Čínská armáda má problém. Nové maskáče mají výrobní vadu a nejdou vidět!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Bizarní podívaná čekala na všechny přihlížející největší čínské vojenské přehlídky, která se konala 1. října. Pekingem pochodovalo jako jeden muž na deset tisíc vojáků. V kanadách, přilbě a bílých trenkách. Podle zdroje blízkého redakci se nejednalo o recesi pro pobavení prezidenta Xi Jinpinga, ale o výrobní vadu nových maskáčů, kterými byla armáda letos vybavena. Jinping se podle očitých svědků nejenže nebavil, ale dokonce vypadal pohoršen.

Na místě byl náš externí čínský redaktor Mr-Cha, a vyzpovídal generála Tschou-ha Mushes Lipu, který je označován za osobu zodpovědnou za výbavu armády. „Jedná se o zcela zlomový projekt Čínské lidové armády,“ pokoušel se situaci generál vysvětlit. „Použili jsme stejnou technologii jako v našich neviditelných letounech, kdy jsme maskáče vybavili senzory, které ohýbají světlo a reflektují prostor za vojákem.“

Do neviditelného letounu se vejde až dvacet vojáků, případně civilistů, kterými můžete svého protivníka bombardovat, pokud vám dojde munice.

Podle generála Tschou-ha Mushes Lipu byla letošní vojenská přehlídka skutečně převratná, ačkoliv to možná nebylo na první pohled vidět. Dokonce i prezident Jinping nemohl uvěřit svým očím. Na začátku celé přehlídky čínská armáda demonstrovala svoji leteckou sílu novými neviditelnými letouny Neyni-Tham, které byly taženy na dvaceti nákladních automobilech. Generál Lipu přiznává, že koukat se na dvacet prázdných tahačů může být dost možná celkem nudné, ale když si uvědomíte, že někde tam na nich se nachází dvacítka po zuby ozbrojených letounů včetně obávaných raket země vzduch vedle, neubráníte se tomu, abyste v němém úžasu zírali na možnosti dnešní vědy a techniky. Jedná se zároveň o úspěch mezinárodních vztahů Číny a Severní Koreje, kdy se Kim Jong-un podělil o vojenská tajemství své země výměnou za to, že Číňané naučí Severokorejce obdělávat půdu pluhem.

Zatímco zastaralý západ testuje bezpilotní letouny, Čína letos představila bezletadlové piloty

Za neviditelnými letouny následovala kolona neviditelných tanků, které byly vybaveny stejnou reflexní technikou jako neviditelné letouny. „Útočné tanky Sou-Futsch patří k první generaci moderních ultratichých tanků, které mají za úkol protivníka zaskočit, a získat tak strategickou výhodu. Při jízdě nevydávají prakticky žádný zvuk. Dokonce i prezident Jinping si mě po průjezdu zhruba dvacátého tanku osobně zavolal a zeptal se, jestli si z něj dělám prdel. Uklidnil se, až když jsem mu vysvětlil, že jásající dav je příliš hlasitý a nové jaderné motory v tancích Sou-Futsch nejdou slyšet.“

Čínští vojáci ve starých uniformách projíždí během přehlídky s neviditelnými tanky v koloně.

Skutečnou vlnu úžasu ale sklidily nové maskáče, kterými byla vybavena celá armáda a vzorek deseti tisíc vojáků se v nich na letošní přehlídce poprvé ukázal. Když se na obzoru objevily první bílé trenýrky, prý to šokovalo i samotného prezidenta. Jinpingovi, který je západními podezírán z nekrózy svalů ve tváři, prý viditelně klesly koutky na jeho univerzálním úsměvu, se kterým stejně tak dětem děkuje za květiny, jako posílá disidenty vyrobit náhradní díly pro transplantaci. Zástupce tří miliard ledvin (nebo také 1,5 miliardy Číňanů) prý doslova řekl „好吧,那个家伙让我变成了屁股“. (poznámka redakce: Větu není možné přeložit úplně doslova. Ve výkladech může význam znamenat opravdové překvapení, ale i pohoršení)

Prezident se šel na novou výstroj podívat přímo mezi vojáky.

V celkovém ohledu je možné pokládat letošní vojenskou přehlídku za úspěšnou. Prezident Jinping si dokonce sestoupil mezi vojáky, aby si neviditelné maskáče prohlédl. Přesto se nová výstroj stala z úst prezidenta terčem kritiky. Podle něj není vhodné, aby byly na čínském vojákovi vidět jen bílé trenýrky. Jinping se domnívá, že to v okolních státech může vyvolávat dojem, že Čína šetří na výstroji svých vojáků. V případě ústupu by navíc na trenýrkách byly vidět i určité stopy paniky, které jsou obvykle tradičním vzorem maskáčů skryty.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi