Deště stačilo! Český hydrometeorologický ústav vyzývá dezoláty, aby začali zase octovat

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes ráno zveřejnil výzvu ohledně aktuální srážkové situace nad Českou republikou a vyzývá dezoláty k opětovné spolupráci v rámci řízeného meteoinženýrství (HAARP). Podle ústavu v posledních 48 hodinách napršelo dostatek vody, a je třeba zahájit opětovné octování.

Úřady vyzývají občany, aby začali znovu octovat. Hlavně ať se neptají, jestli a jak to funguje

„V první řadě chceme poděkovat všem degenům, kteří vyslyšeli naši výzvu a během minulého týdne přestali octovat. Situace, jak jistě víte, byla neudržitelná a hrozilo, že se z České republiky stane druhá Sahara,“ zahájil tiskovou konferenci Bořivoj Mráček, mluvčí ČHMÚ, který byl již podruhé během jednoho týdne nucen vystoupit před novináři. „Faktem je, že jsme nečekali od dezolátů až tak velkou míru kooperace, a octovat napříč českou kotlinou přestali prakticky úplně všichni, což se projevilo během uplynulého víkendu přílivovými dešti a lokálními povodněmi. Hrozí, že pokud se situace nezlepší, z aktuální situace se stane celorepublikový problém,“ apeluje Mráček, který neskrývá obavu, že by se v Jižních Čechách mohla v okolí Třeboně vytvořit obrovská laguna o rozloze až tisícovky fotbalových hřišť (cca 900 000 fabií, pozn.red.).

Bořivoj Mráček hovoří k novinářům

Vyrazili jsme společně s naším přenosovým vozem přímo mezi dezoláty, abychom si s nimi popovídali na téma jejich lowcostového geoinženýrství. Že se jedná o poměrně tvrdý oříšek jsme zjistili již po poměrně krátké době. Ve chvíli, kdy se dezolátů začnete vyptávat na podrobnosti a jejich postupy pro tance deště s rozprašovačem kvasného octu, dostaví se určitá míra agresivity a odmítání. Doslova jsme se tak opakovaně setkali s odmítnutím se slovy, že YouTube je toho plnej, tak si máme nechat ty blbý dotazy a zjistit si informace sami.

Jednou z mála aktivních octovatelů, která nebyla na slovo skoupá, byla paní Marie Úhorková. Octuje prý pravidelně již od roku 1992, kdy Václav Havel (poplatek za užití jména nebyl uhrazen) podepsal první smlouvu s Američany o humanitárním bombardování České republiky vzácnými kovy. „Výzvu jsem samozřejmě zaregistrovala, a jakmile jsem si ji na teletextu přečetla, zcela jsem omezila rozprašování octu,“ chválí se svědomitá žena v domácnosti, která Lounsko během minulého týdne odvrátila od Mordoru. „Zprvu to vypadalo všelijak. Octovat jsem přestala v pondělí, ale ještě ve čtvrtek panovaly třicítky. To se naštěstí již v pátek změnilo, kdy se na nebi samy od sebe začaly objevovat mraky. Prostě z ničeho nic,“ popisuje paní Úhorková, která prý během absence svých tradičních každodenních aktivit zavařovala okurky a dělala saláty, aby se jí ocet nezkazil.

Stará Úhorková během rozhánění deště se skleničkou kvasného octu

Není třeba připomínat, že Lounsko, stejně jako zbytek republiky, o víkendu spláchla vlna silných dešťů, která na mnoha místech zatopila sklepy a komunikace. To jen svědčí o tom, že krom paní Úhorkové máme v České republice mnohem více svědomitých dezolátů, kteří jsou schopni reagovat na výzvy úřadů a obratem vyjít naproti jejich prosbě.

„S octováním pochopitelně zase začnu. Vždyť na naších bedrech stojí osud České republiky a její budoucnost,“ mudruje Úhorková, která nicméně není plně schopna odpovědět, zda se z připravených truhlíků z octem bude odpařovat pouze voda a bude se tak zvyšovat koncentrace octu v nádobě, nebo zda se jednoduše ocet odpaří všechen. „Hlavní přece je, že to funguje,“ uzavírá.

Chcete-li zažít lokální Itálii, ČHMÚ doporučuje namísto klasického okurkového octu odpařit vinný ocet a přikápnout trochou olivového oleje

Bořivoj Mráček (ČHMÚ) předpokládá, že pokud na výzvu odpoví přibližně stejný počet dezolátů, kteří do ovzduší začnou uvolňovat opětovně aromata kvasného octu, zhruba v polovině týdne by se mělo začít zase oteplovat a o víkendu by se pak mohl vrátit opět Mordor.


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi