Bazary se připravují na Black Friday. Tachometry aut stáčejí až o 70%!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Obchodníci po celé republice finišují přípravy na další Black friday. Po povánočním, novoročním, lednovém, valentýnském, jarním, aprílovém a letním Černém pátku přichází další Černý pátek se zaručenými slevami. Celkem se tedy letos jedná již o 47. černý pátek. Zatímco zaměstnanci fyzicky mění cenovky za ty s fiktivními slevami ve výši vyšších desítek procent, na svátek konzumu se připravují i prodejci v automobilových bazarech. Za pomoci aku vrtačky stáčejí tachometry populárních modelů až o zdrcujících 70%. 

Prodejci ojetých automobilů na zákazníky nechystají jen aku vrtačkou omlazená auta, ale vybavují je i speciálními akčními balíčky. Mezi ně patří například akční balíček “Bez koroze”, kdy je všechna koroze na voze zamaskována a naskrz prorezlé prahy jsou zakitovány novinami s moukou. Stočená auta jsou tu zastoupena z více než tří čtvrtin. “Tady akční nabídku tachometru pro toto auto teprve připravujem. Je to po bouračce z Polska. Původně to byl Ford a tahač od Scanie,” ukazuje majitel nejmenovaného bazaru na červený Hyundai, na jehož plakátu za stěračem stojí “Dovezeno z Německa”. Vedle něj stojí šedý Golf lákající na hmotnost sníženou o 40%. “Jo, někdo to otočil přes boudu a teď tam je místo střechy kempingový stolek. Kluci to hodili do barvy a nejde to vůbec poznat,” chlubí se prodejce.

“Prodat v Česku vylítaný auto před smrtí je jednoduchý. Stačí, když je to unavený nafťák, kde sice polovina koní chcípla, ale furt jezdí za 4 a má to aspoň trochu funkční turbo,” popisuje realitu českého trhu s ojetinami prodejce v jiném, taktéž nejmenovaném, bazaru. Údajně stačí, když má auto najeto pod 150 000 Km a je úplně jedno, zda těch 150 tisíc najelo už potřetí. Tento fenomén je ještě umocněn domnělými akcemi a vlezlým marketingem.

Nabídka, které nelze odolat

Na Black Friday se těší i kupující. Mezi nimi například pan Jiří Naivka, který zamýšlí koupit ojetý vůz z vesnického autobazaru. Vyhlédl si modrou Octavii z roku 2013 za akční cenu 399 900,-. Týden zpět stál vůz ještě 100 000,-. Speciální nabídka na Černý pátek je tedy velice vypečená. Vůz je deklarován jako nebouraný a po prvním majiteli. Servisní knížka není k dispozici, jelikož za celých 150 000 km vůz údajně žádný servis nepotřeboval. “Možná před bazarem přespím, aby mi ji někdo nevyfoukl. Kára, co za 150 tisíc kiláků nepotřebovala ani vyměnit olej? Tyvole, to je koupě století,” mne si ruce pan Naivka. Vzápětí se s námi loučí a balí si kempingovou výbavu na přespání před branami autosalonu. Nezbývá nám, než mu popřát hodně štěstí, aby s autem dojel aspoň před barák, než se mu rozpadne, a brzkou výhru ve sportce, aby si nemusel brát třetí japonskou půjčku za účet ze servisu.

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.