Českou korunu od nového roku nahradí víčka, účtenky a bodíky z Lidlu!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Zatímco v ČR ještě stále pokračuje lítý boj zastánců a odpůrců eura, změna měny je již na spadnutí. Novou měnou se však nestane západní a dekadentní euro, nýbrž nám bližší plastová víčka, účtenky z obchodů a bodíky z Lidlu a jiných supermarketů. Navíc se český rozpočet přehoupne do výrazného plusu, jelikož víček, účtenek a podobného bordelu je všude přehršel. Odhadovaný přebytek rozpočtu je prozatím 300 miliard víček.

Návrh přišel ze dne na den, avšak ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že návrh byl pečlivě připravován několik týdnů. Hlavní měnou se stanou víčka, při kurzu 1 Kč = 3 víčka. Bodíky nahradí nynější papírové bankovky s kurzem 1 bodík = 600 víček. Ministerstvo financí dále plánuje speciální emise víček se slavnými osobnostmi, nebo k připomenutí významných dnů. Jejich hodnota je prozatím otázkou diskuze. Účtenky nebudou tak úplně platidlem, neboť každá účtenka má jinou potencionální hodnotu. Samozřejmě bude možné všechny účtenky zaregistrovat do národního sportu – Účtenkovky. Dá se předpokládat, že vzácnější budou účtenky z malých regionálních obchůdků, zatímco účtenky ze supermarketu budou dosahovat hodnoty maximálně pěti víček. Do budoucna jsou plánovány i kryptovíčka, očekávaný termín spuštění je prozatím rok 2023.

Donedávna skoro bezcenný odpad, který se sbíral pro radost. Od zítřka cenná komodita.

Česko má navíc možnost stát se lídrem v inovacích s nakládáním s odpady. Pokud by se k placení začal využívat i další nepotřebný odpad, mohlo by na skládkách, spalovnách a třídících linkách končit až o 100 % méně odpadu. Všechen odpad by totiž nejspíše zůstal v domácnostech, jakožto rezerva na horší časy, až dojdou víčka. Jako platidlo by tak na řadu mohly přijít igelitové tašky, kelímky od jogurtu, nebo třeba reklamní letáky

Změna se těší víceméně pozitivní zpětné vazbě. Naprostá většina oslovených občanů preferuje víčka před eury. Mezi nimi je i pan Milan, který dluží několik set tisíc úvěrové společnosti. Když se o novém platidle dozvěděl, pod rouškou noci prohrábl popelnice v celém sousedství a ihned po novém roce plánuje všechny odpadky zavést na nejbližší pobočku Home Creditu, a tím svůj dluh splatit. “Jen škoda, že nemůžu platit i flaškama od piva”, posteskl si pan Milan. Dle svých slov má doma na tři sta zálohovaných lahví.

Kontejnerové stanoviště po nočním nájezdu lovců víček

Ještě před startem zasahovala celní správa na několika místech po celé republice, aby zajistila padělaná víčka a odstranila je z oběhu před ostrým startem měny. Banky zase nechaly všechny své hmotné peněžní rezervy zavést do tepelných elektráren ke spálení. Místo nich se nyní v bankách nacházejí PET lahve, ze kterých zaměstnanci vylévají obsah do kanálu a víčka ukládají do trezorů.

Zdá se, že jediným, kdo změnu nevítá je česká komunita bezdomovců. Jejich předseda Jan Podmost označil zákon za paskvil, který má zlikvidovat české bezdomovce. “Hrabal sem se v pudlici, abych se nažral. Pak přiběhl kravaťák, dal mi pěstí a ukradl mi všecky víčka,” rozčílil se pan Podmost. Tradice českého bezdomovectví je podle něj v ohrožení a v kruhu lidí bez domova se mluví dokonce o stávce a protestech na Václavském náměstí.

 


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.