Pražský hrad zveřejnil jména osob, které budou 28. října vyznamenány

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 7 minut.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček po našem sedmnáctém naléhání vyhověl naším prosbám, a sdělil redakci seznam osob, které budou vyznamenány z rukou prezidenta republiky. Aby byly dodrženy bezpečnostní a hygienické předpisy, bude většina ocenění předána in memoriam. Mezi nejzvučnější jména tak patří Svarta, Jirka Kára, Helena Vondráčková a Roman Prymula, který je pokládán za politickou mrtvolu. Miloš Zeman zároveň během ceremonie přijme vrácená vyznamenání.

Jiřího Ovčáčka jsme zastihli před jeho bytem, kde zahnán mezi kontejnery s barevným sklem a smíšeným odpadem jen s nelibostí nesl, že nemá kam uprchnout. Po krátkém, avšak efektivním vyjednávání za doprovodu pantofle dopadající na buclaté tváře Jiřího Ovčáčka mluvčí prezidenta nakonec souhlasil a vyzradil celý seznam osob, které budou letos za přísných bezpečnostních opatření dekorovány z rukou prezidenta. „Není úplnou náhodou, že všichni ocenění jsou již po smrti. Koneckonců, pravidla pro shromažďování osob se vztahují pouze na živé. A o mrtvých jen v dobrém,“ vysvětluje Jiří Ovčáček fakt, že se Pražský hrad rozhodl letošní ceremoniál pojmout jako halloweenskou párty.

Miloš Zeman během středečního nácviku ceremoniálu

„Letos jsme stáli před obzvláště nelehkým úkolem. Pan prezident totiž v uplynulých letech předal vyznamenání všem svým kamarádíčkům, a v České republice se momentálně nenachází nikdo, kdo by při smyslech řád z rukou pana prezidenta přijal. Krom toho nám pan Hůlka plánuje jedno vyznamenání vrátit, takže prakticky musíme předat o jedno ocenění navíc, aby nám nestrašilo v depozitáři,“ vysvětluje mluvčí prezidenta, podle kterého bude Danielu Hůlkovi na maškarní ples nemrtvých vstup umožněn, protože je o něm všeobecně známo, že je to Drákula. „Dalším důvodem, proč jsme se rozhodli letos vyznamenat pouze mrtvé osobnosti, je, že mrtví se obvykle mohou jen velmi špatně bránit. Nepředpokládáme, že by se nějaký nebožtík v rakvi ošíval, zatímco mu pan prezident bude na žebra věšet Řád Bílého lva. Skandály tedy letos nepředpokládáme,“ vysvětluje mluvčí, podle kterého Kancelář prezidenta nenechala nic náhodě, a exhumaci aspirantů na vyznamenání začala již počátkem tohoto týdne.

Daniel Hůlka během ceremonie vrací vyznamenání Miloši Zemanovi

Podle dokumentu, který nám Jiří pod pohrůžkou zlechtání k smrti předal, patří mezi nejzvučnější jména, která budou letos dekorována, následující osobnosti:

Božena Němcová – za přínos české literatuře

Tomáš Garrigue Masaryk – za objev perpetuum mobile a jeho neúnavné rotování v rakvi

Helena Vondráčková – za její platinové album Ty nejlepší šlágry, které uslyšíte v supermarketech

Dan Nekonečný – za ten nejRRRRRRRRRRRozzáŘŘŘenější funus

František z Kouzelné školky – za duševní rozvoj dětí a pana prezidenta

Jiří Kára – za rozvoj české ekonomiky v oblasti spotřeby lahvového piva

Svarta – za sportovní výkony a jump, jakej svět neviděl

Garel Gott – kterému zrušili Českého slavíka, a další ocenění už určitě nečekal

Roman Prymula – za nejlépe podřezanou vlastní větev a přemet v politickou mrtvolu

Mynářovo prase – které ač bylo samo hladové, nasytilo hladovějící

Zdena – za hrdinnou smrt v zákopech pod kořenem

Určité problémy může činit připnutí metálu na hruď prezidenta Masaryka. Ten totiž již několik let nejenže neúnavně rotuje, ale i zrychluje.

Podle Jiřího Ovčáčka byli letošní aspiranti vybráni tak, aby se nemohli ohrozit kvůli stále zuřící epidemii koronaviru navzájem, ale samozřejmě i proto, aby nedošlo k ohrožení hlavy státu. „Ačkoliv i to je prakticky vyloučeno, neboť osobnost pana prezidenta zemřela v roce 2017,“ doplňuje mluvčí, který nám zároveň nastínil, jak bude Vladislavský sál letos vypadat a čím bude doplněn program ceremoniálu.

František z Kouzelné školky (vlevo) je jediný oceněný, který není mrtvý. Ale není ani živý.

„Chceme to letos pojmout trochu neformálně. Možná nějaké jednohubky s celými lanýži. Nic opulentního. Koneckonců, například o Boženě Němcové je známo, že pocházela z prosté rodiny. Nepředpokládáme, že by si potrpěla na nějaké velké hostiny. Každopádně, co zkonzumováno nebude, to si nabalíme do kastrůlků domů, aby nedošlo k plýtvání peněz daňových poplatníků,“ míní Jiří Ovčáček. I Vladislavský sál bude vyzdoben tak, aby do halloweensky laděného svátku zapadal. O osvětlení se například postará Mynář, který již třetím dnem dlabe dýně, a ze zdrojů, které si nepřály být jmenovány, víme, že se Vráťa Mynář po letech strávených ve službách státu konečně našel a práce ho nejen baví, ale i jde od ruky.

Helena Vondráčková již ve svém neživotě jednou metál z ruk Miloše Zemana převzala. Slitovala se však nad prezidentem a uvolila se převzít ještě druhý řád.

O zábavu se pak v blocích postarají významné osobnosti. Počítá se s Danielem Hůlkou, který mrští po prezidentovi metálem, hřebem večera má být pak Ramsese II, který se osobně zná s Helenou Vondráčkovou a má nacvičené úžasné číslo s žonglováním vlastní hlavy.

Ceremoniál bude 28. října živě přenášet na svém Twitteru Jiří Ovčáček. Prezident předem odmítl všechna česká veřejnoprávní i soukromá média, ačkoliv je zde předpoklad, že o akci nikdo zájem nejevil.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi