Za pokles sledovanosti Elišky a Damiána nemůže nezájem diváků, nýbrž smrt z důvodu krvácení do mozku

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Na televizní stanici Prima minulý týden skončil seriál Eliška a Damián, a analytické oddělení tak konečně může pracovat s kompletními daty, která provázela katastrofickou sledovanost tohoto díla. Podle předběžných výsledků je patrné, že za postupný odliv sledujících nemohl prohlubující se nezájem, ale jednoduše smrt následkem krvácení do mozku.

 

„Od začátku jsme se potýkali s problematikou poklesu sledovanosti,“ potvrzuje Ana Logová, která se specializuje na vyhodnocování sledovanosti na televizních obrazovkách. „Koncept jsme odkoukali zcela upřímně od televize Barrandov, která si udržuje stabilní diváckou sledovanost navzdory tomu, že svým divákům servíruje v zásadě cringe odpad. Přesto z nějakého důvodu tento zaručený recept na úspěch v případě naší televizní stanice nefungoval,“ vysvětluje Logová.

Z grafu je patrné, že jen nepatrná část původních diváků se prokousala až do závěrečného dílu

 

Celá situace kolem seriálu Eliška a Damián, se tak nepěkně zamotala. Projekt měl nemalý rozpočet, a televize s ním dokonce počítala jako s hlavním tahounem na podzimních obrazovkách, který měl krom stávajících čumilů přilákat především otrlé diváky telenovel a jiných pořadů bez děje, které mají v zásadě jediný úkol, a to přenést pozornost diváka k dalšímu pořadu, který bude o hodinu později taktéž tvořit výplň kreativního vákua.

Emma Smetana je čerstvou držitelkou prestižního ocenění Kristen Stewart Award, která je udělována obzvláště nadaným hercům, kteří jsou schopni vyjádřit výrazem obličeje všech 37 emocí bez toho, aby pohnuli jediným mimickým svalem.

„Do prvního dílu jsme dokonce nacpali bitku, jakou by mohli závidět i tvůrci StarTreku z roku 1970. Něco takového jednoduše na našich obrazovkách ještě nebylo. Jen samotné přemlouvání Emmy Smetany, aby se uvolila ke hraní v tomto braku, byl prakticky neřešitelný problém. Přesto se kýžený efekt nedostavil, a již po prvním díle jsme zaznamenali dramatický pokles sledovanosti.“ Ana Logová se proto poměrně oprávněně domnívá, že za výrazný propad může ve skutečnosti něco mnohem závažnějšího než prostý fakt, že by se diváci v televizích už nechtěli dívat na scénáristické Guantanamo bay.

 

Světlo do celého případu přinesl až zvýšený počet případů mozkové mrtvice, která se během podzimu začala jako epidemie šířit českými luhy a háji a postihovala především zasloužilé diváky televizních obrazovek. „Rozhodně to nebyl nahodilý jev. Třeba v Brně pomřela během jediného večera polovina domovu důchodců. Že se tak stalo během premiérového vysílání druhého dílu Elišky a Damiána bylo sice do očí bijící, ale v rámci vědecké studie se jednoduše nesmíme spoléhat na náhody. Přesunuli jsme tedy vysílací čas z neděle na pondělí, a pozorovali, co se stane. A co myslíte? No správně. Pomřela i druhá polovina,“ nadšeně popisuje Logová, která neskrývá radost nad tím, že by za klesající sledovanost mohl jiný jev než nezájem diváků. „Jasně. Asi není úplně ideální, abyste si při sledování našeho pořadu přivodili krvácení do mozku, ale ukazuje to spíše na technologický problém, než nezájem o seriál jako takový.“

Ana Logová vyhodnocuje výsledky testu po promítání sedmého dílu

Podle všeho tak závěrečný díl Elišky a Damiána dokoukalo bez újmy na zdraví jen asi 150 osob, přičemž dva lidé ze vzorku již ve vegetativním stavu byli. Každopádně se však jedná dle hodnocení o skvěle zpracované vyvrcholení seriálu, které bohužel skoro nikdo neviděl. Možná i proto počítá Prima s druhou sérií, která bude mít podstatně rozmáchlejší děj, a podobně jako Ordinace v růžové zahradě nabírá koncept nekonečného seriálu pro všechny milovníky špendlíků nabodaných pod nehty. Na druhou sérii se tak můžete těšit již na jaře příštího roku, přičemž je zajímavé, že díky absenci scénáře budou nové díly vznikat rychleji, než budou odvysílány v televizi.



Paralelní listy jsou nejlepší čtení na hajzl hned po složení osvěžovače vzduchu.
Dej stránce lajk a už nikdy se na něm nebudeš nudit!



Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi