Pohřební ústavy kvůli důchodové reformě nestíhají. Pomáha i umělá inteligence Hrobocop

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Nebývalý zájem o pohřebnické služby panuje v posledních týdnech prakticky po celé České republice kvůli důchodové reformě, která žene dobrovolně pod drn tisícovky rentiérů. Po oznámení financování druhé řady seriálu Eliška a Damián navíc poptávku zaplavila nová vlna šílenství, která žene ceny i méně lukrativních parcel posledního odpočinku do astronomických výšin. Citelně se prodlužují i čekací lhůty inhumace. Nápor naštěstí pomáhá alespoň částečně odbourávat umělá inteligence Hrobocop, která díky automatizaci zvládá zastat většinu standardních úkonů ať již v byrokratické, tak i manuální fázi pohřbu.

Automatizace a umělá inteligence jsou recept na úspěch i na vaší poslední cestě

„Mysleli jsme si, že to koronavirem skončí, ale ve skutečnosti pohřebnictví zažívá skutečný boom až teď,“ hovoří s námi o aktuální situaci majitel pohřebního ústavu Rozptyl pan René S. Vaněk. Provozuje jeden z mnoha pohřebních ústavů, které aktuálně mají na několik příštích měsíců zcela obsazené všechny termíny. I Rozptyl proto sáhl po stále populárnější umělé inteligenci, která se v poslední době začíná rozmáhat nejen v průmyslu a obchodování, ale i v běžném životě.

„Nakonec jsme sáhli po řešení společnosti Omni Consumer Products a jeho AI Hrobocop. V rámci výběrového řízení jsme ještě zvažovali nabídku Skynetu, ale jejich T800 má podle předběžných testů nějaké problémy s emočním čipem, a terminuje okolní živé organismy bez ohledu na to, zda inhumovány být chtějí, nebo ne. Co hůř, bez ohledu na to, zda ji vůbec potřebují,“ vysvětluje Vaněk, který je aktuálně majitelem hned tří zbrusu nových Hrobocopů.

T800 je sice designově vyvedenější kousek, během inhumace ale způsobuje zbytečný chaos a bordel, který se musí následně uklízet a dále papírově řešit.

Umělá inteligence Hrobocop je přitom schopna zastat prakticky celou agendu spojenou s posledním rozloučením. Výrobce do nabídky dokonce zakomponoval jednoduchý eshop, který pozůstalým pomůže s výběrem rakve a je schopen doporučit i případnou kremaci, která je s ohledem na rostoucí ceny hřbitovních parcel přede jen výhodnější.

„Asi nejvíce si ale cením neúnavnosti našich pomocníků. Dříve byl jednoduše problém vykopat hrob v mrazech. Hrobocop se neptá. Je jedno, jestli svítí slunce, týden v kuse prší, nebo jsou hluboké mrazy, Hrobocop jednoduše utěší pozůstalé, odslouží zádušní mši a než průvod s rakví dojde na místo posledního odpočinku, vyhrabe dva metry hlubokou jámu, kterou obratem zahrne. Celý proces je díky umělé inteligenci a automatizaci zkrácen z několika dnů na čtyřicet minut,“ popisuje výhody René Vaněk, podle kterého je tak navíc zkráceno obvyklé období otravného truchlení, protože nebožtíky je možné za obvyklé situace odbavit ještě tentýž den.

Silný i citlivý k pozůstalým. To vše je Hrobocop.

„Trochu nám do toho ovšem hází vidle důchodová reforma,“ přiznává Vaněk. Vládní balíček totiž může za to, že se i při rychlém odbavování pohřbů začala tvořit nepěkná kolona čekatelů. „Většina klientů to aktuálně vítá. Jsou rádi, že si ještě s vnoučaty užijí poslední Vánoce a svátky. Očekávám ale, že po Novém roce se začnou čekatelé na inhumaci bouřit kvůli dlouhým čekacím lhůtám,“ obává se majitel pohřebního ústavu.

Denně i třicet kompletních pohřbů. Výkonnost Hrobocopa oproti obvyklým kopáčům je nesrovnatelná.

Ač není umělá inteligence v tomto směru stále dokonalá, pan Vaněk si ji nemůže vynachválit. A to i přesto, že občasně dochází k chybovým vyhodnocením situace, a Hrobocop se omylem pokusí zahrnout krom rakve i pozůstalé. „Nikdo zatím neunikl. A kde není stěžovatel, není problém,“ uzavírá Vaněk, který je názoru, že nebožtík je nejspokojenější zákazník.



Paralelní listy jsou nejlepší čtení na hajzl hned po složení osvěžovače vzduchu.
Dej stránce lajk a už nikdy se na něm nebudeš nudit!



Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi