Nigerijský princ slíbil Schillerové zamáznout státní dluh, když mu pošle bilion

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Nezvykle štědrou nabídku obdržela e-mailem ministryně financí Alena Schillerová. V ní se nigerijský princ Bassirou Underwaterman zavázal poslat České republice takovou částku, jaká je potřeba k vyrovnání státního dluhu. Aby to však mohl udělat, potřeboval bilion korun. Ten potřeboval k dokončení nezbytných administrativních úkonů spojených s převodem peněz. Ministerstvo financí na příkaz Schillerové peníze ihned odeslalo a nyní čeká na slíbené dolary.

Ministryně Schillerová zároveň představila aktualizovaný výhled rozpočtu pro zbytek roku. Díky finanční injekci nigerijského monarchy si totiž může dovolit seknout mnohem větší sekeru ve veřejných financích. Aktuální schodek tak vláda plánuje na závratnou bžiliardu korun. “Když nám to zacálujou, tak tomu ještě naposled pustíme žilou,” nechala se slyšet Schillerová. Ihned poté byly oznámeny velké nákupy. Úřad vlády plánuje pořídit kolotoče, pštrosy, těžítka z ryzího zlata a bowlingovou dráhu. Rouškovné pro seniory, nebo-li “držhubné,” jak je nazýváno v interních materiálech vlády, se zvyšuje na 100 000 Kč na hlavu. Po dotazu, zda vláda nechce při svém rozhazování podpořit i jiné skupiny než pouze seniory, kterým během krize nevypadly příjmy, Schillerová odvětila: “Ti čuráci nás stejně volit nebudou, proto taky nic nedostanou.” Na další otázky odmítla ministryně financí odpovídat. Přehodila přes sebe svůj nový kožich ze surikat, koupený ze státního, zapálila si doutník štosem pětitisícovek a odvalila se pryč.

Díky štědrému daru nigerijského prince si ministerstvo financí mohlo konečně pořídit profesionální techniku. Počítání schodků už nebude od oka jako doposud.

Naší redakci se podařilo získat kopii původního e-mailu od nigerijského prince. Lámavá angličtina nápadně připomínající překladač od googlu vysvětluje, jak si Schillerová mohla s princem vůbec rozumět. Ministryně si v celé konverzaci vystačila s jedinou frází, a to sice: “Ví vil sí.” O jejím státnictví tak nelze pochybovat. Pozoruhodným je také podpis “minystryně financí”. Údajně se však nejedná o hrubku, nýbrž o nigerijskou tradici psát, jako negramot. Mírně znepokojujícím faktem je, že nigerijský princ přestal komunikovat v okamžiku, kdy mu byl odeslán požadovaný bilion. Experti ministerstva financí to vysvětlují tím, že internetové připojení v Nigérii není na nejlepší úrovni a slíbené peníze jsou již určitě na cestě.

Záhadou zůstává i důvod, proč se nigerijský princ rozhodl pomoci právě České republice. Podle předního experta na Afriku, je nigerijský princ do značné míry zoufalý. Již několik let totiž různě po internetu nabízí část svého nezměrného bohatství, dosahujícího několika set bambiliónů. Bohužel mu až do této doby nikdo neodpověděl. “On tolik peněz nepotřebuje a je to strašně hodný člověk. Ale ti lidi na internetu jsou strašně zlí a vždycky ho poslali do prdele. Navíc při takovém jmění si musel najmout několik stovek dělníků, kteří mu přehrabují peníze v bance, aby nehnily. A to stojí opravdu hromadu peněz,” osvětluje princovy pohnutky expert na Afriku, Ondřej Kongo.

Pokud by slíbené finance nakonec přeci jen nedorazily, Česká republika by se mohla dostat do dražby. O koupi republiky projevila zájem vedle Agrofertu i Čínská lidová republika nebo skupina PPF Petra Kellnera.


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.