Newyorská burza začne od pondělí obchodovat s českým máslem!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

České máslo je ve světě aktuálně komodita s nejrychleji rostoucí cenou, jejíž vzestup překonal i legendární Bitcoin. Prudkého vzestupu si samozřejmě všimnuli i zámořští investoři, kteří se po měsíci sledování ceny rozhodli české máslo zařadit do podobných investičních komodit, jako je třeba zlato, kaučuk nebo ropa.

České máslo vstoupí na světový trh již nadcházející pondělí a bude figurovat na žebříčcích Newyorské burzy (New York Stock Exchange; NYSE). Obchodní jednotkou bude tradičně trojská unce a obchodováno bude v amerických dolarech, aby byla komodita obchodovatelná po celém světě.

Troyská unce (v angličtině Troy weight nebo Troy ounce, česky častěji psáno jako trojská unce) je základní váhová jednotka na národních a mezinárodních trzích stříbra, zlata, platiny a dalších drahých kovů, příp. drahokamů. Název pochází z francouzského města Troyes, kde se v ní poprvé obchodovalo již v období středověku.

1 oz t = troyská unce
1 troyská unce = 1/12 troyské libry = 31,1034768 gramů
České máslo bude na Newyorské burze obchodováno pod zkratkou CZB (Czech Butter)

České máslo je momentálně sledováno co do kvality Evropskou unií, která se stala garantem, že v másle je předepsané procento tuku, a celkové složení obsahuje přímo předepsané látky, které se nesmí lišit oproti původní receptuře. Podvratné a lživé produkty byly takto Evropskou unií prozíravě zakázány. Z pultů tedy zmizelo tzv. pomazánkové máslo, které s máslem nemělo prakticky nic společného. Protože Evropská unie křivárny ráda nemá, ze stejného důvodu v rámci novely zmizely například i křivé banány nebo nestandardně prohnuté rohlíky.

České máslo je investiční zázrak století! Během měsíce stoupla jeho cena téměř na trojnásobek!

Podle investorů je sice pravděpodobné, že po vánoční sezóně poptávka po másle poklesne, na stránku druhou je zřejmé, že o máslo bude i nadále velký zájem. Jednak máslo podléhá zkáze a není možné jej hromadit donekonečna. Máslo tak můžete v rámci záruky spotřebovat, nebo prodat dále. Z ekonomického hlediska tedy nehrozí máselná superinflace, podobně jako je to s neřízeným dotiskem bankovek a jejich postupnou ztrátou na hodnotě. Hodnota českého másla nicméně roste proto, že v unii byly v posledních letech téměř vyhubeny dojnice a mléko do Polska se již nyní dováží z Ruska nebo Mongolska. To se však Evropské unii nelíbí a poměrně ostře protestuje proti tomu, aby bylo máslo z mléka mongolských ovcí nazýváno jako tradiční. Do celé situace se tak znovu namotala i Evropská unie, která však tentokráte hraje do karet České republice.

Ochranné prvky investičního másla zajišťují jeho maximální ryzost

České investiční máslo bude tedy muset splňovat některé náležitosti, které budou Evropskou unií striktně sledovány. Máslo včetně výrobních surovin musí pocházet z České republiky. Každá kostka másla bude mít dokonce evidenční štítek, který bude deklarovat od jaké krávy právě toto balení másla pochází. Každá takto ověřená kostka bude mít na přebalu označení Klasa, coby způsobilost k investici, což bude v rámci lokálních receptur potvrzeno i Evropskou unií s označením „Český výrobek“.

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi