Pokud Rusko nezačne používat uhlíkově neutrální rakety, zavedeme další sankce, varuje EU

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Evropská komise znovu odsoudila ruskou agresi na Ukrajině. Tentokrát zase o něco důrazněji než při posledním důrazném odsouzení. Mnohem důrazněji však odsoudili využívání raket a další neekologické munice v rámci ukrajinského konfliktu. „Je to naprosto nepřijatelné. Rusko naprosto sabotuje všechny naše snahy o uhlíkově neutrální ekonomiku,“ komentovala situaci předsedkyně komise von der Leyenová. „Válku samozřejmě odsuzujeme. Důrazně. Dokonce ji klidně odsoudíme důrazně hned dvakrát. Pro sichr. Pokud by na to ovšem došlo, jsme připraveni i k třetímu důraznému odsouzení. Tak důrazné odsouzení jsme ještě neprezentovali,“ dodala, zatímco komicky bušila pěstí do stolečku.

V případě, že by Rusko dále pokračovalo v ekologicky nešetrné válce, přijme EU další sankce. Primárně se zaměří na ty oblasti, kdy žádnému z členských států nehrozí žádná negativa. „Samozřejmě, musíme zavést tvrdé sankce, ale nesmíme na tom jakkoli tratit. I kdyby to bylo euro,“ komentoval rozhodnutí dobře informovaný zdroj z diplomatických kruhů. Proto nejsou na stole takové sankce jako je například odstřižení od SWIFTU.

Jedna vypálená raketa údajně vypustí stejné množství škodlivin, jako denní provoz 45 vozů Škoda Fabia.

Samozřejmě, aby došlo ke kompenzaci extra uhlíkové stopy, budeme se muset uskromnit i v Evropě. „Rusko bohužel nechce vést uhlíkově neutrální válku,“ prohlásila s nezastíraným smutkem v hlase von der Leyenová. Ve hře je tak další omezení emisí vypouštěných automobily nebo průmyslovými podniky a jednorázových ubrousků servírovaných v každém hladovém okně. Dřív, než budou daná omezení zavedena, plánuje komise ještě minimálně třikrát ruskou agresi odsoudit. V případě, že ani tak Rusko nezačne být více šetrné k planetě Zemi, je komise ochotná razantně odsoudit ruskou agresi i počtvrté. Možná dokonce i popáté. Ve hře je i šesté odsouzení. Sedmé odsouzení by pak již bylo velice razantní, rozhodně razantnější než odsouzení šesté. Každé takové případné odsouzení ruských kroků bude prokládáno vyjádřením morální podpory Ukrajině. Na dotaz, zda jsou plánovány i konkrétnější kroky, než jen knihtisk rezolucí a vyvěšování ukrajinských vlajek, komise odpověděla vyhýbavě. „Šetříme si to na horší časy,“ zněla strohá odpověď. Jaké přesně jsou tyto horší časy, však už komise nechtěla komentovat. Místo toho nás znovu ujistila, že ruskou invazi na Ukrajině rozhodně odsuzuje.

Závěr brífinku připadl prezentaci, jak by vypadal ideální svět, který by byl uhlíkově neutrální. Kromě dočasného využití elektráren na zemní plyn, než bude postaven dostatečný počet větrných elektráren, které budou fungovat i v bezvětří, bylo pár snímků v prezentaci věnováno také uhlíkově neutrální válce. Mezi možná řešení patří například recyklované pancíře z víček, zbraně ze zkorodovaných trubek, nebo DPF filtry na rakety. Komise však věří, že Rusko agresi – v reakci na jedno z důrazných odsouzení – ukončí.


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.