyní plánuji na půdě Senátu seminář, který se bude věnovat škodlivosti vměšování Evropské unie do národních záležitostí České republiky,“ uzavírá.

 



Paralelní listy jsou nejlepší čtení na hajzl hned po složení osvěžovače vzduchu.
Dej stránce lajk a už nikdy se na něm nebudeš nudit!



Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi