Ruskou hitparádu ovládla písnička Prigožin z bažin

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Jasnou stopu české hudební scény je možné pozorovat aktuálně v Rusku, kde žebříčkům hitparád již druhý týden v kuse kraluje písnička Prigožin z bažin s chytlavou melodií Ivana Mládka. Text písně přitom popisuje boj proti třídnímu nepříteli, který se ze svého bahenního úkrytu pokouší bojovat proti Putinovi.

Hudební klip skladby Prigožin z bažin má poutavou grafiku, kterou ocení i děti.

„U nás v klubu to hrajeme aktuálně asi tak dvakrát za hodinu,“ tvrdí naší redakci DJ Pogrom, který jen potvrzuje popularitu songu. „Ruský lid jednoduše miluje epické texty o zlořádech bojujících proti Matičce Rusi, kteří jsou po zásluze potrestáni,“ míní Pogrom, kterému ani tak nevadí, že z textu je nápadně čitelná potřeba zašlapat do země zesnulého Jevgenije Prigožina, který byl ještě před několika málo měsíci pokládán za národního hrdinu. „To je mi jedno. Písničku si broukám v hlavě už asi měsíc. Je to strašně chytlavé,“ sdělil nám Pogrom těsně před tím, než pustil další reprízu skladby a snesla se na něj sprška podprsenek a trenýrek.

Na přigožina z bažin, koho by to napadlo,
Platí jen a pouze sestřelené letadlo.

Ostatně Rusko má tradici v otáčení se ke svým někdejším hrdinům zády a snižování jejich významu. Čistky v prominentních kruzích byly legendární již za Stalina, a od té doby se staly něčím jako národním kulturním dědictvím, kdy si v zásadě žádný Rus nemůže být jist tím, že se z něj přes noc nestane nepřítel státu.

Podobný osud zastihl i Jevgenije Prigožina, který tragicky zahynul kvůli zbloudilé střele typu země-vzduch-letadlo. Za zmínku jistě stojí, že součástky použité v raketě byly vyrobeny na Ukrajině pro účely automatické pračky, a režim ždímání, který se těsně před explozí spustil a navedl raketu do kokpitu letadla, mohl být docela jistě promyšleným atentátem tohoto neexistujícího státu, proti kterému Rusko již třetí den vede speciální vojenskou operaci.

Ukrajinské pračky ruský vesmírný program úspěšně přestavuje na lunární moduly. Jejich použití je méně úspěšné.

„Věnujeme tomuto incidentu i po měsících pozornost, a i nadále z Ukrajiny odebíráme vzorky pro jejich další testování,“ svěřil se generál Čorkin, který má na starosti revitalizaci ukrajinské bílé elektroniky na součástky pro letadla, vesmírný program a jiné balistické střely končící explozí. „Je nicméně pravděpodobné, že se nám celý incident exploze letadla vyřešit nepodaří ani po tom, co z Ukrajiny odvezeme poslední ledničku,“ obává se Čorkin, který si matně vybavuje někoho, kdo se jmenoval Prigožin, ale protože se o něm nemluví, zřejmě to nebude nikdo důležitý.

Odkaz válečného hrdiny, který se postavil prezidentu Putinovi, tak zřejmě bude žít dále už jen v písničce, která jej popisuje jako zbabělého bahenního mužíka, který po hrdinech házel hroudy bláta, a tak jej velitel místního družstva zahubil tím, že mu nad bažinou sestřelil letadlo, které jej po dopadu zahubilo.



Paralelní listy jsou nejlepší čtení na hajzl hned po složení osvěžovače vzduchu.
Dej stránce lajk a už nikdy se na něm nebudeš nudit!



Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi