Znojemská ZOO jako první v České republice odsunula cizokrajné živočichy!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Odsun všech domestikovaných cizinců, stejně jako dovlečených živočišných druhů! I to je jeden z bodů, které má v programu takzvaná Visegrádská čtyřka, aby tak zachránila tradice a kulturu slovanských zemí.

Je to naprosto pochopitelné. Takový slon nebo zebra nemá v České republice co pohledávat. Lidé pak žijí v mylné představě, že třeba lev je typickým zástupcem savce, kterého hrdě pokládají za symbol naší země.

„Je to promigrační propaganda! Lev je stejný vlastenecký symbol, jako třeba Japonec,“ Vyjadřuje se k problematice vysokoškolský entomolog Martin Konvička. „Je třeba zastavit nejen tuto řízenou invazi, ale také zvrátit chod a poslat všechny cizokrajné živočichy odkud přišli!

Sluníčkářská propaganda. Obrázek plný lží.

Jako první se tohoto smělého plánu ujala znojemská zoologická zahrada. Ředitel Alois Pažout sice odmítl udělat s Paralelními listy rozhovor, uvolil se nicméně alespoň ke komentáři. Podle Pažouta je nemyslitelné, aby naši krásnou kotlinu ohrožovaly druhy, které byly domestikovány. Nedokáže si například představit, že by se africký lev zkřížil s třeba s rysem, což by mělo za následek možné ohrožení živočišného ekosystému nejen v republice, ale prakticky celé Evropě. Zvířata v ZOO sice byla oddělena klecí, Pažout nicméně již dříve varoval, že zabezpečení je nedostatečné a v extrémních případech by mohlo dojít k úniku cizáků. Jedinou spolehlivou prevencí je tak definitivní odsun dovlečených druhů.
K postupnému odsunu cizokrajných živočichů tak došlo již od průběhu letních prázdnin a poslední zvířata by měla být odvezena do bezpečné vzdálenosti v druhé polovině měsíce září. Při pohledu na prázdné kotce a ohrady se tak musí každý vlastenec cítit konečně v bezpečí.

Pro děti, které se v ZOO těšili na lva a rodiče jim o odsunu zvířat neřekli, má ředitel Pažout alespoň připravený kostým a svého psa Boba.

Na další sezónu je plánováno umístění tradičních českých zvířat. Děti se tak budou moci těšit třeba na králíky, slepice nebo dokonce husy. Do té doby si návštěvníci mohou užívat zaslouženého klidu a výhledu na zelené výběhy. Zoologická zahrada totiž svoji funkčnost nepřerušila a nedošlo ani ke snížení vstupného. V rušném městě je tak zahrada prakticky jediným místem, kde si návštěvník naplno užije klidu.

Sloní výběh bez slonů působí mnohem bezpečnějším dojmem

Podle dostupných informací by se měly v průběhu příštího roku připojit k nucenému odsunu i další zoologické zahrady, které zatím pokrytecky vydělávají na expozici nevlasteneckých zvířat. Další na řadu přijdou cirkusy, které se budou muset přeorientovat na kozy a poníky.

Čínský národní cirkus si vystačí i bez zvířat

Jak bude zákon postupovat v případě mezinárodních vystoupení není zatím zcela známo. Předpokládá se nicméně, že cirkus bude muset nechat cizokrajná zvířata na hranicích a do republiky se dostane pouze se schválenými živočichy. Ve světě jsou známy nicméně i cirkusy, které se obejdou zcela bez zvířat. Vzpomeňme například na Čínský národní cirkus, ve kterém vystupují pouze lidé. Tento argument je však platný pouze napůl, protože cirkus každé turné začíná spolu se zvířaty. Podle národní tradice “sežrat, co se pohne” nicméně repertoár zvířat v průběhu turné postupně řídne.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi