Velký rozcestník po malých Demokratických žumpách

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 10 minut.

Tohle je zřejmě první článek, který na našich stránkách vzniká více či méně na objednávku. Důvodem není nic jiného, než zánik diskusní skupiny Demokratická žumpa, která k dnešnímu ránu měla přes 9.000 členů. A protože se na nás, coby historické zakládající osoby hrne pár opakujících se dotazů a protože dobrá polovina členů je (byla) přímými fanoušky Demokratické žumpy, tento článek by vám na ně měl odpovědět. Alespoň na některé – doufejme. V textu nebudu nikoho obviňovat, ani operovat se všelijakými konspiracemi. Přece jen jsme seriózní médium. Obrázek si však uděláte sami a třeba využijete i náš rozcestník Žump, který vás čeká na konci textu.

Předně se podíváme na samotný vznik Demokratické žumpy. Kredit tomuto názvu náleží panu Zdeňku Ondráčkovi. Osině v zadku demokracie. Mlátičky, která má pro pendrek daleko stejně jako k propisce v případě opisování disertačních prací. Ale to ještě neznamená, aby se tato bezpáteřní krysa nedržela zuby nehty u politického korýtka. Být komunistou přece ještě neznamená mít charakter. Kosa na kámen udeřila, když byl jmenován Ondráček šéfem výboru dozorující na Generální inspekci bezpečnostních sborů. To vedlo k demonstracím a sám Ondráček ve svém afektu nazval účastníky demokratickou žumpou. Je to pojem, který se s odstupem času ustálil do hovorové mluvy a s chutí jej využívá například i vzor ctnosti Miloš Zeman, nebo třeba Jiří Ovčáček.

Založení zájmové skupiny na sociálních sítích tedy bylo spíše otázkou času, než zda se tak stane. Vzpomínám si, že jsem se s Pavlem Zahradníkem počátkem března 2018 bavil o tom, že vyloženě nemám problém takovou skupinu založit, aby byla zaštítěna Paralelními listy, nicméně pod podmínkou, že se on a další admini budou starat o přidávání contentu a samozřejmě i samotný chod.

V tuto chvíli je nutné podotknout, že po zpětné kontrole jsme nebyli první žumpové se svojí skupinou, ale až druzí. Stejně tak po nás vznikly další dvě Demokratické žumpy. Ze čtveřice žump jsme však byli v rámci členu největší (po týdnu cca 2000 členů). Možná to bylo i tím, že jako jediní jsme měli od počátku vizi toho, kam se chceme s žumpou dostat. Předně pak diskutovat o politických problémech napříč politickým spektrem, ideálně přímo s politiky. Nic z toho se nestalo, snad jen krom toho, že na Žumpu se nalepil Zdechovský, ale ten je na sociálních sítích něco jako španělská chřipka ve Střední Americe za dob kolonizace. Krom toho tam byly pochopitelně i další postranní úmysly, ale ty se zde nedozvíte. Část z nich na vás vyskočí snad ještě během tohoto týdne, protože Paralelky se dostanou do další fáze existence.

V zásadě se začaly první neshody objevovat v rámci týmu PL a týmu adminů až někdy po půl roce. Jednalo se především o vizi, kam Demokratická žumpa směřovala. Stejně tak bylo opakovaně vytýkáno propojování stránek se skupinou na bázi admin, přestože tato proprieta plnila jeden z bezpečnostních prvků v rámci neshoditelnosti skupiny. Vzájemné nedorozumění vyvrcholilo na jaře tohoto roku, když jsme situaci nejprve probrali interně v redakci, následně řekli své podmínky (které vyslyšeny nebyly) a z Demokratické žumpy v naprosté slušnosti na obou stranách odešli. Nutno podotknout, že po našem odchodu byly vědomě či nevědomě odstraněny všechny bezpečnostní prvky a skupina se tak stala velmi snadno napadnutelnou. Lví podíl na tom měli samozřejmě i konkrétní afektovaní jedinci, kteří cíleně reportovali obsah skupiny a členové byli průběžně blokováni i za naprosto nezávadný obsah.

Po našem odchodu jsme založili diskusní skupinu La Tribuna (která měla alespoň částečně odkazovat na Žumpu punem Latrina) a pokusem zavést původní ideu, která v původní skupině nefungovala. Ač stránka není poháněna hypem, který vyvolal Ondráček, myslím si, že se koncept aktuálně poměrně daří.

A takto to fungovalo zhruba dalšího půl roku. Až do chvíle, kdy mezi adminy devítitisícové skupiny nastal rozkol. Shodou okolností na velmi podobném důvodu, proč jsme Žumpu opustili sami. Vyústěním bylo, že administrátoři Straka a Chládek vyrazili administrátory Zahradníka a Křivánkovou. Na to odejití admini zareagovali velmi originálně tím, že založili Demokratickou žumpu s pořadovým číslem 5. V rámci přelévání sil měla skupina dnes ráno zhruba 500 členů. To bylo v době, kdy Demokratická žumpa s pořadovým číslem 2. zmizela z Facebooku. Bez předchozího varování. Z minuty na minutu. Zcela logicky začaly vznikat různé teorie o tom, co se vlastně stalo. Jednou z nich je, že ačkoliv jsme coby PL ze skupiny odešli, i nadále jsme měli práva k tomu, aby byla skupina zrušena. Zní to super, ale zklamu vás. Zas tak propracovaný Facebook není, aby udělal zakladateli zadní vrátka. A pokud bychom se mstít chtěli, uděláme to dávno a nebudeme čekat na to, až se Žumpa začne kousat mezi sebou sama. Připouštím nicméně, že mi zmizení Demokratické žumpy vyřešilo problém z eventuálního leaku mé identity. Osobní údaje jsem sice před předáním odstranil, ale stále bylo možné konkrétním způsobem dohledat, kdo skupinu založil. A svoji identitu si chci ještě pár měsíců nechat v módu pasivní agresivity.

Co vás zřejmě napadne je, že by šla žumpa nějakým způsobem vrátit. Odkázat se na nějakého admina Facebooku a zažádat o přezkoumání. Nešlo. To, co se stalo, jde volným způsobem přeložit jako konečné řešení, během kterého mizí stránky, skupiny a s nimi z FB i jejich zakladatelé. Možná si vzpomenete, že nás v září 2018 postihl asi týdenní unpublish. Ten byl na základě četných reportů v contentu -ovšem s možností odvolání, které nám vyšlo. Podobně to měl například v březnu autor Oprásků, který měl také “jen” unpublish. Ale pak jsou tu reporty, které necílí na content jako takový, ale na stránku/skupinu jako objekt. A k tomu je potřeba síla čítající desítky lidí během časového horizontu v řádu hodin (správně, jde o reporty, ne iniciativu jednoho člověka). Zde můžete poukázat na konkrétní problém (šikana etc), UI ji vyhodnotí jako validní.  A to je bohužel tak hloupé, že se nepozastavuje se nad faktickými pointy zda obsah je nebo není šikana. Dosáhnou reporty konkrétní hodnoty koeficientu vůči velikosti stránky/skupiny, algoritmus vyhodnotí operaci jako nutný zásah a bez obhajoby a soudce vykoná popravu. Odvolání? Formulář, který nikdo nečte. Doby, kdy lidi nadávali na Indy, že nedělají svoji mizerně placenou šichtu v Díli, jsou hluboká historie roku 2015. Kompletní správa a mechanismy FB jsou dnes řízeny algoritmy. Podle toho to také vypadá.

Na zničení Demokratické žumpy reagovalo duo adminů Chládek & Straka opět velmi originálně. Založením Demokratické žumpy verze 6.

Rozkoly mezi jednotlivými Žumpami tu v tomto článku řešit nehodlám. Bylo by dobré, aby si každý čtenář udělal obrázek sám. Berte tento článek nicméně jako rozcestník pro osiřelé členy, protože pro mnoho lidí byla Demokratická žumpa denním zdrojem zábavy. Měli jste tam své oblíbence i nemesis, a to se aktuálním splitem polarizovalo. Přestože většina z vás zřejmě zvolí variantu cest vícero Žump, zde máte možnost připojit se k té (těm) konkrétním.

Žumpy řazeny chronologicky dle data založení:

1.) Demokratická žumpa (ta slušná – 6.3.2019) – humory, hnusárny, memárný a jiný úchylárny se tu moc nenosí


2.) Demokratická žumpa (ta jediná a pravá) – zrušeno 6.11.2019


3.) Demokratická žumpa (zrušena 01/2019)


4.) Demokratická žumpa (zrušena 05/2019)


La Tribuna – vedená Paralelními listy


5.) Demokratická žumpa (ta Zahradníkova – 4.11.2019)


6. Demokratická žumpa (ta Strakova s Chládkem – 6.11.2019)

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi