ČNB bude v případě znovuzvolení Miloše Zemana emitovat novou bankovku!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 3 minut.

Miloše Zemana podle posledních prognóz vnímá jako budoucího prezidenta nadpoloviční většina nádora. Stává se tak podobnou ikonou, jakou byl například Tomáš Garrigue Masaryk. Všemi milovaný státník, osvoboditel a filosof, který mimo jiného zdobí pětitisícovku. Ta poslední změny prodělala v roce 2009, ačkoliv se jednalo pouze o zabezpečovací prvky. V případě znovuzvolení Miloše Zemana budou změny podstatně markantnější!

Z rozsáhlého průzkumu v České republice nicméně vyplynulo, že prakticky nikdo nedokáže vysvětlit, proč byl Masaryk nazýván právě tatíčkem národa. Jaké byly jeho morální hodnoty a zásady. Naši bankovku tedy zdobí podobizna někoho, kdo je nám zcela neznámý a cizí.

Každá doba má svého osvoboditele. Každá doba má svého intelektuálního vůdce. Indie měla Gándhího, Británie Churchilla, Spojené státy Lee Harvey Oswalda a Česká republika má Miloše Zemana. Politickou ikonu a úpornou bradavici na tváři Evropy. Nebojíme se říci, že se historie po sto letech opakuje. Zatímco kdysi byl vnímán jako tatíček národů Masaryk, dnes jím je zákonitě Zeman.

Jen těžko byste nalezli českého politika, kterému na osudu obyčejného Čecha záleží více než právě Milošovi. Bez bázně a hany se každý den vydává do boje s rykem bojovníka „BABLGAM!“.

Oba tatíčkové národa rádi sportovali. Vlevo dnes již neznámý Masaryk na koni, vpravo Miloš Zeman během oblíbeného běhu

Je to tedy spíše pocta než povinnost emitovat v rámci naší republiky novou bankovku, která tak nahradí původní verzi pětitisícovky. Zde bude Miloš vyobrazen se svými nejbližšími rádci.

Zlé jazyky nicméně namítají, že se chtěl objevit Miloš na bankovce co nejvyšší hodnoty a ani mu tak nešlo o to nahradit Masaryka na postu tatíčka národa. Odborníci se shodují zároveň v tom, že existence Zemana na bankovce, kterou jeho běžný volič nikdy neuvidí jinak než na obrázku, je krokem špatným směrem. Může se totiž stát, že po sto letech bude Miloš stejná postava opředená mýty, jako je dnes vnímán právě zcela neznámý Masaryk.

O původní rytinu se postaral Miroslav Vomáčka z ateliéru Vendy.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi