Jak zdebilnit národ (část osmá): Koronavirus – čínský dar

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 64 minut.

Už asi měsíc sleduji, jak se celý svět vypořádává s pravděpodobně nejsledovanější nákazou od španělské chřipky. Nutně neříkám nejnebezpečnější, protože je celá řada nemocí, která si za dobu svojí existence připsala na konto mnohem více křížků. Každopádně je to situace, která by se rozhodně podceňovat neměla, protože může skončit prakticky stejně blbě jako v Itálii kdekoliv ve světě. Příkladem mohou být například Spojené státy, které se stávají kvůli žalostné lékařské podpoře reálnou časovanou bombou. Dlouho jsem přemýšlel, jak celé Debilnění pojmout. Materiálu mám asi na deset A4 stran a i když velkou část vyházím, je velmi pravděpodobné, že to z celého cyklu bude ten nejdelší díl. Navíc je to pro všechny poměrně složité téma. Jak na orientování se ve faktech a souvislostech, tak i emočně a je mi jasné, že se v průběhu psaní zase příšerně naseru a splaší se mi tužka. Nakonec jsem se rozhodl pro verzi chronologického popisu situace, který bude podle dat sledovat chování tří států a to Číny, České republiky a Spojených států. Ve všech třech případech platí, že můžeme zřejmě děkovat zázraku za absenci většího počtu obětí. Míra neschopnosti je totiž alarmující a lidé mají zejména v období voleb tendence zapomínat a vzpomenout si jen na to, že Andy důchodcům přidal ze státního rozpočtu na důchody a dal jim levné jízdné. A z historie víme, že národ který zapomíná, je odsouzen své chyby opakovat. Pohodlně se tedy usaďte, dnes to bude „trochu“ delší.

Příběh koronaviru se pochopitelně teprve píše. Nejde odhadnout, jak dlouho tu s námi nákaza bude. Zda pár měsíců, rok, nebo bude trvat několik let, než se ji zbavíme. Jasné ani není, zda bude mít COVID-19 podobné zastoupení v běžných nemocech, podobně jako například „obyčejná“ chřipka. Dnes je to přesně čtvrt roku od chvíle, kdy se svět poprvé dozvěděl o nové nemoci, která obchází Čínu. Přesto se nepodařilo spolehlivě najít ani pacienta nula, ani zdroj skutečné nákazy, za což může zejména poněkud tajnůstkářský přístup Číny.

Svět je konfrontován nemocí s původem od netopýrů již po několikáté v posledních dvou dekádách. Svalovat přitom vinu na netopýry by bylo krajně přezíravé. Raději si položte otázku, proč nákazy jako SARS nebo COVID-19 vznikají právě v Číně.

Předpokládá se, že původcem nemoci je netopýr. Ostatně, vždy v tom má prsty. SARS, MERS, ebola, koronavirus, španělská chřipka, ptačí chřipka nebo prasečí chřipka. Prostě nemoci, které jsou nám v posledních letech důvěrně známy a jejich výskyt je stále častější. Přesto není znám případ, kdy by se nemoc přímo šířila z netopýra na člověka. Vždy tu byl nějaký mezihostitel. Drůbež, prasata, prostě cokoliv, co mohlo být nemocí netopýra kontaminováno. Dnes se zraky vědců upírají na ohroženého luskouna, který je do Číny pašován z Asie a Afriky a v tradiční čínské medicíně se jeho šupiny používají například proti hnisání nebo paralýze. Čína je celkově podezřele často označována za původce těchto nemocí. Svůj nesporný podíl na tom má fakt, že vnímání průměrného Číňana na pojem „tohle chci sníst“ je mnohem obsáhlejší než ve zbytku světa. V praxi by šel popsat asi jako „sežeru vše, co se pohne“. Když k tomu přičtete žalostnou hygienu na čínských trzích, která tam vlastně ani neexistuje, působí Čína jako ideální líheň pro konec světa v podobě nějaké ošklivé nákazy. Je si toho vědoma i Čína, která v polovině března zahájila celosvětovou masivní kampaň proti tomu, aby byla čínská chřipka nazývána čínskou chřipkou.

Luskounům se věnují celosvětová média v souvislosti s čínskou tradiční medicínou už od roku 2010. S tím, jak se luskoun stával více a více ohroženějším druhem, byla slyšet stále častěji otázka, zda bude tento hmyzožravec dalším tvorem, který vyhyne kvůli “zvláštnímu” přístupu Číňanů sežrat vše, co se pohne (ideálně, když se to ještě hýbá). Teď ovšem zřejmě luskouni zaútočili ze zálohy.

Má to ovšem malý háček. Informace se dnes po světě šíří podstatně rychleji, než před nějakými sto lety a žijeme v době, kdy si potrpíme na určování země původu. Mozzarella je italská, řecký jogurt je řecký a čínská chřipka je čínská. Stejně tak pomazánkové máslo musí obsahovat máslo, dětský olej vymačkané děti a ježkovy voči společně s Kristovou nohou jsou bohužel jedna z mála děr na trhu, kdy se poptávka ještě nepodařila zamáznout. Svět se díky čínskému mlsnému jazýčku potápí zpět do temného středověku, kde jde humanismus stranou a Čína k tomu nezaujala absolutně žádnou odpovědnost. O to více ale začala okolo sebe kopat. Před sto lety to bylo se španělskou chřipkou podobné. Také se ji začalo říkat španělská a ne čínská jen proto, že o ni po půl roce od vypuknutí informovali poprvé Španělé. Osobně jsem pro, aby se zejména v podobných případech nazývaly věci pravými jmény. Klidně jim dávejme pořadová čísla, aby se v nich lépe orientovalo. Koronavirus je čínská chřipka vol. 5.

Přesto by svět dnes mohl vypadat jinak, kdyby vlády přijaly odpovědnost hned na začátku a nespoléhaly se na to, že to nějak dopadne.

  • 1.12.2019 – Čína; Wu-chan
    Pět dní poté, co se u ženy projevily první příznaky, byla hospitalizována na oddělení izolace. Jedná se vůbec o první případ, kdy byla tato nákaza pozorována. O celé dva týdny dříve, než údajný pacient 0, který byl ovšem již několik měsíců v kómatu. V obou případech platilo, že ani jeden nepřišel do přímého styku s trhem, který je označován jako zdroj nákazy.

 

  • 21.12.2019 – Čína; Wu-chan
    Wu-chanští lékaři si začínají všímat podezřelého nárůstu případů zápalu plic s neznámou příčinou.

 

  • 25.12.2019 – Čína; Wu-chan
    Personál dvou nemocnic je podezřelý z nakažení virovou pneumonií a je v karanténě. Zhruba v tu dobu si podle časopisu New England Journal of Medicine další nemocnice všimly exponenciálního nárůstu případů, které mohou mít spojitost s trhem Huanan Seafood.

 

  • 30.12.2019 – Čína; Wu-chan
    Doktor Li Wenliang zasílá skupině dalších lékařů varování před nemocí, která se symptomy podobá akutnímu respiračnímu syndromu SARS a vyzývá je, aby přijali maximální možná opatření proti nákaze.

 

  • 31.12.2019 – Čína; Wu-chan
    Městská zdravotnická komise vydává prohlášení, že se zatím nepodařilo prokázat přenos nemoci z člověka na člověka. To je naprostý opak zkušeností lékařů, kteří přišli ve Wu-chanu s pacienty do kontaktu. Dva lékaři jsou již mezi nakaženými.Tři týdny poté, co lékaři poprvé zaznamenaly případy nemoci, Čína kontaktuje Světovou zdravotnickou organizaci.Tao Lina, odborník v otázce veřejného zdraví a bývalý vysoký úředník Šanghajského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí prohlásí v médiích, že se domnívá, že nemoc je možné díky propracovanému klinickému lékařství zastavit dříve, než způsobí epidemii.

 

  • 01.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Bezpečnostní úřady vydávají předvolání doktora Li Wenliaga a obviňují jej z šíření poplašných zpráv. O dva dny později podepisuje na policejní stanici prohlášení potvrzující jeho přestupek se slibem, že nebude páchat další protiprávní činy. Dalších sedm lidí je za podobné obvinění zatčeno a jejich osud není znám.Podle studie New York Times o údajích mobilních telefonů z Číny jen v tento den opustí Wu-chan 175 000 lidí. Podle výzkumné firmy OAG má přímé lety s Wu-chanem 21 zemí. Za první čtvrtletí roku 2019 cestovalo 13 000 osob do států na americké půdě, což je téměř 4 500 měsíčně. Americká vláda nařizuje zákaz cizincům cestujícím z Číny vstoupit na půdu po dobu následujících třiceti dnů.

 

  • 02.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Lékařům se podařilo spojit pouze 27 z 41 infikovaných pacientů s výskytem na trhu s (nejen) mořskými plody což naznačuje, že se virus šíří mezi lidmi i mimo trh.

 

  • 03.01.2020 – Čína
    Čínská národní zdravotní komise nařídila institucím nezveřejňovat žádné informace týkající se neznámé choroby a nakázala laboratořím, aby zničily všechny vzorky a dokumentaci. Wu-chanská městská zdravotnická komise vydává další prohlášení ve kterém opakuje, že neexistují potvrzené případy přenosu z člověka na člověka.

 

  • 05.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Městská zdravotnická komise vydává aktualizovaný počet případů, ale opakuje, že není potvrzený případ přenosu z člověka na člověka.

 

  • 06.01.2020 – USA
    The New York Times zveřejňuje svoji první zprávu o viru a prohlašuje, že ve městě Wu-chan je 59 lidí postiženo nemocí podobné pneumonii.CDC (Centers for Disease Control and Prevention) v tento den také vydává varování prvního stupně (nejnižší ze tří úrovní) a doporučuje cestovatelům do Wu-chanu, aby se vyvarovali kontaktu s mrtvými i živými zvířaty, protože příčina a způsob přenosu zatím nejsou známy. CDC v tento den nabídla Číně taktéž výzkumný tým, který však Čína odmítla.

 

  • 08.01.2020 – Čína
    Čínské lékařské úřady tvrdí, že zahraniční zprávy o šířící se nemoci jsou přehnané. Čína znovu opakuje, že neexistují důkazy o tom, že by se nový virus snadno šířil mezi lidmi, a že by mohl pacienty ohrozit na životě.Světová zdravotnická organizace (WHO) v oficiálním prohlášení chválí Čínu za zvládání nových ohnisek nákazy, což označuje jako „pozoruhodný úspěch“. WHO aktuálně nedoporučila žádné cestovní nebo obchodní omezení, neboť situaci v rukách Číny pokládá za zvládnutelnou.

 

  • 10.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Doktor Li Wenliang, který své kolegy koncem roku roku informoval o možné nákaze, se nakazil koronavirem od svého pacienta.The New York Times cituje prohlášení Wuhanské měszské zdravotní komise a jejich tvrzení, že neexistuje důkaz o šíření nemoci z člověka na člověka.

 

  • 11.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Zdravotnická komise vydává aktualizaci, podle které 739 blízkých kontaktů nakažených, včetně 419 zdravotnických pracovníků bylo izolováno a od 3. ledna v Číně není evidován žádný nový případ. U zdravotnického personálu taktéž nebyla zjištěna žádná infekce, což jen potvrzuje důvodné podezření, že virus se nešíří z člověka na člověka.V provincii Hubei (kam spadá Wu-chan) začíná čtyřdenní setkání politických vůdců. Koronavirus během těchto dnů zmíněn nebyl.

 

  • 12.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Doktor Li Wenliang je hospitalizován. Jeho stav se v následujících dnech zhorší natolik, že musí být připojen na ventilátor.

 

  • 13.01.2020 – Thajsko
    Nákaza se projevila u ženy, která přicestovala z čínského Wu-chanu. Trh označený jako zdroj nákazy nenavštívila. Podle lékaře navštívila žena jiný trh, kde byla ovšem zvířata porážena a prodávána také.

 

  • 14.01.2020 -Čína; Wu-chan
    Úřady vydávají další prohlášení, v němž prohlašují, že mezi blízkými kontakty nakažených nebyly nalezeny žádné nové případy. Jedná se bohužel o další lež. Lékařům je totiž znám už případ ženy z počátku prosince, který si vyžádal nejen její život, ale i život muže který na trhu v poslední době vůbec nebyl.WHO opakuje hodnocení Číny. Předběžná šetření provedená čínskými úřady nedokazují, že by se virus přenášel z člověka na člověka.Je téměř šest týdnů od prvního známého případu nákazy.

 

  • 15.01.2020 – Japonsko
    Japonské ministerstvo zdravotnictví informuje, že mají prvního pacienta, u kterého se projevila nová nemoc. Uvádí, že nakažený v Číně žádný trh nenavštívil, pacient zároveň připouští, že byl v Číně v kontaktu s osobou se zápalem plic.Wuhanská městská zdravotnická komise začíná pozvolna měnit svá prohlášení. V nové verzi připouští, že existuje možnost omezeného přenosu z člověka na člověka, ta je ale extrémně nízká.

 

  • 14. – 16.01.2020 – Itálie
    Ze severní Itálie se do Číny vrací několik tisíc pracovníků oděvního průmyslu. Chtějí v Číně oslavit Nový rok a pak se vrátit.

 

  • 17.01.2020 – USA
    CDC a Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost a ochranu hranic oznamují, že cestující z Wu-chanu budou podrobeni vstupní kontrole příznaků spojených s 2019-nCoV, a jejich lety budou odkloněny na letiště v San Franciscu, New Yorku a Los Angeles.Denní aktualizace nakažených ve Wu-chanu informuje, že v lékařské péči je 98 nakažených. Mezi blízkými kontakty pacientů nejsou sledovány žádné případy.

 

  • 18.01.2020 – USA
    Prezident se svými poradci poprvé probírá problematiku koronaviru. Podle nejmenovaného zdroje deníku Washington post Donalda Trumpa nejvíce zajímalo, kdy bude obnovena dodávka elektronických cigaret a náplní.Přestože úřady Wu-chanu vědí o nakažlovosti koronaviru, městské úřady umožní 40 000 rodinám shromáždit se a sdílet jídlo při tradičním lunárním novoročním banketu.

 

  • 19.01.2020 – Čína
    Čínská národní zdravotnická komise prohlašuje, že virus je stále možné předcházet a je kontrolovatelný. WHO aktualizuje své dřívější prohlášení. Není dostatek informací, ze kterých by šlo vyvodit definitivní závěry o tom, jak se nemoc přenáší. Stejně tak je nedostatek informací o klinických vlastnostech, rozsahu, nebo jejím zdroji.

 

  • 20.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Městská zdravotnická komise naposledy prohlašuje ve svém denním hlášení, že mezi blízkými kontakty nakažených nejsou žádné nové případy.Později téhož dne Čínský národní zdravotnický výbor, který vyšetřoval ohnisko nákazy, potvrdil, že přenosem z člověka na člověka byly zjištěny dva nové případy v provincii Guangdong, kde byl nakažen zdravotnický personál.

 

  • 21.01.2020 – USA
    Spojené státy hlásí svoji první oběť koronaviru. Je jím americký rezident, který se před šesti dny vrátil z Číny.

 

  • 22.01.2020 – Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebrevesus nadále chválí počínání Číny v boji proti nové nákaze. Oceňuje spolupráci čínského ministra zdravotnictví, se kterým osobně během předchozích týdnů několikrát hovořil.WHO po několikadenní terénní návštěvy Wu-chanu došla k názoru, že ve městě může probíhat přenos z člověka na člověka. Podle delegace by měla být věnována zvýšená pozornost hygieně rukou a dýchacích cest. Stejně tak by mělo být zabráněno shromažďování lidí.Po zasedání Pohotovostního výboru WHO členové nedokáží najít shodu v tom, zda je, či není nová nemoc vážným problémem pro celý svět.Americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro televizi CNBC na Svétovém ekonomickém fóru v Davosu ve Švýcarsku prohlašuje, že „Amerika má situaci plně pod kontrolou. Je to jeden člověk z Číny. Máme to pod kontrolou. Bude to v pořádku.“

 

  • 23.01.2020 – Čína; Wu-chan
    Úřady oznamují první kroky v karanténě města Wu-chan. Lidé mají osm hodin na to, aby se navrátili do svých domovů. Odhaduje se, že Wuchan během těchto osmi hodin opustilo několik set tisíc obyvatel. Další statisíce až miliony obyvatel se ve Wu-chanu pohybovali v rámci oslav Čínského nového roku.Čína zahajuje ve Wu-chanu stavbu nové provizorní nemocnice pro pacienty nakažené koronavirem.
Svět obletěly snímky nemocnice budované v rekordně krátkém termínu.
  • 24.01.2020 – USA
    Druhý případ nákazy je v Chicagu. Následují další případy v Los Angeles, Orange County a Arizoně. Donald Trump tweetuje „Všechno bude fungovat dobře.“

 

  • 27.01.2020 – Čína
    Čínský prezident Si Ťin-pching žádá, aby lidé v rámci omezení nákazy nebazírovali na byrokratických postupech. Vláda se na sociálních sítích a v médiích chlubí snímky první dostavěné budovy nové nemocnice. Jedná se o podvrh. Na snímku je zobrazen bytový dům ve městě Čching-tao, necelých tisíc kilometrů vzdáleném od Wu-chanu.
Skutečná nemocnice byla dokončena “až” o několik dní později. Toto je obytný dům.
  • 28.01.2020 – Česká republika
    Opoziční poslanci chtěli v úterý v úvodu schůze slyšet od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), jaká opatření Česko přijalo nebo přijme kvůli koronaviru. Poslanci ANO, ČSSD a komunistů však debatu neumožnili.

 

  • 30.01.2020 – USA
    Donal Trump tweetuje: „Myslíme si, že to máme velmi dobře pod kontrolou. V tuto chvíli máme v této zemi jen velmi malý problém.“

 

  • 01.02.2020 – Čína; Wu-chan
    Čínský lékař Li Wenliang, který je od poloviny ledna v nemocnici na ventilátoru, je pozitivně testován na koronavirus.

 

  • 03.02.2020 – Česká vláda schválila finanční pomoc Číně v hodnotě deseti milionů korun na boj s koronavirem. Pomoc od českých firem neohrozí dostupnost ochranných pomůcek na českém trhu, říká ministr zahraničí Tomáš Petříček.

 

  • 04.02.2020 – Z Číny do Francie přilétá speciál s pěti českými občany na palubě.

 

  • 06.02.2020 – Li Wenliang umírá na komplikace způsobené virovou infekcí.

 

  • 07.02.2020 – Twitter; Donald Trump
    „… jak se počasí začíná zahřívat a virus se snad stává slabším a pak zmizí.”

 

  • 10.02.2020 – Čína
    V Číně se nachází aktuálně přes 40000 nakažených novým koronavirem.
    Twitter; Donald Trump: „Myslím, že virus bude – bude v pořádku.“

 

  • 11.02.2020
    Světová zdravotnická organizace (WHO) rozhodla, že nový typ koronaviru se bude jmenovat COVID-19. Objevují se první odhady, podle kterých by se nemocí mohlo nakazit postupně až 60 % populace.

 

  • 12.02.2020 – Česká republika
    Prezident Miloš Zeman požádal premiéra Andreje Babiše, aby vláda schválila vyslání armádního speciálu s humanitární pomocí do Číny. Poveze pomoc na boj proti koronaviru z krajů či firem. Vlastní sbírku pořádá i Pražský hrad.
    WHO obrací rétoriku. Nastává čas bojovat. Koronavirus je nejhorším nepřítelem lidstva.

 

  • 13.02.2020 – Česká republika
    Vláda schválila, že do Číny zašle jako humanitární pomoc 4,5 tuny zdravotnického materiálu. Ten je převážen do Vídně na překladiště. Čína mění metodiku počítání nakažených. Skokově přibylo 13302 nových případů.

 

  • 14.02.2020 – Twitter; Donald Trump
    „Máme v zemi velmi malé množství lidí, právě teď, s tím. Je to kolem 12. Mnoho z nich se zlepšuje. Někteří jsou již plně zotaveni. Takže jsme ve velmi dobré kondici.”

 

  • 15.02.2020 – Francie
    První oběť koronaviru v Evropě. Ve Francii podlehl nemoci COVID-19 čínský turista z oblasti Chu-pej

 

  • 17.02.2020 – Česká republika
    Do Číny odlétá společně s dalším nákladem i česká humanitární pomoc. Děje se tak téměř po třech týdnech od chvíle, kdy o ni Čína oficiálně požádala. Podle nepotvrzených informací je zasílána pomoc v době, kdy je už Čína soběstačná a přebytek výroby dokonce prodává Jižní Koreji.
    Pětici Čechů, která se počátkem měsíce vrátila z Číny skončila karanténa.

 

  • 18.02.2020 – Čína
    Pevninská Čína hlásí nejnižší nárůst nakažených od konce ledna. Předpokládá, že epidemie je na ústupu.

 

  • 19.02.2020 – Twitter; Donald Trump
    „Myslím, že to vyjde dobře. Myslím, že když se dostaneme do dubna, v teplejším počasí, to má velmi negativní dopad na tento a ten typ viru. Pojďme se tedy podívat, co se stane, ale já myslím, že to vyjde dobře.“

 

  • 21.02.2020 – Itálie
    Itálie hlásí 20 nakažených koronavirem. Je to skokový nárůst 17 pacientů od 6. února. Na konci měsíce jich bude už více než tisíc.

 

  • 22.02.2020 – Itálie
    V Itálii umírají první dva Evropané na nový koronavirus.

 

  • 24.02.2020 – Česká republika
    Společnost Respilon informuje, že se jí v Číně “ztratilo“ 750 tisíc roušek z nanovláken, které splňují limity FFP3. Jednatelka společnosti Jana Zimová se obává, že byly znárodněny čínskou vládou.
    Twitter; Donald Trump: „Koronavirus je v USA velmi dobře pod kontrolou.Jsme v aktivním kontaktu s každou z postižených zemí CDC a Světová zdravotnická pracují velmi chytře a tvrdě. Akciový trh se mi začíná velmi líbit!“

 

  • 25.02.2020 – Česká republika
    Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jsou nemocnice na boj s koronavirem připraveny.
    Twitter; Donald Trump: „Můžete se zeptat na koronavirus, který je v naší zemi velmi dobře pod kontrolou. Máme s ním velmi málo lidí a lidé, kteří ho mají, se zlepšují. Všichni se zlepšují. Pokud jde o léčbu, myslím si, že děláme skvělou práci.“

 

  • 26.02.2020 – Česká republika
    Stále více lékáren a prodejen se specializovaným sortimentem hlásí, že roušky i dezinfekce je vyprodána.
    USA; Donald Trump: „Kvůli všemu, co jsme udělali, je riziko pro Američany velmi nízké. … Když máte 15 lidí, během pár dní se sníží téměř na nulu. To jsme udělali docela dobře.“ Mluví pravděpodobně o negativních výsledcích testů, jenomže ty jsou podle CDC vadné, jak v tento den informuje.

 

  • 27.02.2020 – Česká republika
    Nepropadejte panice, apeluje Vojtěch. Koronavirus není mor, dodává Prymula. V zemi se zavádí první “opatření“. Každému českému občanovi, který se vrátí ze zahraničí přijde SMS, která ho odkazuje na web ministerstva zdravotnictví. Andrej Babiš si v rámci PR fotí na hraničním přechodu s ceduli, kterou tam osobně přivezl. Jiná opatření nejsou třeba. Vídeň hlásí prvního nakaženého. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář jedná v Číně s čínským vicepremiérem Chu Čchun-chuou o další české humanitární pomoci. Do Číny ji přepraví speciál české armády. Na webu Pražského hradu to uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Letadlo by mělo odletět v neděli 1. března, do Číny pomoc dorazí 2. března.

  • 28.02.2020 – Česká republika
    Zemí se začíná šířit panika. První poplašení občané berou obchody útokem. Kupují trvanlivé potraviny, rýži, mouku a toaletní papír. Nákupy za 12000 korun nejsou výjimkou.
    USA; Donald Trump – „Myslím, že si vedeme opravdu dobře. Jsme připraveni na to nejhorší, ale k tomu nedojde.“ A později „Zmizí to. Jednoho dne je to jako zázrak, zmizí.“ A ještě později „Je to jejich nový hoax.“

 

  • 01.03.2020 – Česká republika
    Adam Vojtěch během tiskové konference potvrzuje, že Česká republika má první tři potvrzené případy onemocnění koronavirem. Propuká druhá vlna paniky. Média žádají, aby čtenáři/diváci nepanikařili. Televize Nova jako vždy exceluje, když žádá, aby lidé nepanikařili a do toho pouští reportáže s prázdnými regály a dramatickou hudbou.
    Trio Nejedlý, Mynář, Tvrdík (pumpař, vlekař, trafikant) se vrací z Číny. Česko poslalo do Číny jako humanitární pomoc dalších 43 tisíc respirátorů.

 

  • 02.03.2020 – Česká republika
    Čtvrtý nakažený. Prodavačky si začínají stěžovat na vyčerpání. Koronavirus přerušuje natáčení nekonečného seriálu ulice. Tvrdík a Mynář skončili v karanténě. Ačkoliv je Čína pokládána jako epicentrum nákazy, z nějakého důvodu vláda není názoru, že by proti této zemi měla být povinná opatření. Toho využívá Nejedlý. Fotografie ho zachycují při kreativním parkování v centru Prahy i během návštěvy asijské restaurace.

  • 03.03.2020 – Česká republika
    Poslanci na úterní schůzi řešili, jak je Česká republika připravena na případnou nákazu koronavirem. Od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) si vyslechli aktuální informace. Opozice kritizovala vládu, že přijímá nesmyslná opatření.

 

  • 04.03.2020 – Česká republika
    Česko má další tři případy nakažení koronavirem. O jednom případu informuje pražský primátor Zdeněk Hřib. Má jít o matku dětí ze základní školy na Praze 6. Podle epidemiologa Romana Prymuly žena podstoupila neoficiální test v soukromé laboratoři, který byl pozitivní, jak uvedl pro server iROZHLAS.cz. Výsledek ale ještě musí oficiálně ověřit Národní referenční laboratoř. Dvě třídy byly kvůli tomuto případu izolovány, oznámila škola na webu. Na primátora se snese kritika, neboť prý šíří poplašné zprávy, podporuje nezávislou laboratoř a postupuje nekoordinovaně s ministerstvem zdravotnictví. Vzorek zpracovaný laboratoří Tilia se v odpoledních hodinách nakonec potvrdí jako opravdu pozitivní. Podle rozhodnutí vlády v Česku zatím neexistuje důvod pro omezení velkých akcí kvůli koronaviru. Ty nad 5 000 lidí budou pořadatelé hlásit hygienikům.
    Vláda zakázala vývoz roušek a desinfekce. Byla určena maximální prodejní cena.

 

  • 05.03.2020 – Česká republika
    Testy na potvrzení nákazy koronavirem už nebudou podmíněny návštěvou některé z rizikových oblastí, ale budou dělány všem, u nichž tak rozhodne hygienik či lékař. Ve čtvrtek to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
    Soukromá laboratoř Tilia pod vedením Soni Pekové odhaluje druhý případ koronaviru v České republice.
    Ministr zahraničí Petříček odmítá, že by v pořadí již druhá humanitární pomoc Číně zvětšila díru na českém trhu. „Nemyslím, že by to oslabovalo český trh. Musíme dostat pod kontrolu situaci v Číně, kde je rozsah nákazy největší. Do značné míry je to symbolické gesto,“ řekl.

 

  • 06.03.2020 – Česká republika
    Česko konečně zavádí opatření proti dalšímu šíření koronaviru. Jsou bezzubá a slouží spíše jako placebo pro uklidnění šumícího davu.
    – Jsou zrušeny přímé lety s Itálií. Ta je vyhodnocena jako největší evropské ohnisko nákazy. Z Itálie se nově dostanete pouze s přestupem. Nejrychlejší a nejkratší spoj je přes Paříž. Výsledkem je fakt, že potenciálně nakažení cestující z Itálie potkají v Paříži další stovky, možná tisíce dalších lidí, které mohou nákazu předat, případně ji zde získat.
    – Do schránek milionů občanů bude doručena masivní letáková kampaň.
    – Na hranicích se zavádí namátkové kontroly. Lidem zde bude měřena teplota, zda nemají horečku. Přestože se toto opatření ukázalo být jako neefektivní při útěku lidí z Číny, kteří si horečku sráželi Paralenem. Známá je fotka, která obletěla svět, kdy se čínská občanka chlubila v pařížské kavárně, že se jí z Číny podařilo utéct, když si srazila teplotu. Opatření na hranicích navíc předpokládá, že cestujícímu se už začaly projevovat příznaky nákazy. Přitom inkubační doba koronaviru se pohybuje mezi 4-14 dny, přičemž plně infekční je pacient již celé dva dny před prvními příznaky.
    – Zavádí se povinná karanténa v délce 14 dnů pro občany České republiky, kteří cestují z Itálie. Pro další ohniskové státy jako Irán, Jižní Korea nebo Čínu, stále ještě největší zdroj nákazy, toto opatření neplatí. Povinná karanténa se z nějakého důvodu nevztahuje na řidiče mezinárodní kamionové dopravy. Stejně tak občané Itálie, kteří do České republiky přicestují, se mohou pohybovat bez omezení.
    – Vláda dává společnostem doporučení, aby svým zaměstnancům umožnili práci z domova. Návrh sklidí u většiny národa vlnu pobavení.Absurdní závěr má odhalení dvou pozitivních vzorků na koronavirus soukromou laboratoří. Přestože je to jediné soukromé zařízení, které ukázalo, že vzorek umí odhalit i spočítat jeho sílu, pokračovat nesmí. Ministerstvo zdravotnictví sice uznalo, že nastal čas dát lidem možnost se testovat v soukromých laboratořích, ale mezi požadavky na takové pracoviště uvedlo smlouvu s pojišťovnou, což zrovna laboratoře Tilia nemají. Zatímco ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznamuje, že v Česku je celkem 19 nakažených, přidává informaci, že Soňa Peková „podle všeho odebrala vzorky velmi nestandardním způsobem, takže paní doktorka je nyní v karanténě Na Bulovce. Je tam velké riziko, že se nakazila od pacienta, který nakonec byl pozitivní.“ Hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová mu přitakává. „Sama si uvědomila, že to nebylo úplně v pořádku.“Soňa Peková následně zprávu dementuje jako lživou.
    „Nebyla jsem v karanténě a těším se dobrému zdraví. Teď jsem doma a chystám se zase do práce. My nemáme odběrné místo pro molekulární biologii, vzorky k nám přicházejí pečlivě zabaleny. Tak ho také přinesl pán, kterého pan ministr zmiňoval.“Slovensko eviduje prvního pacienta s koronavirem. Před národ vystoupila prezidentka Zuzana Čaputová a vyzvala občany k zodpovědnosti a aby nepodléhali strachu a panice.Miloš Zeman mlčí.

 

  • 07.03.2020 – Česká republika
    Ministr Adam Vojtěch se Soni Pekové v přímém přenosu omlouvá za mylné informace. Na dotaz reportérky, odkud mylné informace získal, se zdráhá odpovědět. Poté, co ale premiér opráší estébácké praktiky, podléhá.
    Stále častěji jsou slyšet hlasy o nekoordinovanosti ministerstva zdravotnictví. Stejně tak se množí stížnosti lékařských zařízení, kterým dochází materiál – zejména pak roušky a desinfekce.

 

  • 08.03.2020 – České republika
    Prezident Miloš Zeman varoval před panikou v souvislosti s rozšířením nákazy novým typem koronaviru. Nejhorší, co by mohlo Česko potkat, je strach, řekl na úvod koncertu na Pražském hradě k sedmému výročí své inaugurace. Vyjádřil podporu opatřením, které vláda v souvislosti s nákazou přijala. V Česku je 31 prokázaných případů nákazy.
    Podle Andreje Babiše není zatím důvod uzavírat školy.

 

  • 09.03.2020 – Česká republika
    Na Bulovku je přijat pražský taxikář, u kterého není možné s jistotou určit zdroj nákazy. Některé instituce a společnosti již nebaví nejisté přešlapování vlády a zavádí opatření samy. Jedná se například o ČVUT a VŠE, které přerušily výuku. Stejně tak ve středočeských Lovosicích je z obav před dalším šířením koronaviru uzavřen bazén a sauna.
    Slovensko eviduje celkem sedm případů nakažení. Uzavírá školy, školky, základní a střední školy.

 

  • 10.03.2020 – Česká republika
    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová slaví v Brně výročí 100 let přijetí Ústavy. Český prezident Miloš Zeman se z účasti omluvil, podle informací od organizátorů nepřijedou ani premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Na shromáždění by měli dorazit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vedení Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, ombudsman Stanislav Křeček, představitelé samosprávy, akademické obce i emeritní ústavní soudci.
    Česká republika uzavírá všechny školy s výjimkou mateřských.
    Čtyři tuny materiálu, které se nevešly na začátku března do vojenského leteckého speciálu s humanitární pomocí do Číny, zůstanou v České republice. Čínská strana oficiálně oznámila, že netrvá na transportu a věnovala je zpět Česku, řekl v úterý novinářům vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

 

  • 12.03.2020 – Česká republika
    Podle Andreje Babiše se žádné obchody v České republice zavírat nebudou. Po několikahodinovém jednání byla odvolána hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Gottvaldová vystudovala na lékařské fakultě obor výživa člověka. Že ministerstvo zdravotnictví řídí člověk, který vystudoval Master of Healthcare Administration na pražském Advance Healthcare Management Institute s.r.o., ale jinak ví o zdravotnictví asi tolik, kolik ví čajový lístek o Východoindické společnosti, nikomu nevadí.

 

  • 13.03.2020 – Česká republika
    Kameraman P. Jaňurek má podezření, že je nakažen koronavirem. Nejdříve volá na infolinku, ale nepochodí. „Tam nám v 10 hodin dopoledne řekli, ať si zavoláme později, že nic nevědí. Ve 12 hodin nám na téže infolince sdělili, že informace mají na webových stránkách nemocnice (ÚVN). Tam bylo psáno, že postavili odběrný stan, kde dělají odběry, a druhým odběrným místem je infekční oddělení té nemocnice,” popisuje kameraman, který od čtvrtka pociťuje příznaky nákazy a přišel do kontaktu s nakaženými. „Od čtvrtka se s manželkou nemůžeme dovolat na hygienu. Oba máme zvýšené teploty, oba trpíme pocitem slabosti, kašlem a dalšími příznaky respiračního onemocnění. Oba jsme přišli do kontaktu s rizikovými lidmi, přičemž já dokonce s pacienty s potvrzenou nemocí či jsem přišel do kontaktu s hasiči, kteří jsou nyní v karanténě. Manželka je zdravotní sestra a v rámci své práce přišla do kontaktu se stovkami lidí,” vysvětluje důvod, proč se rozhodl nechat se otestovat.
    „U odběrného stanu se nacházel pracovník bezpečnostní agentury, který nám řekl, že stan zatím nefunguje a musíme na infekční oddělení. Tam nám prakticky řekli, že pokud jsme se nevrátili z rizikové oblasti v zahraničí a nemáme vysoké horečky, tak pro ně nejsme rizikovou skupinou a máme jet domů,” pokračuje Jaňurek s tím, že za nimi následně ještě vyběhl doktor a vzal si na ně alespoň kontakt. „Opět jsem mu vysvětlil, jak se situace má. Mezitím nám řekl, že stan by se měl otevřít ve 14 hodin a máme tam počkat. U stanu nám řekl pracovník bezpečnostní agentury, že tam nikdo není a dnes se již stan otevírat určitě nebude. Personál nemocnice nám mezitím sdělil, že informace v médiích jsou mylné a oni dnes žádné odběry dělat nebudou,” vypráví šokující zkušenosti Jaňurek.
    Premiér Andrej Babiš v přímém přenosu ČT prohlásil, že případ je vylhaný. V neděli (15.03.) na Primě dokonce Jaňurka označil za provokatéra. Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral zpochybnil jeho slova o tom, že se prokazatelně setkal s nakaženými osobami, přestože to muž už během pátku opakoval nejméně třikrát.
    Vláda uzavírá hranice pro cestování. Zavřeny jsou restaurace, obchody, fitness centra, bazény a sauny. Šíření koronaviru je označeno jako trestný čin.
    Množí se další a další stížnosti na nedostatek zdravotnického materiálu, zejména roušek a respirátorů.
    Šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová v pátek odcestovala na dovolenou na Kubu. Vláda přitom týž den – s platností od nedělní půlnoci – zakázala Čechům vycestovat za hranice republiky.

 

  • 14.03.2020 – Česká republika
    Vláda po nočním jednání a brífingu v časných ranních hodinách zakazuje volný pohyb občanů. Andrej Babiš je znovu konfrontován dotazem novinářů, proč lékaři nejsou dostatečně zásobeni rouškami. Dle tvrzení premiéra mají všichni respirátorů a roušek k dispozici dost. Kdo tvrdí že ne, účelově lže. A pokud by snad někomu materiál skutečně chyběl, osobně mu jej Andrej Babiš přiveze.
    Toto pokládá redakce Paralelních listů za výzvu. Zakládáme sdílenou tabulku na Google, kde mohou zaměstnanci zdravotnictví vložit jejich aktuální stav zásob se vzkazem. Zároveň vyzýváme občany, kteří mají doma roušky k dispozici, aby je věnovali lékařům na adresách z tabulky. Bez většího proma se zde za přes víkend zapíše přes 700 nemocnic a ordinací. Přestože data mohou být v některých případech podstrčena a nemáme je jakým způsobem ověřit, je zřejmé, že situace je skutečně krizová. Například Thomayerova nemocnice má podle tabulky pro všeobecné sestry vyhrazeny celkem dva FFP3 respirátory a 90 FFP1 roušek, které jsou ovšem jako prevence proti koronaviru neúčinné. V Thomayerově nemocnici leží i taxikář, který se aktuálně nachází v kritickém stavu na ventilátoru.
    Odkaz na tabulku je předán ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. K datu uzávěrky tohoto textu (31.03.2020) neměl potřebu se k zaslaným podkladům vyjádřit. V odpoledních hodinách nicméně vystupuje s prohlášením, které je v přímém rozporu s informací Andreje Babiše. Podle Adama Vojtěcha aktuálně v České republice pro okamžitou potřebu chybí milion roušek.
    Pan Jaňurek je po medializování celého případu i s manželkou pozitivně testován na koronavirus.

Tabulka Paralelních listů se zařízeními, kterým se nedostává lékařského materiálu >>ZDE<<. Vzkazy pracovníků přiloženy.

  • 15.03.2020 – Do Číny dnes odlétají dvě letadla pro 100 000 rychlostestů proti koronaviru. PPF v Číně a ve Španělsku nakoupila a v pondělí České republice jako dar předá ochranné pomůcky v hodnotě sto miliónů.1,8 milionu chirurgických masek1,7 milionu respirátorů N95
    20 tisíc kusů uchošťourů
    40 tisíc testovacích sadMotivaci a následky můžeme rozebírat celé měsíce. Pokud to však zachrání jeden jediný život, je na místě panu Kellnerovi poděkovat. Stále je to více než courat po Makru, fotit se u plných regálů a tvrdit, jak je všeho dost. Premiér na toto gesto reaguje „darováním“ v zastoupení mluvčím holdingu Agrofertu Karlem Hanzelkou „Koncern Agrofert věnuje zdarma pro potřeby státu suroviny, které se používají k výrobě dezinfekčního roztoku podle receptury Světové zdravotnické organizace (WHO). Stát tak získá 500 000 litrů tohoto dezinfekčního roztoku. Agrofert tímto krokem reaguje na nedostatek dezinfekčních prostředků v nemocnicích a veřejné správě. Agrofert sám dezinfekční roztok nevyrábí, dokáže však dodat suroviny, které jsou k jeho produkci zapotřebí.“Vláda dodatečně zařadila na program své pondělní schůze návrh zákona, který by podle organizace Transparency International mohl pomoci premiéru Andreji Babišovi ve sporu o jeho údajný střet zájmů. Po medializaci je návrh stažen.

 

  • 16.03.2020 – Česká republika
    Soňa Peková z laboratoře Tilia, na kterou se podle jejích informací chystá ministerstvo zdravotnictví zakleknout, protože otestovala a nahlásila dva pozitivní pacienty, sice dostala v testování zájemců stopku, ale nezastavilo ji to. Vyvinula vlastní test, je zdarma a zájem o něj mají v USA.
    Taxikáři, který se nachází v kritickém stavu v Thomayerově nemocnici, by mohl být podán testovací lék Remdesivir. Ten by byl dopraven z USA. Problém je, že žádost musí oficiálně podat ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv, ale ta v pátek odcestovala na dovolenou na Kubu. Jedná se tak o další faul ze strany kompetentních osob. Že bude s největší pravděpodobností vyhlášena plošná karanténa jsem věděl i já, a to nejsem na zdravotnické instituce nijak napojen. Představte si, že jste ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv a v rámci své (ne)kompetence vycestujete těsně před uzavřením hranic pryč. Kdy jindy by měl být nejvýše postavený pracovník instituce k dispozici, když ne teď?

 

  • 17.03.2020 – Česká republika
    Zázemí dobře vybavených biologických laboratoří i kapacity vědeckých pracovníků a jejich znalosti nabízejí společně vládě výzkumné instituce Akademie věd, Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity v Brně působící v oblasti biologie.  Bude trvat pouhé dva týdny, než toto povolení od Ministerstva zdravotnictví dostanou.
    Obchody s látkami a galanterie získaly výjimku od vlády. Lidé si zde mohou nakoupit materiál na výrobu vlastních roušek.
    Alena Schillerová představuje takzvaný Liberační balíček. Ten má zachránit drtivý náraz české ekonomiky do náhle nastupující krize. Z hromady slibů zbude na konci měsíce po řadě úprav jen ohlodaná kost.
    Premiér má další potřebu pochválit své kroky. Tentokrát naposledy. Znovu zdůrazňuje, jak celý svět kopíruje úspěchy České republiky.

 

  • 18.03.2020 – Česká republika
    Den poté, co vláda otevřela prodejny s látkami, aby si lidé mohli roušky ušít sami, přichází s dalším utažením šroubů. Od 19.03.2020 jsou roušky na veřejnosti povinné. Velká část populace to bere jako osobní příležitost, a ještě ten den, kdy nejsou roušky povinné razí do ulic, aby pořizovala snímky „roznašečů“, případně na svůj kanál natočili megaúspěšné video, jak řvou po kolemjdoucích.

 

18.03.2020 bylo video nahráno sice ještě roušky povinné nebyly, to ale některé samozvané spasitele morálky nezastavilo

  • 19.03.2020 – Česká republika
    Mynář se vyjádřil k tajné výpravě do Číny na konci února: „Měli nás za darebáky, ale srovnali jsme vztahy s Čínou.“ Trio si tak připisuje kredit za to, že je Čína ochotna prodat České republice roušky a respirátory. Takže celá situace ohledně čínské spolupráce se má takto: Pošleme do Číny dvakrát humanitární pomoc v podobě roušek v době, kdy má Čína dostatečnou vlastní produkci k tomu, aby své vlastní respirátory prodávala Jižní Koreji. Pak se trio vlekař, pumpař a sériový trafikant Tvrdík vypraví do Číny olízat pár análů, načež se vrátí s tím, že nám Čína velkoryse dovolila nakoupit respirátory se 100 % přirážkou z obvyklé ceny, a to jen díky skvělým kontaktům a přátelství českého pussydenta s čínským Púsidentem. Naprosto pochopitelně nedomluví roušky typu FFP3, protože s nakaženými koronavirem v České republice nikdo do styku nepřišel.
    Prezident ze záznamu promluvil k národu. Trvalo mu to o pouhých 19 dnů déle než slovenské prezidentce. Prezidentský mandát byl odjakživa vnímán jako reprezentativní osobnost státu. Prezident promlouvá k lidu, motivuje ho. Tiší svými slovy nepokoje, slaví se svým národem úspěchy i prohry. Stojí s nimi v nejtěžších chvílích po boku a neschovává se v nejdražší LDN v České republice. Národ, který si musí proslov po třech týdnech vyžebrat, prezidenta nemá. Ne v této republice.

 

  • 20.03.2020 – Slovensko
    Slovensku bylo z Číny doručeno 2,5 milionu kusů roušek, 50 tisíc testerů, 20 tisíc kusů ochranného oblečení a 25 tisíc ochranných brýlí. Jedná se o zásilku, která byla dopravena do Prahy a část pak byla přesunuta na Slovensko. Slovensko Číně do prdele nikdy lézt nemuselo, aby tam musel Mynář s Nejedlým a Tvrdíkem letět. Česká republika ze zásilky dostala milion respirátorů. Alena Schillerová společně s Andrejem Babišem oznamují, že kvůli koronaviru vzroste schodek státního rozpočtu na 200 miliard korun. Že byla státní kasa na konci konjunktury prázdná ještě před koronavirem, pochopitelně zmíněno není. Je přerušena elektronická evidence tržeb (EET). Ta evidence, která podle Andreje Babiše vyjmout nejde.

 

  • 21.03.2020 – Česká republika
    Krizové linky jsou přetíženy. Lidé upozorňují například i na osoby, které na vlastním oploceném pozemku opravují střechu s odkrytým obličejem nebo na balkoně rodinného domu kouří cigaretu. Povinnost nosit roušky přitom platí jen na veřejnosti a koronavirus se podle dostupných studií nedokáže šířit vzduchem na větší než pětimetrovou vzdálenost.
    Podle anonymizovaných údajů z bankovních karet 46 % lidí po návratu z Itálie porušilo karanténu. Tato informace byla následně dementována a zmírněna.
Dodatečné vysvětlivky k porušení karantény

 

  • 22.03.2020 – Česká republika
    V Česku se nachází 1 000 pozitivně testovaných pacientů s koronavirem. První pacient umírá na komplikace spojené s onemocněním.

 

  • 23.03.2020 – České republika
    Andrej Babiš promluvil k národu. Úplně jiný Babiš promluvil k národu. Děkoval, přiznal chyby, sjednocoval. Skvěle napsaný Opus magnum Marka Prchala, který ale dostal premiér a ne prezident. Materiál z Číny za čínskou chřipku k dnešnímu datu vyšel Českou republiku na tři miliardy korun.

 

  • 24.03.2020 – Česká republika
    Společnost Respilon po více než měsíci z Číny dostala zpět část zadržovaných roušek. 30 000 kusů vyrobených ze speciálních nanovláken rozdává zdravotnickým organizacím po republice.
    Andrej Babiš vyzval své politické kolegy, aby v této době vynechali politikaření. „V této krizové situaci vás prosím, abychom zapomněli na své politické hádky a spory. Nechceme omezit lidská práva a svobody,“ ujistil premiér. „Demokracie si hluboce vážím, ale teď jde o zdraví lidí,“ řekl Babiš. „Všichni chceme, abychom udrželi zaměstnanost, dostali peníze mezi lidi.“

 

  • 25.03.2020 – Česká republika
    Dlouho očekávaný lék Remdesivir dnes ráno dorazil z USA do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. LF UK v Praze. Lékaři ho již podávají pacientovi s těžkým průběhem nemoci COVID-19. Muži v důsledku onemocnění selhaly plíce a je napojen na mimotělní oběh ECMO. Lék bude dostávat po dobu deseti dnů.

 

  • 26.03.2020 – Česká republika
    Ministryně financí Alena Schillerová oznamuje záměr schválit příspěvky pro OSVČ ve výši 15000 Kč kvůli koronaviru.

 

  • 27.03.2020 – Česká republika
    Jan Hamáček je konfrontován dotazem, proč jsou zakázky na roušky a respirátory směrovány na Čínu a nejsou využity české společnosti. Logicky je tím oslabována česká ekonomika. Podle odpovědi Jana Hamáčka je časově příliš náročné vybírat po desítkách tisíc respirátorů od několika desítek výrobců v ČR.
Neumí, nemá na to lidi. Je snazší podporova Čínu odkud nákaza pochází, a přepravit roušky přes půlku planety za dvojnásobně vyšší cenu, než je obvyklé.
  • 28.03.2020 – Česká republika
    Zdravotní sestra Thomayerovy nemocnice se nakazila koronavirem od pražského taxikáře, který byl přijat 10. března. Nejprve s podezřením na zápal plic na plicní oddělení. Taxikář je jediným pacientem, který byl v kritickém stavu, připojen na mimotělní oběh a kterému lékaři podali experimentální lék Remdesivir. Zdravotní sestra v sobotu na sociálních sítích umisťuje post, podle kterého nejsou pracovníci s nakaženými dostatečně vybaveni a není otázkou zda, ale kdy se další personál nakazí.„Jeden plášť, brýle a ústenka na 12hodinovou směnu fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné.”

 

  • 29.03.2020 – Česká republika
    V časných ranních hodinách sestra z Thomayerovy nemocnice umírá. Policie vyloučila cizí zavinění či sebevraždu.
    V odpoledních hodinách si vjíždí do vlasů Vojtěch s Hamáčkem a připisují si při přestřelce na Twitteru zásluhy za „jejich“ respirátory.
    Andrej Babiš posílá Donaldu Trumpovi veřejně zprávu, kde ho odkazuje na úspěšný postup proti kronaviru v České republice. Dostává od čtenářů z České republiky několik set odpovědí, které jej odsuzují pro jeho neschopnost.
Hamáček si s Vojtěchem vjeli do vlasů

 

Andrej Babiš se chlubí úspěchem v České republice. Odměnou jsou mu stovky kritických komentářů.
  • 30.03.2020 – Česká republika
    Počet nakažených se šplhá ke třem tisícům. Aktuálně se zdá, že mezidenní nárůst nakažených pozvolna klesá. Na koronavirus v Čechách k tomuto dni zemřelo 25 lidí, což je společně s počtem nakažených stále podprůměr. S ohledem na výše popsané kroky se však jedná spíše o zázrak než o schopnost politiků řídit stát v období krize.
    Volební preference strany ANO podle prognóz klesly za březen v průměru o 2,5 % (průměr hodnocení agentur TNS, Median, CVVM a STEM se pohybuje na 31,6 %). Přesto má ANO stále větší procento voličů než ve volbách v roce 2017 (29,6 %).
    Návrh Aleny Schillerové na 15000 Kč pro OSVČ se odkládá. Společně s ním i dříve přislíbený kurzarbeit.
Postoje ministr Vojtěch zvládá měnit stejně rychle jako trenýrky. Má v tomto směru skvělého učitele.
  • 31.01.2020 – Česká republika
    Ministerstvo obrany v době pozornosti upřené na koronavirové krizi předložilo návrh, který by umožnil premiérovi vyhlašovat stav ohrožení státu nebo přijímat rozhodnutí příslušející vládě jako celku. V situaci, kdy autoritářský maďarský premiér Viktor Orbán prakticky ovládl chod země, pozastavil chod parlamentu a výrazně posílil svou už tak velkou moc, to vyvolalo vlnu kritiky. Andrej Babiš krok ministra obrany Lubomíra Metnara hodnotí jako špatně načasovaný a celkově nepovedené řešení. “Zapomíná” přitom, že mu vypracovat návrh do konce března osobně přikázal.
    Ze slibované pomoci OSVČ zůstalo jen jednorázové vyplacení 25000 Kč.

Závěr:

Myslím, že zřejmě nikdo není v pozici soudit výsledky vlády během řešení koronaviru v České republice. Následky by mohly být mnohem horší, ale stejně tak by mohly být mnohem lepší, pokud přihlédneme například ke Slovensku, které se potýkalo s obdobnými problémy, ale řešilo je podstatně agilněji. Jako zásadní problém nehodnotím nepřipravenost České republiky. Na něco takového se jednoduše připravit nejde. Stejně tak bych mohl kritizovat vládu, že nemá postaveno dostatek krytů v případě, že by na Česko padal obrovský meteorit. Zásadním problémem vlády je však tristní patolízalství. Vnucování se Číně, které nám regulérně uškodilo, jakkoliv nám budou dobré kontakty podsouvány jako úspěch. Není to tak. Kdyby Čína neměla politiku zatajování informací a postavila se problému čelem, možná by ke světové pandemii nikdy nedošlo. Bohužel ve stejných kolejích od února do konce března jela i Česká republika, která s vidinou, že se problémy nějak samy vyřeší, odmítala postavit občany před hotovou věc. Zodpovědným osobám muselo být už na začátku března známo, že ČR se řítí do problému s rouškami a desinfekcí. Přesto ještě v polovině března premiér tvrdil, že každý, kdo tvrdí opak, lže.

Za vzniklou situaci mohou konkrétní osoby. V případě Adama Vojtěcha zastávající post ministra zdravotnictví nemám sebemenší pochyby, že bude po této krizi sestřelen jako už tolik dalších a označen za viníka série pochybení. Že je v roli obětního beránka je zřejmé už několik týdnů, a to zejména z přístupu Andreje Babiše. Ostatně něco podobného nepřímo potvrdil i premiér, když ho 21.03.2020 hejtman za Pardubický kraj Martin Netolický žádal, aby ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha odvolal. Podle premiéra teď ale není ten vhodný čas.

Jediným vítězem celé této situace je paradoxně Čína, která za koronavirus může. Přestože zde nákaza zřejmě nebyla vyhlazena a čínská vláda mlží o skutečném počtu nemocných a mrtvých, měla za poslední čtvrt roku dostatek času na to, aby se adaptovala a zásobila celý svět včetně Spojených států právě svými rouškami, a vlastně i jakýmkoliv dalším zdravotnickým materiálem. Čína rozlila do světa kýbl barvy, a velkoryse všem okolo prodává papírové kapesníčky, aby louži vysušili.

Zdroje:

Nadpisy a fragmenty

www.nationalreview.com
www.nytimes.com
www.sciencemag.cz
www.wuhan.gow
www.who.int
www.foxnews.com
www.novinky.cz
www.cdc.gov
www.washingtonpost.com
www.cnbc.com
www.thestar.com
www.rozhlas.cz
www.deník.cz
www.ct24.ceskatelevize.cz
www.24zpravy.com
www.denik.cz


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi