Předpověď počasí: Polojasno, tlaková níže v brzdové soustavě a občasné vlakové srážky

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Meteorologové dnes odpoledne zveřejnili předpověď počasí platnou pro příští týden. Namísto dlouhotrvajícího sucha nyní republiku ohrožují zejména lokální vlakové srážky. Zasažena bude prakticky celá republika. Všem cestujícím se doporučuje vedle nošení helmy uzavřít i životní pojistku a sepsat závěť. Nepředpokládá se totiž, že se jim bude krev srážet tak dobře jako se srážejí vlakové soupravy.

Podle dopravně-meteorologického experta Lubomíra Srazila se jedná o o mírné vykolejení z dlouhodobého normálu. Meteorologická mapa i návěstidla svítí ostrou červenou barvou, lze tedy očekávat výskyt lokálních srážek. Hlavním viníkem je tlaková níže v brzdové soustavě pomalu přecházející přes naše území. V současné době údajně nehrozí její delší usazení na území republiky. “Tady se nám to začne asi v padesátikilometrové rychlosti srážet. Rozhodně bych se tomu úseku vyhnul a jel radši autobusem. Lze očekávat i záblesky od trakčního vedení,” přibližuje aktuální situaci na mapě Srazil. Místy mohou hrozit i lokální záplavy způsobené unikající naftou z nádrží havarovaných dieselových lokomotiv.

Příští týden ovšem přinese i nezvykle teplé počasí a Stropnické teploty. Z důvodu absence klimatizace ve většině souprav lze očekávat nadprůměrně teplý týden. To ještě umocňuje fakt, že v soupravách vybavených klimatizací bude probíhat pravidelná plánovaná porucha. Index smažení volských ok na kovových sklápěcích stolcích bude na trojce, tedy maximálním možném stupni. Starším osobám a obecně všem lidem, kteří plánují cestovat vlakem se doporučuje nosit odpovídající pokrývku hlavy. Ideálně cyklistickou helmu, několik vrstev bublinkové fólie, nebo skelet z titanu pro vojenství a kosmonautiku.

Držte se madel, lokální srážky nás budou provázet celým příštím týdnem

Vzhledem k nepříznivé předpovědi by měla v pondělí zasednout Bezpečnostní rada státu. Oznámil to na tiskové konferenci předseda vlády Andrej Babiš. “Lidi chtěli ať vyriešíme to sucho. Tak teď tu majú srážky. A zas se to někomu nelíbí. Jasně že tu nechceme mrtvole,” komentoval situaci stroze Babiš. Naše redakce požádala o vyjádření také ministra dopravy, průmyslu a obchodu, Karla Havlíčka. Napoprvé se nám jej nepodařilo zastihnout, jelikož Havlíček k tomu všemu stíhá ještě brigádu v McDonaldu a pomáhá s navrácením vyvržených velryb zpět do moře. Po úporném spamování nakonec Havlíček souhlasil s rozhovorem. Do něj však vstoupila jeho manželka s hysterickým křikem. “Proboha Karle, já ti dala vyprat ty nový soupravy a ony se srazily!” vyváděla Havlíčková. Poté byl rozhovor z ministrovy strany přerušen a již se nám jej nepodařilo kontaktovat.

O dalším vývoji počasí na českých železnicích vás budeme informovat.


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.